Har någon sett min man?

Han har rymt! Och det gjorde han rätt i. Han är på konferensresa till Gran Canaria. Och jag hoppas så innerligt att han får lite sol och värme, för det är han värd. Jag får ofta höra frågan hur hinner du med allt? Hästar, barn, firma osv. Svaret är: min MAN.

Jag har tagit semester för att vara hemma och ta hand om gården och övriga familjen. För jag hinner inte "jobba" just nu.Till min hjälp har jag två katter som bevakar minsta steg och felsteg. Majsan ska naturligtvis dela säng med mig, och kan INTE tänka sig att ligga på husse tomma halva, utan vi ska trängas. Och om jag råkar knuffas får jag också veta det. Sedan har hon flyttat från kontorsbordet vid fönstret, och ska numera ligga på min kontorsstol eller på mitt bord. Och ungefär var 30 sekund ska hon passera tvärs över tangentbordet och framför dataskärmen. Tack för det.

Vår andra katt har jag fått skäll av två gånger redan. Det var för kallt i huset, jag hade ju inte börjat elda i braskamin INNAN jag hämtade morgontidningen i brevlådan. Ber om ursäkt för det. Sedan hade jag ju inte matat fåglarna i tid heller. Mycket viktigt annars får man fönstren sönderpickade och katten har inget att studera eller jaga. Suck.

Hur hinner han allt? Man har ju knappt hunnit släppa ut hästarna och mocka förens det är dags för lunch. Och sedan är tvättkorgen full på två minuter, och soppåsen. Hur kan den bli full på två dagar? Det blir den ju aldrig annars.

Sedan ska det vara middag. Men det är tur att min älskling förutsett detta och laddat med köttbullar, och annat smått och gott som ryms i kyl och frys. För klockan fem en söndageftermiddag när barnen plötsligt frågar vad vi ska äta, då är affärerna stängda.

Och så var det veden... den tog slut inne och jag förbannade mig själv som inte hämtat INNAN det blev mörkt. Men jag kom bara till förstubron. Där stod en korg för varje dag, prydligt uppradade. JAG VILL INTE BYTA MIN MAN MED NÅGON.

Och sedan är det ju arbetet. Man kan ju bli knäpp för mindre. Tur att man har någon som man kan luta sig mot när man inte förstår någonting eller inte gör sig förstod till någon. Så denna vecka är det lika bra att stanna hemma. Jag är ju inte fullständigt rustad.

Så var det hästarna. De har fått någon tre dagarsfeber. Till och med Copy tappade aptiten i ett halvt dygn. Då är hon sjuk! Det kan knappast bara vara en unge i den magen. Måste vara ett helt dagis. Kanske smuttade vetrinären på tvättspriten och glömde byta sto mellan insemineringarna. Blir ju kul. Robin vill att om det blir en hingst ska den heta Torres. Efter Fernando Torres. Någon fotbollssnubbe. Nu får han kanske ett helt fotbollslag!

Dags att elda i kaminen igen... sura blickar från den grå.

Ha det! /Mia




Nu är det mycket på en gång...

Förutom älglöss, förkylningar,sadelbrist,knäppskallar på jobbet,febriga hästar,dräktig surfia så är det till på köpet älgjakt.
Så det hör till allmänbildningen här uppe i Dalarna, att veta vilken vecka jakten pågår,se till själv att inte finnas mitt i skottlinjen och naturligtvis hålla sig ur vägen då dårarna ( se upp för dårarna, dårarna stängs... älskar den filmen) så måste man ju också le glatt och låtsas att det är helt okej att dessa primitiva män och kvinnor har all rätt att tränga sig i köer, köra om på vägen och naturligtvis parkera hur som helst kring vägkanterna de är ju som sagt VIP denna vecka.
Och den stora debatten rasar i tidningarna. Jägarna är upprörda det finns ju inte tillräckligt med älgar att skjuta!! De har ju så att säga fallit offer för att naturen sköter sig självt, med rovdjur som jagar älg för att överleva.
Men då är det ju tur att den underbara kyrkan finns!
För de håller ÄLGMÅLSBÖN till förmån för god jakt lycka!
Du hörde rätt... detta är inget skämt. Kyrkan i Enviken höll en extra gudstjänst och det var fullt till sista plats, något som inte hör till vardagen.

Men jag är ju från Stockholm så det är ju inte lätt att förstå. Hur som helst så får barnen ledigt i skolan för att vara med om denna spännande upplevelse. Så vi sökte ledigt för dottern, för att vara med på "Hästjakt."
Ja, det vill säga vår häst jagar andra hästar på tävlingsbanan.

Efter några veckors nertrappning av kraftfoder, som ger henne överskottsenergi och gör henne svårhanterlig och okoncentrerad så var det dags för årets sista lopp. Ett stolopp med fina prispengar.
Och hon var så lugn och fin hela dagen. Till och med i transporten. Hon höll nollan och var helt felfri och travsäker trots svårt 5:e spår men på sista varvet räckte inte riktigt krafterna ända fram, men som hon kämpade!
Direkt efter märkte jag att andning och puls var ovanligt hög och mycket riktigt hade hon fått feber vid hemkomsten.
Piggelin drabbades av hög feber igår och är hängig. Så det kom inte som någon överraskning direkt.
Men krafterna räckte till en fin 4:e plats med en bra peng, och vi gratulerar vinnaren Granfaksa som annars brukat vara bakom Tösen när hon är felfri.
Som hon körde loppet borde Tösen gjort i förra. I ensamt majestät från egen volt 20 meter före.

