Förändringar i klimatet?

När Hasse åker ifrån mig, brukar vattnet frysa, snön vräka ner och strömmen i eltråden i hagarna bli kaputt. Men inte nu... Kanske för att resmålet var fotbollens mecka istället för sol och värme?
 
 
 
Spindelbenet får dock ha täcke....
 
Fina Tösen, syns det att vi åtminstone rider en gång i veckan.... Kämpar med kilona båda två.
Maran, så vacker...
Idag hittade jag en ny brun färg i hennes svans. Hon borde ju enligt expertisen bli svart, men har också en del stickelhåriga inslag lite här och där.
 
Hästarna går fortfarande ute och kommer in några timmar på morgonen. Igår kväll blev det några timmar på kvällen också, då regnet strilat ner och Tösen var SUR i dubbel bemärkelse. Fyra timmar inne, sen ville hon gå ut igen då vädret slog om. Torra och goa hela natten.
Och utan täcken under den sköna dagen. Jag tror att jag skymtade något som kunde vara solen, över trädtopparna.
 
 
Tur jag har Putte som sällskap, Herr Polis som påpekar minsta avvikelse från "Så brukar inte Husse göra".
 

Mera släktforskning....

Det finns 6 gemensamma nämnare för riktigt bra avel, som troligen har betytt mer än något annat för kallblodsavelns utveckling. Det är fyra ston, som i sin tur lämnat hingstlinjer som idag är grunden för våra tävlingshästar.
 
* Aasta
*Viktoria (1)
*Viktoria (2)
*Omerlilja
*Omara
*Grasiös
 
Det intressanta är att Viktoria 2 och Omara är helsystrar undan Viktoria efter Omergubben, och Omerlilja är deras halvsyster undan Aunlilja och efter Omergubben.
Omergubben fick också sonen Donnagubben, men fanns sedermera vara av för lätt typ, och uteslöts från aveln. Av det skälet fick stona en betydande roll.Donnagubben lämnade efter sig stoet Donna Lita, som lämnade stoet Hjalla, som var oerhört framgångsrik på banan. Hon lämnade sedan bla avelshingsten Nic.
 
Denna linje hittar vi på Tösens mammas sida, så vi har alltså ättlingar till denna otroligt spännande hingst Omergubben, och hans son Donnagubben som bägge ratades när de lätta typerna inte önskades längre.
 
Viktoria 2 och Omara har haft stor betydelse och återfinns ofta i de mest värdiga avkommeträden. Men kanske ännu mer spännande är halvsystern Omerlilja som är mor till det betydande stoet Komnesjenta som är mormor till Solbergstjerna och Inger.Och Omerliljas mormor är Aasta...
 
I den här tråden tror jag vi har mycket att gå vidare med. Man pratar ju om Steggbests stora betydelse som hingst. Hans träd av betydande avelshingstar är gigantiskt. Men återigen har vi kanske flyttat betydelsen över till hingsten och inte till stoet. Mormors mor till Steggbest är ju Aasta! Att Aasta torde nämnas som stammoder borde vara självklart. Vem är hon egentligen? Dotterdottern Grasiös ses ju i var och varannan stamtavla. Det avlades hårt på Steggbest, men också linjeavlades det på Grasiös. Bland annat genom hennes dotter Ljönna. Grasiös fick en son vid namn Markus, hans pappa är hans egen bror Gregus också son till Grasiös. Gregus är också pappa till Komnesjenta!
 
Men som om det inte vore nog... Han är också pappa till Molli, som är dotter till Molla som är mor till Grasiös. Molli lämnar Kristne Mollyn som är stammor till idag så framgångsrika Mollyn hästarna, framförallt  genom Nanna (e:Ingmar u: Inger) dottern Riga Mollyn som är mamma till Mia och Moa, Lix Mollyn.
 
Man blir inte klok på denna linje eller inavel, men det tycks ju ha fött de mest fantastiska hästar. Grasiös är ju mor till både Steggbest och Ljönna som lämnade Jahn Sjuhr som också haft en betydande roll som avelshingst.
 
