Har vi varit och kvalat?

 
 
Svårt att tro. Hästen är inte det minsta berörd alls... Möjligen att han slitit lite på utsidan av hovarna bak, men det gör han ju annars också. 
första natten omslag med arnika/ vallört, massage med Slappolja och gröngröten på höfterna. 
Fortsatt vallört på benen utan omslag och massage. Han känns som en rund miljon... 
Han reagerar endast med att tycka det är skönt när han får gröngröten på höfterna, något han reagerat på tidigare Med att spänna sig. Benen är kalasfina likaså ryggen. 
Och så Bemern.... Vi bara måste införskaffa oss en, så fort tillfälle ges. 
 
 
Något jag känt av de senaste tre gångerna jag ridit är att sadel hamnat lite i bakvikt. Något de vanligtvis gör när de är lite för trånga. Och säkerligen har han breddat sig lite, men sadel är oerhört förlåtande med bred tunnel, luftpaneler som formar sig och det går att byta bomjärn för att göra den vidare tack och lov. 
Men den stora förändringen är nog formen på ryggen, inte vidden! Den är ju utprövad till hans cylinderformade rygg som är lite överbyggd pga de besvär han haft över njurarna, och sträckt sig lite framåt, i slutet av sadelläget. 
jag gissar att han sänkt ner ryggen lite, och sadeln har helt enkelt inte format om sig ännu, ryggen blir ju lite rakare också. Spännande! 
 
vi tog skrittpass över berget, och han bjuder nu själv in till lite arbete under vägen i dressyr. Jag passar på att öva upp balansen och öva på centrerad sits. Underbart när man kan spänna sina ( visserligen väldigt små ) magmuskler och med dem flytta hästens bakben, och han svarar så fint. 
 
Han blev lite snorig idag igen efter skyfallen som kom, gissar att regnet slår upp pollen från marken och ner från träden... Men inget som tycktes bekymra honom. 
 
 
Avslappnad före passet.... Väntar på att Maran ska bli klar... Han reagerade inget idag när jag drog gjorden, underbart. Vi har kastat bort de hela linfröna och tagit bort lucernen. Istället provar vi att ge potatisprotein för att komma upp i rätt proteingiva, innehåller fler aminosyror och i en sådan liten mängd att magen får jobba mindre. 
Derby fortsätter vi med ett tag till, och så tillsätter vi lite mer betfor för att alla tillskotten ska slinka ner ordentligt. 
 
 
Härlig kvällstur.... 
skorna sitter fram till backarna, där trycker han ifrån i sanden för att ladda lite, och då skruvar de sig... 
jag känner ju direkt när det händer, eftersom han då får ett kortare steg, både fram och bak. 
 
 
Hursomhelst så är planen att anmäla till Bollnäs den 16/6 lunchlopp, och hoppas att vi kommer med! Poängen är ju dåliga men det är fina lopp på Romme samma kväll, och har vi tur anmäler många dit istället. 
Däremellan tar vi ett snabbjobb på banan 10 dagar efter kvalet räknat, så får Hasse känna om han gått framåt, eller om något gått bakåt. Min känsla är att Lina gjorde en rätt bedömning gällande tempot och att hästens nya lugn gjort att han spar sina krafter. Munnen var fin, något vi hoppades på när Lina har så mjuka händer. 
 
 

Underbara häst! 💕

kvalet gick alldeles utmärkt, och kusken resonerade klokt, trots att han kändes som en ny häst, och gjorde en lysande provstart och start, så hängde hon inte på det omkörande ekipaget på upploppet, då hon tyckte att det finns ingen anledning att köra fortare då han varit borta så länge. Mycket klokt! 
 
flera gamla bekanta kom förbi och hälysade och kunde inte begripa hur han kunde vara så cool, direkt efter loppet tog Hasse tömmarna och jag satte på honom Shingsen på stallbacken, kröp in under sulkyn. 
Frågorna haglade sen kan jag säga..... 👍
 
han hade efter 30 minuter 65 i puls, och löddrade också i värmningen, vilket han aldrig gjort förr, så jag tror att vi har en möjlig infektion kvar, och eller så reagerar han på Ame Sensi 1. Han åt direkt efter duschen och ville ha mer, och ingen feber. Väl hemma åt han igen, jag smorde in honom med slappolja, gröngröt enligt anvisning och kylde benen. Hovana såg hela och fina ut, och ingen känning alls i bäckenknölarna eller bakknän. 
Däremot var han lite stel och öm i ländryggen, framför korset, bakom sadelläget. Ca 12 cm stort område. 
Tankar kring det Marina, och hur åtgärdar jag bäst? 
Bemer ikväll och arnika omslag väntar. 
 