Men nu väntar vila och dressyrridning när hon är återställd. Vi tvåbenta ska förkovra oss i foderlära för att hitta det perfekta uplägget till nästa säsong. Då¨hon måste äta rejält utan att bli yr i huvudet.
Sedan har vi också hittat den perfekta hingsten till Tösen, och om hon inte fungerar nästa sommar så blir det betäckning istället.

Springa kan hon i allafall...

Nu är vi hemma igen, vakna men trötta efter en kall, regnig och mycket lång kväll. Ingen placering blev det igår heller. Tösen fick värma hemma och komma lite senare till Rättvik. Trots det var hon extremt nervös och svettades mycket  innan start. Det är nog inte bara vi två benta som deppat utan det verkar som om vår lilla Tös har tappat självförtroendet igen.

Jag fick tag på en klippmaskin i sista minuten men den var tyvärr inte i stånd att klara av en tjock kallblodspäls. Så det gick med nöd och näppe att raka bort det värsta på halsen. Så det blir mera klippning om någon vecka...

Tösen fick stå i "sin" box i Kajsas stall, (tack till er som ordnat det åt oss) och fick sällskap av alla bebisarna dvs. alla ettåringar som nu tagits in till banan för träning. De är ungefär på samma nivå som vår Tös så de kom väl överens. Bebisarna däremot tyckte det var väldigt tufft att hänga med en tonåring...
För som vanligt så hade ju alla andra åkt hem, när Tösen skrittat av sig efter loppet. Vad tänker de på? Jag skulle då aldrig ställa in en dyblöt, nyduschad häst i en kall transport en kvart efter avslutat lopp. Där går gränsen. Jag är ju ändå ridtjej! Kan verkligen höra min gamla ridlärare Irene Wahlbergs stränga röst... "Ingen häst går in förrens den är torr och andas lugnt!" ingen pardon där inte.

Bebisarna tittade nyfiket på allt vi gjorde och "pratade" hela tiden med Tösen. Två av dem fick dela box någon timme, då Tösen upptog den enes. Två huvuden tätt ihop, ni vet i den där åldern då allt fortfarande är möjligt. Man knuffas och buffas och delar på en hötuss... och ska den ena titta så ska den andra. Med huvudena tätt ihop. Vilka sötnosar... nu längtar man ju inte alls efter Copys lilla föl. Nejdå. Bara ca 9 månader kvar, går fort.

Men Tösen då? Jodå, hon gjorde som hon brukar numera. Galopperade... Fick ju ledning då hon stod först och höll den till efter andra kurvan på första varvet, då en MKT FUL GUBBE nämner inga namn försöker pressa sig förbi med sin häst... Bara det att Tösen är snabb och vill inte släppa. Det hade inte den lilla gubben räknat med. Hans häst hade ju sprungit in 235 000 kronor han..Och som många andra fnös han nog åt Tösens blygsamma 73 700 kronor.
Men jag har tänkt lite på det där... OM nu inte Tösen galopperat i alla dessa lopp, då hade hon ju faktiskt tjänat väldigt mycket. Loppen har hon ju gjort men pengarna uteblivit. Det vet ju inte hon... Så egentligen är hon ju i klass med det här gänget, vilket hon också bevisade.

Åter till den fula gubben...Han blev så stirrig över att hans häst inte kom runt och fick överta täten från brudarna så han började gapa och skrika och slå med spöet i vagnen. Vilket är alldeles förbjudet och medför böter. Men det ser inte domartornet då han ligger utvändigt i för dem bortre kurvan... (så inga böter där inte..) men Tösen blir ju rädd så klart. Hon är ju väldigt känslig och skulle inte bli behandlad på det viset. Så hon slänger sig i galopp...
Men Kajsa får ner henne till slut i trav och hon får gå utvändigt i tredjespår utanpå dessa hästar i högt tempo. Hon tappar därför travet igen och kommer låångt efter... men också som vanligt fullkomligt flyter hon fram ur sista sväng och tar in hundra meter på de andra och springer om två hästar på upploppet.

När hästarna galopperar så "springer de bort" väldigt mycket tid. Därföt syns det inte hur fort de går viss sträckor utan bara total tiden. Men... då finns det något som heter ATG-LIVE. Min älskade man tog därför med sig tidtagaruret hem till en som har denna fantastiska funktion på sin dator och klockade loppet på Romme.
PS. Detta är superhemligt... Hon sprang de sista 900 metrarna på km-tiden 25,9!!
Men som vanligt finns det ju duktiga storspelarna som liksom oss inte ger upp... Det var bara 4 hästar i loppet av 14, som var mer spelade än Rexbo Tösen. Trots all statistik...

Det säger ganska mycket om vår häst. En enorm kapacitet fartmässigt, men hennes nervositet och koncentrationsförmåga är fortfarande inte under kontroll. Kajsa vill därför prova ett helstängt huvudlag ( skygglppar på båda ögonen) för att Tösen inte ska behöva se alla dessa fula saker runt om henne utan bara framåt mot glädjen. Vi får se tränaren bestämmer...

"STÄNGT FÖR OMBYGGNAD"... var det någon som sa. Kanske är det tonårsperioden som stör.
Dagens trampade a-brunn: Tösen var högbrunstig hela dagen.

Ha det bra!