Äntligen lite sommarväder

Vi har mycket arbete att göra utomhus, och äntligen lite uppehåll.Vi har klippt buskar och gräs samt rensat upp i de gamla stenrösen, och avlägsnat ogräs och mossa från stenbeläggningen. Hasse har fällt träd i nedre hagen och jobbar på med att göra nya stolp och utöka bägge beteshagarna då vi fått ytteligare mer mark som grannarna vill ha avbetade. Förhoppningsvis har vi nu bete fram till frosten kommer och vi hoppas på en varm höst.
 
Alarmerande nog har mycket av böndernas skördar blivit förstörda och många har inte fått in hö. Brist på både grovfoder och spannmål kan komma att bli. Vi får ställa in oss på ett kostsamt år.
 
Igår var vi på hästaägarmöte med vår andelshäst Predator Lavec, och hade en trevlig kväll med solsken. Spelet gick som vanligt åt pipan, men Predatorn har börjat prestera igen och tillsammans med Lina, anställd hos Kajsa fick han en fin andra placering.
 
En av damerna i sällskapet spelade in runt tusenlappen på vinnare, satsade någon tjuga......... Hon spelade på efternamnet Eriksson, kollade i programmet och uppmärksammade inte att den ena hästen hade kuskbyte. Även den hästen vann till höga odds. Världen är inte rättvis.
 
Men vi fick i allafall gå med hedern i behåll, Hasse vann tipspromenaden, efter alla rätt samt bingo på utslagsfrågan; gissa antalet skosömmar i en burk.
Själv hade jag då också alla rätt men gissa kunde jag inte och hamnade därför utanför placering, men hjälpte en medtävlerska till alla rätt som hade svårare med hästutrustningsfrågorna och hon gissade bättre än jag.
 
 
Lina och Predatorn! Vi är mycket förtjusta i Lina, hon har fantastiskt fina körhänder, hästarna ligger bra på bettet och får hon nu köra många och bra lopp och skaffar sig erfarenhet så tror jag hon kommer att gå långt.
 
 
/Mia

Välkommen Texas!

Nix... ingen vacker travhingst eller valack, utan mitt älskade barnbarn, som kom till världen igår eftermiddag.
Han drog ut på entrén och spänningen i 40 timmar (!) men tappra Anneli med Fredrik vid sin sida höll ut likt tappra riddare och alla mår bra efter omständigheterna.
 
Texas vägde 3 248 g och var 50 cm lång, och kommer få storlek 46 i skor...... Samma långa och smala fötter som Fredrik föddes med. Gissa om jag är stolt och rörd.
 
Tankarna snurrar i huvudet, och det blir en rejäl tungvrickning mellan dräktighet/ graviditet, fölning/förlossning... efterbörd/moderkaka osv. osv....
 
 
Maya Mystica är nu "dräktig" med en plastkula i storlek som motsvarar en 20 dygns dräktighet i livmodern, och vi hoppas att den nu får sitta kvar och att den ger effekt. 3-6 månder räknar man med om allt går som det ska. Sedan kommer kroppen på att den är "lurad".
 
Veterinären hittade tack och lov inga tumörer, den ena äggstocken var dock mindre och ingen aktivitet från den syntes, medan den andra hade ovulerat ett ägg. Detta ska inte ha någon betydelse för hennes hälsa och beteende så vi vet ännu inte orsaken till allt krångel och hingstiga beteende.
 
Maya skötte sig med den äran, och blev faktiskt lugn och medgörlig, något som förvånade oss, men så är Ingela en duktig veterinär också. Något som fungerade väl var att Ingela lindade svansroten med gasbinda och hängde upp den i en elastiskt band på en krok bredvid undersökningsspiltan. Detta för att kunna jobba utan den i vägen. Detta tyckte Maya var bekvämt och avslappnande och kanske hade en sorts bremsande effekt;  (man kan annars lugna elller försätta oroliga hästar vid veterinär undersökning, hovslagning etc genom att använda en brems, et redskap med en repögla som man vrider om runt hästens överläpp så hästen står still.) kanske något att prova med när vagnen ska på?
 
