Nu är det varmt...

Man ska veta det att hästar klarar av mycket stark kyla. Deras päls isolerar mot den, så länge den är torr och det inte blåser starkt. Men värmen är tuffare.

Kellie är återigen klippt med maskin, hon kan inte reglera sig mot värmen alls, och blev genast tacksam. Visserligen är pälsen till för att skydda mot insekter också, men då ska den vara tunn och fin, inte vintervarm. Detta hör nog ihop med de problem hon har med näsan och infektionen där.

Greta har sin allra tjockaste fölpäls kvar, som hade varit toppen i april, men alldeles för varm nu. Hon har fått lite diarré och troligen druckit av vattnet i värmen. De har många bra träd att söka skydd under, och rör sig mest på natten. 

Vi hoppas att det inte är något allvarligt och ska ge Tösen extra salt och köpa hem medicin till Greta igen, om det kommer behövas. Hon blir väldigt tacksam av att bli tvättad, dels få bort det kladdiga, men också är det svalkande att bli badad med en hink och svamp i värmen. 

Jag tror faktiskt inte jag varit med om så många föl som ställer upp sig för att låta sig tvättas på det här sättet. En riktigt liten go tjej.

Mindre goa är de getingar som byggt så stora bon på loftet att vi inte kan gå upp dit. Via hemförsäkringen kommer det komma ut experter som ska hjälpas oss att bli av med dem, då det är alldeles för farligt.  Så nu står vi med flera lass hö, som vi inte kan få upp på loftet, så vi hoppas slippa regnet, men önskar lite svalare väder. 
Vår nya frys bestämde sig för att ge upp idag också, när den som mest behövs. Service kommer så småningom, de har ju också semester, så får vi se om de får iordning på den igen. 

 





Några fler Greta.......

 
 
 
 

Sol och semester...

Som vanligt så går allt spel åt helsike för oss. Två måndagar i rad i Rättvik, i varsin solstol och med en god sallad. Men spela det kan vi bara glömma. Hade ju varit roligt att varit med och lekt istället, men Predda vill fortfarande inte ha några skor på sig, och comebacken får vänta. 
 
 
Kellie och han går ute dygnet runt nu, med tillgång till lösdrift och utebox. Ett riktigt sommarlov med andra ord. 
 
Vi har passat på att fräscha upp stallet då hästarna är ute, och jag dammsuger och skrubbar. Tyvärr går det inte att använda högtrycken att spola med, för väggarna är ju i obehandlat trä med springor emellan, så det tar sin tid. 
Vi fick ju problem med damm och dålig lukt, och det är nu identifierat. Spånpelletsen vi använt har under våren varit dammig och lett till att vi fått vattna flera ggr i veckan. Meningen är ju att man ska vattna när man lägger in det.
Pelletsen som varit ren och fått ligga kvar i botten på boxarna ( vitsen med pellets är ju uppsugningsförmågan som gör det lätt mockat, ungefär som med kattsand där man bara plockar ut det som klumpat ihop sig) har istället fått för mycket vatten och möglat. Gick ut och vände på gödselstacken och där har det inte brunnit som brukligt, utan är fullt av mögel. 

Så nu blir det tillbaka till spån istället. 
 
Foderkammaren är skrubbad och Hasse har snickrat en arbetsbänk som underlättar vid fodringen, och att placera säckarna med foder under. Sadelkammaren är städad och täcken på tvätt. Så snart är allt i ordning för en ny säsong, och en ny liten namnskylt också.
 
 
 


Och så tillslut lite Greta då! 

Hon växer och äter och galopperar! Helt tydligt att de långa benen och det lite fullblodsliknande gör att hon än så länge hittar balansen i galopp, och tar några hjälp steg i trav. Ska bli roligt att se lite mer av henne när fölen kommer igång med sin lek. Hon har visat en rejäl rusning i trav, och då gick det undan. Så hon kommer behöva plats för benen, det är helt tydligt. 

Hon har i allafall det helt klart bästa psyket av de vi fött upp här. Hon är förnuftig och orädd, men inte för på. Hon lär sig snabbt, uppskattar vårt sällskap men respekterar att mamma bestämmer. Vi får lyfta ben, lyfta svansen, stryka henne på benen, öronen och ryggen och trä på en grimma. 

 
Hon skulle hälsa på hela familjen Löfstrand vid ihopsläppet, och stal hela showen, blev inget spring alls.
 