Jag är så förbannat stolt och rörd!!!! 
 
 
Värmning med Hasse.
 
 
provstart med Lina. 
 
Första varvet.... 
 
Hallå, tomt i min krubba här?! 
 

Mananalysen

vi skickade in en bit från manen till Homeopathuset och har fått den analyserad. Igår pratade jag med dem på telefon, och fick svaret. 
Mycket riktigt så hade han problem med grovtarmen men framförallt en ökad belastning på levern, som ska rena blodet. Den orkar inte med och pumpar därför runt slagg och mjölksyra, om jag uppfattat det hela rätt. 
Nu har han ju fått Colofor som gett resultat, men underhållsdosen har varit för låg i förhållande till besvären. 
Eftersom problemen funnits i ca 4 år enligt analysen, så tar det givetvis tid och vissa saker är vi ju redan på gång med. I övrigt behöver han extra järn och magnesium då han arbetar hårt. 
En sådan här belastning gör att musklerna på högra sidan får bekymmer och särskilt höger bak, hästen börjar springa snett, drar bakbenet och hänger på en töm. Och kan få Ischias symptom.... 
 
i övrigt rekommenderas enbart mineraler, hö och havre för grovtarmens bästa. Havren får vi fundera på, eventuellt smyga över under en lång period i höst. 
 
I övrigt gratulerades vi till en häst som bär på en enorm kapacitet  och som frisk borde kunna tjäna miljoner, jämförbart med flera celebra klienter som tidigare analyserats. 
 
mycket, men inte allt kan skyllas på tidigare förhållanden. Men de senaste bekymren med överkänslighet mot pollen och mögel har kommit här, samt också den senaste svängen av magömhet. 
Från att aldrig haft kolikhästar, till två på kort tid, samt en tredje med ömhet. 
Veterinären trodde det berodde på foderByte. 
Vi har gått igenom allt foder, övrigt och kommit fram till att den gemensamma nämnaren är hela linfrön från Granngården. Både stöpta och kokta... Det som skulle hjälpa magen, blev istället helt fel. 
Misstänker att det kan vara råvaran som är dålig och orsakat både magsmärtor och kolik. 
Nu åker det i soporna. Behöver vi ge extra återgår vi till kallpressad linfröolja istället. 
 
En härlig bild, från ett år tillbaka.... 
 
 

Kan någon hitta bromsen?

 
Nu går det undan i hagen, då Predda stormar fram. Tydligen känner han sig både pigg och i form igen. 
Jag har varit borta några dagar så han har fått passa på att vila lite medan det nya fodertillskottet får verka och lugna allergin. 
Vi har också skickat in en mananalys som bekräftade att hans lever är överansträngd och har fortsatt behov av Colofor. Även grovtarmen har han problem med. 
Blir en ridtur ikväll och en på söndag, sen håller vi tummarna att han Känns bra för nu är det dags! 
 
 
 
 
 

Måndag.

Pigg häst på ridtur idag. Skönt att slippa brodd, och han kändes mjuk och spänstig i steget, sviktande och stora kliv. Däremot blev han lite laddad i skogen, och när jag tog lite försiktigt i honom så kände jag omedelbart hur hård han var i munnen och också att han reagerade med att slå upp huvudet som en ren reflex och att det var helt fel läge att han stressade upp sig med täppt näsa. Jag hoppade omedelbart av, och fick honom att slappna av i munnen och lugna sig, och då fick han ur sig oändligt med snor i högra näsborren och andades normalt igen. Tog temp innan vi gav oss iväg,  och han kändes felfri förutom den rinnande näsan. Men när vi kommer hem var han svullen mellan ganascherna. Ska mycket tur om han blir bättre före helgen, och snorfri tills på tisdag, då vi hade hoppats på att kvala. 
Skorna satt kvar men skruvade sig lite grann utåt. Åt och drack efter 20 minuter med Bemern och det känns så himla snöpligt att han är i så fin form men uppenbart inte frisk. 
 

Lite funderingar...