Det glädjer oss iallafall att få höra både från bägge veterinärerna samt annat duktigt hästfolk, hur fin hon är. Vi tänkte rätt ur avelssynpunkt vad det gäller exteriören när vi valde partner till Copy, men tyvärr räcker ju inte det långt om man inte kommer igång med travträningen. Men det stärker än trots allt att orka lite till. INGEN av dessa tycker det är det minsta konstigt att vi gör fler försök. Sen var ju både fadern  Express Lavec, morfar Copiad och mormor Personality bra och duktiga på banan, men har inte lyckats något vidare inom aveln.
 
Vi har klantat till oss och glömt hästarnas vaccinering i år... Detta ska göras inom 365 dagar, och om man glömmer har  man uppskov i 31 dagar över tiden, innan man enligt ST:s regler måste börja om med grundvaccineringen igen. Så klantigt av oss!! Maya,Kellie och Marilyn har hunnits med inom dessa 31 dagar, däremot Tösen törs vi inte ge innan hon passerat 45 dagars dräktighet, för att vara helt säkra på att det inte påverkar hennes hälsa under den känsligaste tiden.
 
Veterinären gör istället ett återbesök till henne snarast efter det, eller om vi får komma på dräktighetsundersökning efter 45 dagar om stationen håller öppet då, så kan vi vaccinera då. Vi bestämde oss för att INTE åka på 30 dagars koll, eftersom Tösen stressar upp sig av transportering, och hon ska påverkas så lite som möjligt under de 20-40 dygnen då det är som störst risk att stona resorberar.......
 
Det är alltid skönt att veta om stona är fortsatt dräktiga innan vi går in i den mörka hösten, samt kräver försäkringsbolaget intyg om man vill fosterförsäkra.
 
 
 
 
 
 
Ha det! Farmor Mia
 
Bamses farmor med dunderhonungen....
 
 
 
 
 

åhhhhhhhh..........

Detta är urjobbigt. Värre en värst, och varför ringer dom inte?
Fredrik & Anneli åkte in inatt till förlossningen vid 4-tiden och jag håller på att gå av av väntan.
Om jag fick oregelbunden hjärtklappning av sms signalen eller av att jag redan i sömnen visste vad ett sådant meddelande skulle ha att säga mitt i natten, kan jag inte svara på. Men hu vad obehagligt jobbigt. Har inte sovit en blund sedan dess, och ångest är väl milt sagt. Det är värre att inget veta, inget kunna göra samtidigt som man bara vill ta hand om dem. Nästa gång jag talar med dem är de föräldrar,jag är farmor och allt är helt nytt!
Det finns ingen återvändo... Ska genast ut och borsta Kellie, barnet måste präglas i tid......... Och vi saknar ju en frisk kusk här hemma.
 
Till råga på allt har ju mitt företag bytt mobiloperatör och den nya operatören glömde skicka ut nya SIM kort. Så om ni försökt ringa mig, ring på Hasses istället, vet inte när det nya kommer.
Och om jag inte ska dö av hjärtstillestånd omedelbart lär jag nog föröska klura ut hur man byter signal på hans stenålderstelefon. Inte för att jag förstår ens hälften av smartisen jag fått från jobbet, men lite lagom kluriga telefoner för dummies kanske vore något?
 
 
Och apropå Kellie är dagen D kommen. Det är dags för vaccination idag till den lilla spruträdda stackarn, och jag har glömt att köpa Emla salva. Mer ångest att vänta.
 
Mia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Och solen kom fram!

Denna soliga sköna dag förlöpte resan till Lassols Gård bra, Tösen & Kellie stod som ljus hela vägen. Igår kväll tog jag in Tösen för att tvätta svansen och göra iordning henne, och mina tankar var desamma som de senaste veckorna, att hon verkar dräktig.
 
