Glad midsommar!

Underbara sköna sommar, och hästarna har fått flytta upp i övre hagen. Kellie rullar fram med magen i backen. Som att släppa in ett barn i en godisaffär. Drömmen hade varit att låna ett shettis till under sommaren, som sällskap till henne. De andra kliar varann i manen och viftar flugor, men Kellie har ingen sådan kompis. Träden i hagen får utgöra "kompis".
 
Maya har skött sig exemplariskt i tömkörningen, finns fortfarande lite att önska i voltningen, då hon lättar lite i frambenen om Tösens rygg redan vänt. Bakbenet tycks läka fint och hon får skritta på ett tag.
 
Vi ber Tösen knipa under helgen, men vore toppen om hon kommer igång under nästa vecka, skulle tippa att hon till nästa måndag-onsdag v.27 ovulverar, dvs släpper sitt ägg, och att vi då hunnit inseminera henne med Bork Odin. Mkt som ska klaffa.
 
Imorgon är det årets underbaraste travdag, med picknickkorg och glatt sällskap.
 
Nu önskar vi alla våra nära och kära en underbar midsommar!
 
Återstår att laga den goda maten.........
 
 
/Mia
 
Putte har tagit bästa platsen, såklart!
 

Bork Odin...

Idag blev det klart, att han finns tillgänglig på skick till Sverige...........
Kul att se om det blir han, eller Tangen Scott som får bli den stolta fadern.
Tösen bör brunsta efter helgen, om allt går efter beräkning, och vi bör ringa till helgen och förbereda Agneta på semin, och boka hingst dessförinnan.

Spännande!


Vad kom först......

Hönan eller ägget?

Maya har åter igen sparkat sönder sig i bakbenet, denna gång hasen och ett sår på skenan. Trolig orsak därför att hon kom uppspringandes i sken i hagen igår, då hon tappat bort kompisarna i hagen. Inte otroligt att hon blivit biten av någon insekt och blivit skrämd, då hon är så känslig. Jag antar att hon sparkar på sig, och att såret svider. Då slår hon i boxväggen eller väggen i lösdriften för fulla muggar, så att hasen blir svullen.

När hon har ont av sår, brunst eller knott så ska det sparkas.... och då blir allt ännu värrre. Måste vara Copiad blodet.... Om vi någonsin ska få ordning på henne, lär vi madrassera en box och ställa henne i en liten rasthage, men det känns inte som något vidare liv.


Hon fungerar faktiskt bättre nu i tömkörningen, Hasse har börjar promenera Tösen för vagn, och då går Maya och jag bakom, något som gått riktigt bra. Troligen är hon en häst som från början skulle gått i gruppträning.

Steg två blir att ta upp parellilekarna från kursen, och jobba Maya i cirklar på banan, mellan trånga lägen och senare in mellan skaklarna på vagnen. Hon är mycket positiv till att jobba tillsammans med mig, och lyssnar riktigt fint. Och det är ju inte fy skam att tömköra 4 km upp och ner för Kallesbacken, kanske tappar jag något kg, då vi ska försöka hålla Tösens fart.

Men... nu får vi se hur hasen tar sig, om vi måste åka in med henne, eller om det ger sig igen. Är rädd för att bakbenen snart inte tål mer, och kanske borde vi röntga igenom henne.


/Mia

Lördag och fortfarande inget besked...

Fick mejl igår gällande förfrågan om Bork Odins prover för att få skicka till Sverige, och de hade hoppats på att få provsvaren från SLU på förmiddagen, men de har inte kommit dessvärre.

Så nu får vi nog ge oss till tåls tills nästa vecka. Det blir riktigt bråttom att hinna med att boka och planera frakt mm då Tösen troligen går i brunst direkt efter midsommarhelgen, och det vore läge för första semin.
Har också sett fler och fler avkommor efter Tangen Scott, då det blir en stor svensk kull i år, och de är trevliga. De allra flesta blir gula, men har också sett brun och eventuellt en som blir svart.

Men det känns som ett riktigt äventyr, och vi är så glada att vi fått "uppdraget" att föda upp ett föl till nästa år!
Det är som om Tösen känner å sig att något är på gång, och är peppad till tusen. Regnet har öst ner i veckan, så det har blivit några nätter inne för dem, samt flugtäcken på.