Hästarna fick en underbar eftermiddag & kväll i hagen. Predda gick och lade sig i gräset i solen två gånger, men var inte tröttare än att han betade samtidigt. 
Shingsen satt på och känslan är att dessa nya med grön/ svarta spännen är precis det vi sökt efter! 
( Färgen har väl inget med saken att göra men det är snyggt med två färgat, tänk vad populärt det skulle bli med orange , rosa eller blått. När man ser hur många sett med schabrak /huva/Benlindor  i matchande färger hästägarna har, då förstår man att det är en lönsam affär med färg och "dyra" loggor. ) 
 
Materialet i spännbanden är helt klart toppklass och passformen blir så mycket bättre. Det är också lättare att vika ner kanten på dem och trä på skon rätt. Han hade dem på sig från ca 12.30 till 21.30 och både i transporten och hagen. Och de satt som gjutet utan att skava på bak. 
så nu har jag stora förhoppningar på att de ska fungera även i trav i träningen. Han lyfter lite mer på hoven med dessa än tidigare, kan det vara att han ännu inte är van vid den lättare vikten? 
 
Predda har lärt sig att känna igen väskan som Bemern ligger i, och han kommer travande i hagen så fort han ser att jag bär ner den till stallet. Det var en mycket härlig belöning att få stå 20 minuter med den, få arnika/vallört på benen och sen lite efterföljande massage på bog/rygg/ bakdel med Slappolja. 
 
Fundering nummer två.... Magen. Kan han kanske vara en "gammal" magsårshäst? 
Problemen började ju faktiskt när vi började köra snabbjobben på banan. Han är ju inte den som visar stress, men han får helt klart ett annat beteende när han ställs i de små gästboxarna. Han blir reserverad. Ser ut som han "laddar". Detta förstår man först när man ser honom lycklig, då han får komma ut i sin hage som han älskar, hans kungarike Där han är nummer ett. 
Igår kändes han ju mycket bättre med den nya bukgjorden, och det innebär ju inte att han måste vara bättre bara att symptomen är lindrade, det vill säga att vi skadade honom mindre. Jag vet ju själv hur ont det gör att ha för tajta byxor i fel material när jag har magkatarr.. 
Vi får se vad homeopathuset hittar på manprovet men känslan är ju att Gastrofor kanske skulle vara rätt. 
Ikväll blir det trav för oss tvåbenta, och då får vi en chans att se hur banan är iordningställd och hur det får för de som ska köra barfota. Vi siktar nu mot kval, eventuellt den 26 maj. 
 
 
 
 

världens finaste häst! 💕

vi åkte till banan idag, tempen fin, lite snorig men inget tjock i hals eller ögon. 
Han fick gå ett lugnt jobb, 1.23 tid och såg mer än strålande ut! 
12 minuter med Bemer på högsta programmet innan avfärd. 
Vi provade också Zilco gjorden med tryckavlastande platta, helt suveränt! 
Kroppen fungerar fantastiskt och vi gjorde en rätt bedömning som satte på Holgersson skor fram. 
Underlaget var hårt, och det skulle vattnas först till kvällen. Han trivdes kanon med huvan över ögonen, och hade rejält med motvind i rätvarv. Träffade några gamla vänner som vart begeistrade, kändes underbart. Extra plus för hans fina bakdel. 
Bakhovarna såg fina ut men en misstänkt blodfläck på sulan! 
 
 
Duschade och satte på Shings direkt i duschen. Får ha dem i hagen idag, och vi skor av fram ikväll. 
direkt efter dusch hade han en puls på 52, ca 30 min efter jobbet.
skorna väckte uppmärksamhet, vilket är roligt! 
 
 
 
 
Maran var också med vilket han inte uppskattade, och det uppstod lite blodvite i transporten, så nu vet vi det. 
Hon var dock överlycklig över sällskapet och som tack sparkade honom på benet då hon viftar, men hans Back on Track verkar ha tagit smällarna bra. ( jag kanske kan få den där hästbussen snart?) jag är lika blåslagen och sparkad jag, som måste lasta henne. 
 
Och en liten film.... 
http://youtu.be/bAcwUNpn8nA

Vilken vecka

Alltid mest att göra på jobbet direkt efter konferens, och sommarens ordrar ska läggas innan alla försvinner på semester. Samtidigt har Hasse mått dåligt, blev blöt när han jobbade ute på gården, och då blir det avstängning i några dagar med soffläge.
Så ingen träning alls, men det har nog också varor bra för Preddas skavsår i karleden att få vila. Börjar se bra ut. 
 