Imorse vankade hon redan vid grinden eftersom hon naturligtvis visste att vi skulle åka idag. Tösen är skrämmande på det sättet, säger vi att vi ska åka till Agneta och gör samma föreberedelser som vi brukar så kommer hon ihåg vad det betyder. Lika som förra gången hade hon inte rullat sig eller smutsat ner sig, utan var bara glad och förväntansfull. Men när jag lyfter på svansen är hon lite slemmig och "blinkar" på utsatt dag, typiskt. Men juvret är också lite spänt och hon är lugn och avslappnad??
 
Så veterinär Anna frågar direkt när vi kommer och hon lyfter på svansen om jag sett samma sak som hon ser tecken på, så jag berättar. Så medans hon gör ett ultraljud för att titta efter nya ägg, och vi andra börjar diskutera hur vi ska lösa transport för en bättre % då Bork Odin har bra sperma men efter ett dygn tappar till 15% så skulle vi vilja seminera samma dag. Då säger Anna: "Ni kan sluta fundera och komma och titta på skärmen!!"
Och javisst hade hon en fin fosterblåsa............. Och är dräktig!
 
Gissa om vi är glada! Stort grattis också till Kjell & Maria de blivande ägarna......... Men jag undrar om inte Agneta seminstationsföreståndare var gladast iallafall. Det har strulat mycket i år och särskilt med de mindre roliga kallbloden som egentligen fungerar bättre med naturlig betäckning. Men nu satt den på första försöket, och jag gissar att Tösen nu vet vad som förväntas och hjälper till på bästa sätt. Underbara häst!
 
Lägger in en gammal bild på mina älsklingar!
 
 
Och om någon undrar om jag inte överdriver när jag säger att vi har otur i spel så kan jag ju bara säga. Nej. Det gör jag inte. Igår hade vi spikat Hallsta Lotus, som var streckad på 96%. En promenad i parken till vinnarcirkeln. Men eftersom kusken tyckte det också och antagligen slappnade av, så tog Ida Eriksson chansen och gjorde en fräck och snygg chansning efter en invändig resa som bar, tack vare sin häst Lomar som också var på humör och svarade.........
Stort grattis till segern säger vi, tur att någon törs köra loppet ända i mål, och inte nöja sig med en bra placering  för att Hallsta Lotus är med i fältet. Och vi sprack tillsammans med många andra, men vad gör det. Vi unnar dem det så gärna!
 
Mia
 
 
 
 
 

Var är solen?

Semester ska vara idel solsken, men här är det mest moln. Förhoppningsvis får vi sol imorgon, då vi ska åka till Lassols Gård för dräktighetsundersökning en dag tidigare än bestämt. Frågar vi vår gynekolog Maya Mystica så är det något konstigt med Tösen iallafall. Hon går ständigt med nosen inkörd under Tösen svans, och fick till och med en spark i bogen häromdagen, för att hon skulle sluta.
Det troliga är väl att det finns en del rester efter "leveransen" som stöts ut, och luktar hingst....
 
Maya är ju annars väldigt besvärad av sina hormonstörningar och det börjar bli riktigt besvärligt. Hon får "Stroppy Mare" en örtblandning för att hålla sig kontaktbar överhuvudtaget, och det fungerar, men därifrån är det långt till att fungera i arbete.
 
Vi jobbar på med våra Parelli-övningar, (Agneta skulle väl svimma om hon ser alla konstigheter jag gör och försöker komma ihåg efter kursen) men det ger ändå resultat, vi läser varandra tydligare än innan. Vart efter Maya litar på mig stärker hon också sitt självförtroende, men eftersom hon också är dominant i grunden och riktigt skarp, så leder det också till en tuffare häst. Hon fryser fortfarande fast och reser sig, men mindre än innan.
 
På ridbanan fungerar det mesta, hon gör utfall om hon är på "jag ignorerar dig humöret" och jag ställer ett direkt krav med myndighet. Men hon vill också samarbeta vissa dagar, och igår trodde jag det vard ags för uppsittning, men väl på banan var hon stressad, ngt hon inte varit på länge, så det blev ett steg tillbaka med cirkelövningar och stopp,stanna och backa.
 