Hoppas nu på bättre väder....... vilket brukar vara en förutsättning för en bra brunst.

Det har varit en intensiv och rolig vecka, med mina avkommor som växer ifrån mig......

Johnny tog studenten med den äran på måndagen och är ny redo för nya äventyr....
Sandra tog examen från grundskolan också med den äran..........




Min underbara mellan son........



Lilla syster fick åka med i studentfordonet som han körde själv......






Del av klassen....





Lite nytt från Bork Odin...

Väntar med spänning på att Tone hör av sig, om det blir aktuellt med skick till Sverige, redan i år.

http://trav24.no/Nyhetsarkiv/Smaa-Bork-Odin-er-over-alt

Två år? :)


Bal i Bjursås 2012

Här kommer bilder från olika "fotografer" så länge.... Vi väntar även på Anjas bilder, som är så duktig på att fotografera...

Regnet öste ner när baldeltagarna anlände, och solen tittade just fram när det var dags att gå in......
Långklänningar och höga klackar till trots, men de klarade att ta sig ner för Bjursås gräskullar i snorhalt gräs....



Sandra, Johanna, Sara och Sofie



Johanna, Sofie & Sandra Viktoria Tedenmyr!!











Regn, regn och regn... Från vänster Henrik, Sandra och Victor.
(Årskullen -96 består av fler killar än tjejer, därav fick vissa eskorteras av två snyggingar.




Som taget ur en bondfilm.....


Strike a pose.... Marilyn ligger i lä!









En folkfest trots regnet!



Henrik & Sandra... och REGN....


Hur kunde Putte simma in i bild här?

http://www.dt.se/nyheter/falun/1.4778541-blot-start-for-balen-i-bjursas

Och en länk till Falu-Kuriren.... balen är uppmärksammad här, och imorgon skulle jag tro att papperstidningarna tar slut fortare än kvickt i affären.....


Mia

Världens största talang på Romme

Igår var vi och såg fenomenet Tekno Odin live. Och jag är riktigt, riktigt besviken att vi inte har någon möjlighet i år att få betäcka Tösen med honom.

Vi fick ju plats, men han lämnar bara fryst sperma på semin i Norge i år, två ekvationer som inte går ihop alls. Fryst fungerar väldigt dåligt på kallblod, och då simmarna från dessa färskt också redan efter ett dygn tappar mycket i livsduglig procent, så känns det som att kasta pengarna i sjön. Att sedan transportera Tösen till Norge, när en resa till Hagmyren känns som oändlig, det lockar inte heller. Stressen skulle nog påverka hennes möjligheter, eller till och med kanske kasta en eventuell dräktighet. Vi ser hennes helst på Lassols semin hos Agneta.

Men vi håller tummarna för att det går att lösa till 2013. För en mer komplett kallblodig travare har jag aldrig sett. Han är blott fyra år och inte så stor i strumplästen, men han har en balans och ett rörelseschema som sällan skådats. Lägg därtill fart, speed, styrka och det faktum att han är helt lugn, lättkörd och har ett fantastiskt löphuvud, sällan skådat en så nervkittlande uppvisning som i går då han låg långt efter ett utspritt fält som satte upp farten direkt. Han gick i 17 tid i 200 m, och det såg ut som han bara längde sina joggande steg!!

Faktiskt påminner han mig om flera saker som jag velat plocka ihop från olika hingstar till en komplett.
Ska bli spännande att se om några norska ston tar sig i år, och kanske någon svensk så vi får se avkommorna. Men som med allt spelar det stor roll vilka ston, och vilken matcning.

Vi grattar också Yngve med familj, som med sin Fagerö storskrällde igår till 75 ggr pengarna!! Och dumskallarna i det här hushållet som faktiskt blivit förvarnade att han var på gång, glömde helt bort det och blev tagna på sängen när han stod på startlinjen, och pucklade på varandra när han skar mållinjen. 75 ggr pengarna och över 200 000 kr på V65, har aldrig varit så nära.
Tur i spel är inget för oss.....

/Mia