När Marina & Birgitta var här träffade de en 8 årig valack, och lämnade efter sig en 3- årig hingst? 😳
jodå, så känner han sig. Fin i hovarna och behandlas dagligen 20 minuter med basprogrammet med den Bemer vi fått låna av Birgitta! 
Igår kväll när jag tog in honom sent så tittade han sig oroligt runt i stallet. Tills jag hämtade väskan med Bemern, då drog han ett djupt andetag och pustade ut. Innan jag ens fått på den.... 
 
Första gången fick ju cirkulationen sig en ordentlig knuff, rann i flera ändar och kom ut slagg i form av ögonklägg och urin. Efter det har benen varit helt "torra" ingen utfyllning alls i någon senskida. Inga mjuka gallor heller. 
området som är skadat på benet har åter blivit slätt och fint. 
 
Däremot blir det ingen guldstjärna denna vecka  till stalldrängarna. Marina satte oss på spåret gällande Preddas hälsa, då mage och näsa har krånglat lite, och eftersom jag testat grovfodret vet jag att det inte är mögel. 
Däremot så har ju vädret varit växlande vilket bildar kondens och takdropp i uteboxen. 
Det är ju självdrag och permanentbädd och Predda är rätt renlig av sig, så vi har inte lyft på den. 
Vilket vi borde ha gjort.... I hörnet där han får sitt hö, ( och sista veckorna alltid lämnat utan att äta upp) så under den mycket tjocka rena  halmbädden där han inte gör toalett, så har det droppat genom och ner i bädden, vilket orsakat mögel. ca 1 kvm angripet ca 15 cm tjockt, och under det ligger en torvbädd som klarat sig. 
 
Så idag har vi grävt ut alltihop.... Och nu står det och "blåser" igenom. Ska dammsuga och torka av. 
Det troliga är alltså att han inte ätit av möglet, men exponerat sina luftvägar för det. dumstrut på för oss, riktigt slarvigt. Manprov är postat och lär dröja någon vecka innan vi får muntligt svar. De skickar inget skriftligt. 
 
Nu får vi se om tränaren repar sig så att han klarar av att köra något banjobb. 
 
 
 

Söndag

vi tog en tur nerför berget i skogen, vände och tog backarna uppför igen. Perfekt underlag. 
Första gången vi red den brantaste backen nerför, och han löste det försiktigt genom att snedda sig ner. Frambenen till vänster och bakbenen till höger. 
Så länge han inte sneddar med ena sidan, så lät jag honom prova så. Andra gången kunde jag hjälpa till att korrigera med skänkeln och han rätade upp sig direkt och gick rakt. 
Han känns smidig och fin, och fick jobba lite i skritten vilket direkt får honom mer  uppmärksam och mindre snubblig  lyfter ordentligt och trampar under sig. 
skavsåret har orsakat lite mugg, så han står med galoppomslag inatt och en kur med Silverhela. 
Han har också rejält nosflöde och luktar lite infektion, men ingen feber, låg puls och normal andning så det är troligen björkpollen som stör. har beställt nostrilvet att spreja i näsborrarna så att pollen inte fäster i näsväggen. 
Hoppas det kommer fungera. 
 
Imorgon väntar vi besök från Marina & Birgitta, ska bli roligt att Ses igen! 
 
Blev några kort på Maran idag.... Som bara växer och växer. 
 
 
Kan sträcka på sig, en lång dam.... 
 
 
rejäl manke hon fått! 
 
 
Växer nog lite till. 

Hemma igen...

 
Gammal bild från mördar backen. Då klarade han inte att gå nerför utan vagn, nu går det galant med! 
 
Preddas problem fram måste ha berott på hovömhet och små gruskorn som trängt in mot strålen, och allt känns bra igen. Hasse kunde köra två ggr denna vecka, skritt i backarna. Numera klarar han att gå den brantaste delen nerför med vagnen, utan att få problem och vilja släppa bakdelen. Ett skavsår vänsterfram, behandlas med silvervatten och fotbot ringblomssalva. 
 
En bild från förra våren! Svårt att förstå hur brant den brantaste delen är, men den ökar och ökar, jag står med kamera i mitten. 
 