Tömkörningen i rygg fungerar utmärkt med Tösen, kan volta och vända åt annat håll, komma flera 100 meter bakom utan att det stressar henne det minsta. Men stannar Tösen eller vi ska gå förbi, står hon på bakbenen, vill inte gå om ledaren. Med Kellie kan hon gå först så länge inget händer som skrämmer henne i miljön.
 
Vi har också övar med skaklar och att backa i vagnen, och hon markerar fortfarande oro i zon fem, dvs i ländområdet är hon bakskygg. Så det känns som om det bästa i nuläget är att fokusera på inridning, och hoppas på att det fungerar.
 
Eventuellt kanske prova att operera in en glaskula i livmodern för att fingera en dräktighet. Veterinären mfl  tycker vi ska betäcka och ta ett föl för att lugna henne, men där går gränsen. Vi avlar inte mer på hästar med defekter som hormonfel och muskelspänningar av foder. 
 
Dessvärre är ju inte benen riktigt fräscha heller, efter skobyte till en ny modell fick omgående stora gallor i hastrakten, och har troligen också en lös benbit i ett framben efter en vild galopp i hagen. Med tanke på hennes lugna liv, borde hon inte ha någon som helst anmärkning på benen. Hon är inte halt, men vi håller oss i skritt tills jag ser en bättring.
 
 
Rejäl dam i kroppen iallafall, och som Svante Båth sa om hennes pappa så får vi väl skylla oss själva som avlar Copiad-Express Lavec..... "Han kunde vara president- Men skillnaden på att vara det i Vita Huset eller Hells Angels är hårfin" ngt sådant...... Men vacker är hon iallafall, även om hon precis som Copy är hopplös att fotografera det sjunker ihop och tar fram åsneöronen.......
 
 
Mia
 
 

Äntligen semester!

Jag tror inte att jag haft 4 veckors sammanhängande semester sedan vi flyttade till Dalarna, så nu var det dags! Har en lång lista med måste-göras saker, men saknar lite inspiration och längtar efter sol. Förra veckan tog jag tag i buskage mm men snart växer vi igen här. Mina tomater saknar värme, likaså svampen i skogen, vinbärsbuskarna etc men allt OÖNSKAT vä'xer så det knakar.
 
Men min lilla trädgård börjar ta sig, med inslag av vilda fina växter som vi behöll efter förra årets upprensing.
 
Den vackra rank-växten som jag glömt bort namnet på, har spritt sig från Ingrids tomt, hon har flera meter långa slingriga armar på dem, och slagit rot här och över stenpartiet. Vackert!
 
Den här veckan har varit lite annorlunda på jobbet, skönt med nya upgifter och jag har bilat över delar av distriktet jag inte annars ser. Valde småvägar och helt plötsligt öppna sig ställen man inte visste fanns. Mycket är överväxt och skogen på många ställen en katastrof, men visst finns det kämpar som inte vill se den öppna landsbygden växa igen och försvinna.
Familjen följde med på torsdagen och vi åkte Skärplinge-Hållnäs-Öregrund-Gräsö-Edsbro-Björklinge- med slutdestination Årsta Gård i Gryttjom och hälsade på Marilyn! I ösregn förstås......... Men vad fint hon växer och bakbenen är helt återställda. Hon klarar sig bra i flocken och vi fick efter en lång konversation reda ut vilken av tre möjliga som var våran!!
 
Så lika är några av stona, och Maran har blivit solblekt till ljus brun med ål och Ombree (stavning) färgad man och svans enligt skönhetsexperten Sandra. Pannluggen har vuxit sig nedanför ögonen och är stor och burrig. Men jag ropade och då lyfte hon huvudet så det redde ut sig......  Sen är ju travhästar frysmärkta, men vem går omkring med passet i fickan? Men eftersom Maran har en extremt ful frysmärkning, riktigt misslyckad så var inte det heller ett problem. Tomas hade också koll på dem såklart. Men som sagt, den stackarn som tog fel på häst vid släppet, får det inte lättare vid hämtning. Vi får se till att komma först. Maran är dock den absolut mest slimmade hästen i bröstomfånget, blir nog pappa upp i dagen, men styrkan hoppas vi från mamma såklart.
 