 
 
 
 
 
Hade ju varit roligt med lite fina bilder, men som sagt det är inte helt lätt med mobilen och en väldigt social häst, som alltid är nära, nära. Hon ropar så fort hon ser oss, och följer oss till grinden sen. Så bilderna är tagna på avstånd och klippta. 
Lite fina tecken har hon på benen och lite ljusare stickelhår kommer det dag för dag.
 
 
 

Lite uppdatering gällande våra fantastiska flickor.


Tösen är väldigt trött och har inte legat ner sedan Greta föddes. Vi vet inte om hon är nervös eller om det beror på smärtor i livmodern. Hon har fått hallonblad utöver hippotrim, bladen för att livmodern jobbar bättre då med att dra ihop sig, och hippotrim mot infektion, och det märks att det hjälper henne vidare.
 
Idag har de fått gå ut i liten hage ett par timmar, och det uppskattades. Greta blev väldigt trött, och lite anfådd. Så vi får ha dem ute små stunder i början i värmen.

Predda hade besök idag av några tidigare delägare som saknade honom, och det värmde hans hjärta. Tyvärr går det inte åt rätt håll, och nu får vi inte sko fram heller, då han inte vill belasta vänster bak. 
Så ytterligare vila och sen behandling igen. 

 
Greta och Tösen i hagen! 
 
Vilka spindelben, hon behöver nu stärka haserna och bli lite starkare i kotorna. Lite tråkiga kort, men tagit med mobil på långt avstånd tyvärr.
 
 
Social tjej efter all hantering och medicinering.
 

Håll tummarna för Tösen att allt blir bra snart.

Tösen fick till slut ut sin efterbörd, men hjälp av en spruta med hormoner. Men hon har haft lite ont idag, och även runt juvret, så det är en hel del pysslande, samt en kur med antibiotika.

 Tösen har inte lika lätt för sig med moderskapet som Marolina, men älskar sin lilla flicka. Men när hon själv får ont blir hon lite klumpig, så vi måste hjälpa till emellanåt. 
Imorgon rullar vi iväg med Marolina och Moddelina för att hon ska semineras om. Blir tomt några veckor utan dem. 
 
Greta 1 dygn. 



Välkommen till världen Sjelfbo Greta G.

Inatt klockan 2,16 så föddes Greta. Tösen gjorde det igen, prickade nästan exakt det beräknade fölningsdatumet med 2 timmar och 16 minuter "över tiden".
Greta är underbar på alla vis. Hon ser ut som ett fullblod, med sina långa eleganta ben, och är tvärtemot Marilyn, väldigt mjuk och  försiktig, men absolut inte rädd utan kommer nära. Hon gnäggar när hon ser mig, då jag återigen fick rycka in och hjälpa Tösen. Greta satt ordentligt och jag fick dra till jag var blå. Med de långa benen kunde hon inte resa sig utan en del övning först, och därför fick jag mata henne med flaska så hon fick i sig sin råmjölk som ger antikroppar som skydd då de föds helt utan immunförsvar och kraft till att öva.
Efter 3 dl så kom hon upp, och efter ytterligare 1 dl i flaska, så kunde hon dia korrekt.
 
 
 
Ganska snart stod det klart att Tösen inte släppte sin efterbörd. Detta innebär en stor fara för hennes liv, dels med infektioner men också att den inte släpper livmodern som kan följa med ut. För bara några dagar sedan hände detta ett sto utanför Mora, och både jag och veterinär hade det i färskt minne när vi talades vid.
Hon kom hit i blixtfart och vi hjälptes åt att knyta "fändrar" av handdukar och vattenfyllda påsar och hängde i den lilla stumpen som motvikt. Skräcken är om man måste gå in och öppna livmodern så nära inpå fölningen.
 
Hasse fick åka till kliniken i Rättvik och hämta hormon för att spruta henne med, som stimulerar livmodern att dra ihop sig. Vi har också fått ge antibiotika då en kvarbliven efterbörd kan ge förgiftning och orsaka fång, som är ytterst plågsamt för stoet. 

Jag fick spruta henne med prostaglinet och sedan lade hon och Greta sig för att sova, och 40 minuter senare kom den äntligen ut. 

Så nu ska vi bara glädjas åt lilla Greta, och pussa på vår älskade Tösen.
 
Marolina fölade i söndags, och fick ett helt perfekt föl, 10 poäng på exteriör och rytm i steget. Hon är kavat och kaxig och kommer bli något alldeles extra.
Greta är unik istället, en lätt och högbent sportmodell, som kommer lägga mycket mark under sig. 

 
 
 
Vilka ben!! 
Nu ska vi ta och sova, och till kvällen tror jag bestämt det blir ett efterlängtat glas vin!