Ett extremt spännande sto torde ju vara Inger (no) född 1954. Hon lämnade mycket duktiga Brage och Ingmar med över 300 starter vardera. Inger har alla ingredienser som önskas.
 
 Vi vet ju idag att Bork Odin lämnar fantastiska avkommor och bar på anlaget AA. Hans fader och farmor/farfars sida behöver ingen närmare presentation. Där finns allt. Men hans mors sida, är ju också väldigt intressant. Mor Bork Perla är ju sprungen ur Bork Rigel-Alm Rigel- Nilen- Vinvar linjen. Men mormor är Perle Janne, dotter till Pål Best undan Fröken Best som också är mor till Solbergstjerna. Mormors mor är efter Brage undan Inger.
 
Hänger ni med? nu snurrar det ordentligt...

Här tränas det häst....

Hasse har fullt upp, en häst varannan dag. Maya jobbar på, lite motigt att trava och för första gången blev hon lite svettig under träningen. Ungefär lika poppis som hos tonårstjejer på gympan...
 
Hon får knata på med sin långsamträning ett tag, så kanske motivationen infinner sig när det blir dags för banan, och att få springa med sällskap. Jag tror inte hon riktigt förstår vad som väntar eller vad träningen går ut på ännu.
 
Marilyn är desto mer motiverad...... att försöka hänga på henne nerför backarna vid tömkörning är helt uteslutet, så idag fick hon för första gången gå ut med vagn sedan hon kom hem.
Hon klarade nerför galant, och uppför var härligt att dra! Men ett litet protesttjut alá Tösen ner hon ville lägga ner huvudet och ta i, och käken satt i vägen belv det. Så vi fick knäppa loss den. Normalt kör vi inte med käkrem spänd eller ens på här hemma, men den fungerar väldigt bra för de yngsta ifall de blir rädda och vill slå. Det är nästan en omöjlig kombination.
 
 
Oj,oj vilken uppförsbacke...
Vadå vila, det gör väl bara klenisar....vilket trams.
 
Vi ska kolla upp eventuella vargtänder på henne, och även funderar vi på en duktig kiropraktor, naparapat eller equiterapeut. Hon är lite sned för tillfället. Troligen är det grovfoderbytet som trasslar i samband med tillväxt, hon växer ju väldigt mycket, men vi vill vara riktigt säkra. Sviterna efter Elites problem med snett bäcken sitter ännu i, och här vet vi ju att vi gjort "allt" rätt men hon kan ju möjligen ha gått omkull i hagen. Hon var inte sned när hon kom hem alls. Ska tilägga att hon har inte ont någonstans, och är fin och mjuk i musklerna. Men det kan skapa bekymmer längre fram, om man inte följer upp detta.
 
 
 
Någon som känner till någon bra sådan här i trakten, får gärna skicka mig kontaktuppgifter......
 
/Mia
 

Varmt igen...

Vädret har nu slagit om till ordentliga plusgrader och regnskurar. Marken är lerig och hagarna är riktigt tråkiga. Maran har lite för mycket energi för att stå inne på nätterna, så om vädret tillåter, dvs endast lite nederbörd och ingen storm, så får de gå ute på nätterna, och stå inne på förmiddagarna. På så vis blir det inte så många timmar för henne. Hon har lite svårt att stå still på stallgången också, frambenen far åt alla håll, och det syns att hon har ordentligt med myror i brallorna.
 
Till min stora lycka har Roséns lagt ut fina bilder på sin nya hemsida, från sommaren med stogänget. Och det är underbart fina fotografier, och Maran tycks ha simmat in i bild nästan hela tiden, för hon är fångad både på gruppbilder och ensam. Titta och njut!
 
 Hm... länken krånglar men... gå in på Tomasrosen.n.nu/ston och www före såklart.......
 
Scrolla ner och klicka på första bilden, så går det sedan att föra musen över bilden så kommer bläddringspilar upp.
Och visst längtar man redan till nästa sommar?