Vasalopps morgon....

Somliga har varit uppe i ottan och vallat, värmt upp och laddat inför en arbetsam dag, för att nå sitt mål i Mora.
-10-15 grader och sol, samt väldigt hårt underlag då det var varmt och skönt igår, men frös på under natten. Rena isbanan.......

I det här huset vankas det vasaloppsfrukost som vanligt, där vi hejar på friskusarna från soffan.
Ja, kanske inte alla är lika entusiastiska ändå....




Här sover vi sött...



Är det redan morgon?



Sluta tjata, varför är det så grusigt i ögonen?



Dra ner rullgardinen igen så tar jag en tupplur till....



Ibland undrar jag hur och när den lilla avvaktande kinesen plötsligt blev ägare till den här familjen, och inte tvärt om. Den enda som inte dansar efter hans pipa är Kellie som gärna delar ut ett tjuvnyp om hon kommer åt.

Maya har gjort stora framsteg igen med tömkörningen, och Hasse har lagt ner ett ordentligt jobb för att få henne tillbaks där hon var innan "bilolyckan". Hon har jobbat fint på ridbanan och går numera fram på vägarna förbi grannarnas hus. Hon kommer få nöta på mars ut, och sedan blir det dags för vagnträning igen, och vi hoppas det går lika bra som tidigare. Tyvärr innebär nog detta avbräck från vagnsträning att hon tappar uppemot ett halv år i träning, och det kan bli knappt att hinna få ut henne till premie. Men det går inte att forcera en unghäst som upplevt något traumatiskt, som att bli trängd av vägen av en bil.

Men vi har fått fundera och omvärdera om vi verkligen kan träna unghästar här, och det är verkligen inte optimalt längre. Ska vi bo kvar måste vi få köpa loss mark, så att vi kan anlägga en egen väg upp till skogen, och ner till vår nerlagda riksväg, som är toppenfin att träna på vintertid. Annars måste vi nog finna en annan lösning just för träningsbiten.

Jag har liksom trott att alla människor som bor på landet finner djuren som ett naturligt inslag i miljön, men det är vad jag trodde, och sanningen tycks ligga på ett helt annat plan. Bilen är nu nummer ett i samhället. Alla som kör bil har förträde i samhället, och alla andra får snällt hålla sig undan. När och var denna nya lagstiftning eller moralfråga inträdde har jag inte riktigt listat ut, men så är jag ju lite insnöad i min egen värld emellanåt.

I övrigt så är vi som vilka Svenssons som helst på denna gata. Ni som har sett Sunes sommar, och också fått lära er att om man är rik så har man råd med ett tjusigt staket runt sitt husvagnsrevir, kan ju sätta er in i vad som är på gång här. Vi planerar egna in och utfarter åt hästarna, och eventuellt en minirundbana runt hästhagen. Närmsta grannen får kasta ut oömma leksaker på uppfarten för att inte få sina barn nerkörda av bilisterna från grannbyn. Det går utmärkt att köra fort på andras gator, medan i deras egen by så ska farthinder och stoppskyltar upp. Och den som klagade högst över hastigheten längst upp i övre byn, blev av med sitt körkort pga fortkörning, då lagens långa arm var på besök, i den nedre byn 2 km bort.

Och så till Svensson igen.... Han har nu pinkat in sitt revir rejält. Förutom marken runt huset, och den allmänna vägen genom deras gård som varit öppen de senaste 50 åren och kanske mer,är numera förbjuden att rida på (!) återigen en lag som tillkommit när jag satt och dagdrömde någonstans, så har han börjat patrullera.

Och hur patrullerar man bäst i sin skog när det är tjockt med snö? Jo, man köper bandvagnsliknande hjul till sin fyrhjuling så man tar sig fram. Hoppas verkligen inte att jag får så tråkigt när jag går i pension så att jag måste åka fram och tillbaka längst skogsgränsen för att bevaka så att ingen olovandes ( trots allemannsrätten!) låter sin hund motionera eller hu (göra ifrån sig) mot en tall som tillhör min mark. Och när det kommer tonårstjejer ridandes på nerviga ponnyer, då rivstartar man sin fyrhjuling bakom ett träd och slänger sig ut och blockerar vägen. För den är ju inte till att motionera sina ponnyer på, nej det får man göra på ortens ridbana. Minsann, och där med basta.

En pensionär som sannerligen inte är uttråkad utan har haft sportlov och hunnit med att göra denna video ska enligt säkra källor kandidera till årets pensionär!
http://fuldans.se/?v=tqbsfvfxei

Och som det inte är nog har har de väldigt konstiga datorer i Visby. Pensionärshackare vs tonåring?



Håll till godo, vi tackar så mycket för bidragen, ett gott skratt för länger livet!

Kan också meddela att vår Tös är bättre! Hon har gått ner betydligt i vikt. Denna snabba förändring får mig att tro att mycket var vätska. Hon är numera så pigg att matte far som en trasa i grimskaftet när vi går ut och in från hagen. Hon gör skruven med så mycket styrka att jag tror det är en tornado som drar fram varje gång jag handlöst flyger i luften och landar igen.


Och sist men inte minst......... Det muttras i leden om en viss födelsedag! Och ja.... jag vet att jag är en riktig partysänkare. Just därför har jag tänkt att utmana mig själv så här inför livskrisåldern, och förvåna er alla.
 Jag välkomnar ALLA som skulle tycka det vara trevligt att träffas, på öppet hus och kanske njuta av något gott vin och lite smörgastårta eller liknande. Men..... datum meddelas senare och vi har bestämt att den trevliga tillställningen får skjutas fram till sommaren, efter Tösen stora dag. Då kan vi slå två flugor i en smäll i den sköna sommarvärmen och beundra den lilla och njuta av sommarvärmen samtidigt.

För er som undrar vad jag önskar mig, så är min önskan att ni hellre sätter in en liten som stor slant till de hjälpkonton som finns, för att hjälpa de hungrande och plågade hästarna på Irland. De är det bästa sätt ni kan hedra mig på, genom att stödja dessa organisationer som kämpar för dessa hästars fruktansvärda situation!

www.dspca.ie/donating

www.ihwt.ie

www.rscpa.org.uk/donate/online


/Kram Mia