 
Hasse hade också hunnit med att införskaffa silverhela från Sätra Brunn, som hjälper mot insekterna, så skönt. 
Och i shopen på Romme fanns också arnika/ vallört kvar, så nu är Apoteket hemma komplett igen. 
 
Predda fäller, och inatt slog björkarna ut. Näsan hans exploderade, så vi hoppas nu att detta är en tillfällig reaktion, så den inte sätter ner honom för Mkt. Vi har ett kval och eventuellt ett licenslopp i sikte som första uppgift, att prova lite. Tyvärr ser banan ut att bli riktigt barfota ovänlig, vilket ligger helt fel i tiden. Vi får se när den är klar, men man önskar ju att de kunde ta lite mer intryck och lärdom från de fina barfota banorna Istället. De använder någon form av stenmjöl som verkar som rena slipmjölet. Det ser man även på utsidan av hästarnas hovar när man duschar dem. Behövs borste för att få bort det, och jag misstänker att det kan vara några små stenkorn som letat sig in mot strålen i fåran, som besvärade Predda. Han blev ju bättre när Hasse fixade. 
 
I sämsta fall får vi väl sko på fram till lopp med barfotasulan eller Holgersson skon, och sen sko av direkt så han får fortsätta jobba till sina framhovar lika fin och hållbara som bak. 

Måndag morgon..

Nej, nej, nej. Varm i bägge framben och höger framhov. Markerar tydligt. In igen och Hasse tar kniven om gör rent i kanalerna och jämnar till lite. På med bootsen och betydligt bättre, men inte helt okej. Vi avvaktar och ser så länge det inte blir värre. Hovböld på gång? 😔

Söndag

hästarna njöt av solen, och nu är pälsslossningen i full gång. Vi tog ett skrittpass på kvällen, avslappnat och lugnt. Predda har fått lite små gallor i kotorna och jag misstänker att de beror på brodden mot asfalt, då vi skrittat samma väg ett par ggr nu. Inget stort bekymmer, men ska bli skönt att byta snart. 
I övrigt sitter bootsen bra fram, och han är om möjligt lite kort i steget nerför backen, något han brukar vara på morgonen, men inte Om han varit ute I hagen innan jobb. Jag ska prova att ta bort fårskinnet nästa gång jag rider, kan vara så att han byggt om sig lite och att sadeln blir aningen i bakvikt med padden och att den Inte då är helt optimal för bakre delen, med vikt i. fram under bossorna känns den bra. 
Till veckan blir det vagn igen då jag är i Spanien, och sen hoppas vi att banan är iordningställd så vi kan ta ett banjobb före nästa behandling / verkning. 
 
Jag har iallafall en häst med hjärta av guld. Mina muskelfästen i knäna klarar inte riktigt av att ta emot vikten vid avsittningen. Jag använder pall vid uppsittningen och den har varit lite otäck, så jag har inte brytt mig om att ens försöka använda den när jag ska av. Igår parkerade Predda så fint han kunde, alldeles på eget bevåg, så jag kunde glida av ner på den. Man blir tårögd. 
 

Nöjda hästar

igår när vi tog in dem stannade Predda innanför dörren och nosade på alla flaskor och produkter på hyllan. 
Sen ställde han sig och kråmade och gned sitt huvud och hals mot mig. 
Gissa om hästen blev glad när jag förstod att det var slappoljan han ville ha. 
 
 
Han har ett otroligt roligt sätt att tala om när han är nöjd. Ryser, skakar, pussar, kråmar, suckar och gnisslar tänder. 
halsmusklerna och nacken fick sig en genomkörare och det gjorde uppenbart susen. 
Pigg och glad och framåt idag under skrittpasset. Vi provar att jobba lite med förflyttningar för skänken och det går galant åt vänster, och lite svårare åt höger att få med höger bakben. Men det går framåt och han har inget emot det, bara träning som behövs så kroppen lyder. 
En än gång så blev jag mäktigt imponerad över utvecklingen av frammotorn. Blev en rask promenad längs gamla riksvägen och sen backarna över berget. Marans fysik är imponerande, hon kan stanna utan att dra en suck mitt i branten, och sen dra igång igen utan minsta motstånd. Hon har också fått en vägvinnande skritt sen hon fick nya skor utan tåkappor, och rätt vinkel på hovarna. Det börjar kännas riktigt spännande nu. Med bägge två. 
 
skritt i raskt tempo. 
 
http://youtu.be/mFAm2F1caIg