En härlig fikastund med stallägarna med mycket hästsnack såklart, om avel och stammar osv. Hasse föll också för det underbara Revenue-stoet och kom inte loss från henne på en lång stund.
 
 
Lunch i hamnen i Öregrund.....( Hasse simmade ur bild var lite grinig för att Putte inte fick sitta på den lediga stolen)
 
 
Trött hund på färjan till Gräsö....
 
På fredag är det äntligen dags för ultraljud av Tösen igen, för att se om hon är dräktig. Håll tummarna!!
 
Mia

Och lite glädjande nyheter...

Som jag fick nys om via uppfödaren Iselin Sundberg på www.lundfrigg.se/nyheter...
 
http://www.travsport.no/Nyhetsarkiv/2012/Juli/Interessante-statistikker/
 
Så ska det se ut.... Nu håller vi tummarna för att Tösen är dräktig, och att de blivande ägarna också får en häst som klarar premien galant.
 
Ska bli mycket intressant att se den första årskullen starta som treåringar........
Och hjälp mig nu ni som vet... Fanns Bork Odin tillgänglig i Sverige 2010-2011, eller har de svenska stona åkt över till Norge för semin? En fråga som jag grubblat på.......
 
Eftersom han så sent blev godkänd i år på transport till Sverige, tänkte jag att han kanske bytt hingsthållare...?
Har letat efter gamla hingstkataloger, men tycks ha städat just den delen av huset noggrannt dessvärre.
 
 
 
100 % lånade bilder......
 
/Mia

Och nu är vi hemma igen!

Tösen hade vid ultraljudsundersökningen imorse ovulverat, dvs släppt sitt ägg, så nu håller vi tummarna att det är befruktat!

Dräktighetsundersökning 20/7

Mvh Mia

Underbara fina vackra Tösen!

Igår klockan 6.00 lastade vi Tösen och Kellie ( alltid Kellie och fleecehuva på, annars ingen åktur i transporten enligt Tösens principer) och begav oss till Lassols Gårds seminstation.
 
 
Som väntat ståtade Tösen med ett fint ägg på 50 mm, alldeles redo för semin!
Agneta ringde Norge som hoppades kunna skicka tidigt med ankomst redan på måndagen, och snälla underbara Agneta, som sätter stonas chans till dräktighet i första rum, lovade då att inseminera redan på måndagkvällen. Snacka om att jobba dygnet runt! (vanligtvis är det ultraljud och tömning av hingsten på mån, ons,fre och inseminering på tis,tors,lörd som gäller för alla stationer...)
 
 (Längtansfulla blickar.... de tittar på fölen och deras mammor i hagen som busar tillsammans)
 
Men tullen var inte med oss..... Vi trodde vi hade tänkt på allt, sedan Bork Odin blivit godkänd för skick till EU, och Lassols är en EU godkänd seminstation. Men reglerna mellan Norge och Sverige är inte lika okomplicerade som mellan tex Tyskland och Sverige. Så vi saknade ett importnummer...... som exportören måste fylla i innan den går genom tullen.
 
Tur det finns hjälpsamma och trevliga människor, så Blindheim och Lassols har tagit hjälp av en tredje station som mottagare av importsperman........ (om jag nu fattat det hela rätt, byråkrati är inte riktigt min grej)
Men det medförde då att den inte kunde komma iväg under måndagen, utan Hasse fick slänga sig i bilen, återigen klockan 6.00 imorse för att åka till Örebro flygplats och hämta paketet med de dyra dropparna.
 
Nu håller vi alla tummar och tår att ägget står kvar, eller släppt nu på morgonen och att dropparna är av prima kvalité så de håller ett dygns resa......... (Tösen lämnade vi med några andra ston på Lassols, medan en skrikande och gråtande Kellie fick åka hem ensam till Maya. Det är ju inte lätt att göra sitt jobb som sällskapsdam om man skiljs åt från sitt objekt. Ungefär så fick vi höra och mitt smalben känna.... då Kellie vilt protesterade då de skiljdes åt.)
 
 
/Mia