Problemlösare Predda

idag var jag iväg till Anna Lindblom på Alyose och införskaffade Slappolja och örtsalt. Jag köpte även footbot eftersom jag sett en början till skav efter bootsen då han gått med dem i hagen, blir ju ett par timmar. 
Men Predda tyckte nog jag dröjde för länge, för han löste det problemet själv. 😂😂
 
 
Tror han tycker de var överflödiga idag. Så nu saknar vi en sula och en raggsocka. 
Något som verkligen är överflödigt är insekterna som envisas med att äta på honom, mellan frambenen och under sadelgjordsläget. Idag hade de även gett sig på hans gamla sårområde där huden är tunn, och lyckats få ett litet hål. Hoppas nu att vi kan hålla det i schack, då det närmar sig kval. 

Tisdag

hela helgen bestod av hästar, fredag & lördag med våra egna, och sen åkte jag med några vänner till Täby Galopp för kick off av Rikstravet. Jag fick en andel i stall Medea i julklapp, och fullblodet heter Typhoon Season Och tränas och rids av färgstarka Madeleine Smith. 
En kul upplevelse, och tiden från mitt tidigare hästliv  från ridsidan gjorde sig påmint. 
Fullbloden är verkligen vackra! 
 
 
Min egna racer fick en skrittur idag, och han var inte direkt laddad, utan ganska loj och slö. Men han fäller och ligger mest och myser i hagen om dagarna i solen. Dessutom är insekterna i farten, och han har fått en del bett. 
Så han är ursäktad. Dock tog han i lite i backarna, och det känns som en ny häst i frammotorn, han tar stora kraftfulla steg och är helt fräsch och rak, kan inte känna av någon låsning alls I bogen. Hasse har också sett att han rör sig bättre i hagen om dagarna, friare och med tryck i framsteget, fortfarande med skorna på. 
 
Maran blir bara finare för varje dag, och det känns som om hon kom hem med ett nytt självförtroende från banan sist, i bagaget. 

Guldstjärna till Marilyn

rutiner, rutiner, rutiner. Hon tittar fortfarande på allt men accepterar mer och mer. Himlen var inte lika blå och fin idag, men humöret vart ändå på topp. 
Vi har fortfarande ordentligt dövat och därför får hon gå med öppet Huvudlag, vi kan inte dämpa för många av hennes sinnen. Hon gick delvis med sällskap idag, då hon fortfarande bryter lite ville Hasse köra utanpå, men Maran ville framåt och tempot var för lågt för hennes smak. Hon behöver heller ingen upp check men den sitter på fast löst spänd eftersom hon annars lockas att klia och gnida huvudet mot frambenet lite närsomhelst och då sitter huvudlaget farligt till, trots ordentligt spänt och extra spärrgrimma. Den olyckan vill vi bespara oss. 
Hon gick 1.42 två varv med två korta galopper, annars hade vi nog sett en tid neråt 1.38 dag. 
hon har skött sig riktigt bra i all hantering, och även lastningen går framåt. 
känns toppen när hon både äter & dricker direkt efteråt. 
 
Predda var klart besvärad i sina framhovar idag, och jag är inte helt nöjd med bilderna jag tog igår, tycker inte de ser proportionerliga ut i förhållande till benen. Så idag går han tacksamt med sina Shings i hagen, och vi hoppas de får sitta kvar. Hans steg blir helt annorlunda med dem på, jämfört med skritten igår. 
Banan var väldigt stenig igår, och flera har påpekat att den inte duger att köra barfota på just nu, och förstår deras påpekande.  Men bakhovarna har han ju kommit mycket längre med och de såg oberörda ut. 
Banan ska läggas om i nästa vecka, återstår att se om den blir bättre. 
 
 
 
 
 
 

Himlen är oskyldigt blå....

Och livet känns lätt just nu. 
Predda gick ett strålande jobb, en riktig startraket som gärna tar i lite extra i starten och de första 500 meterna, och sen går jämt och stadigt 1,22 i två varv ensam. 
Jag tyckte att han var lite spänd i skritten, och lite kantig i bakvarv joggandes, i vänster bak. 
Hasse kände inget särskilt, han bara njuter. 
I rätvarv såg han strålande ut. Vänsterfram är lite kortare i tån, han har slitit ner den mer än höger. 
Dusch och stretch, puls på 90 i stallet under avselningen, skrittade ett varv efteråt. 
kylning av benen i duschen och lite arnikagel på ryggen vad hemkomst, likaså gröngröt på höftben och bakknän, helt utan reaktion. 
Väntar med spänning hur allt ser ut imorgon. Det avgör lite när vi kan börja leta efter ett datum att kvala. 
 
 
 
 
 
 
Filmer finns här: 
 
https://m.youtube.com/watch?v=G3KFvTKR-pQ
https://m.youtube.com/watch?v=i2OddonohPI

Onsdag...

vilken härlig vecka. Äntligen börjar Predda fälla och solen gör underverk för alla tror jag.
Hasse körde Maran och jag red Predda, vi tog rundan över berget i ett ganska friskt skritttempo. 
Han får ha sina Cavallo bak och den ena skaver lite, men fram sitter hela Shings med en socka och i skritt sitter de bra. positivt var idag att även sen brantaste backen tog han i skritt, tidigare har han velat trava sista biten med ryttare, men nu var han stark och balanserad. 
Han känns fräsch och nu får vi se hur magen verkar imorgon. Vi har kokat linfrögröt och det verkade lugna ömheten i magen. 
Om allt går som planerat så åker vi till banan på fredag och kör ett jobb. 

Söndag...

En promenad på 5 km till fots, och hästen känns toppen fräsch! Benen fina och rygg och lår. Lite känning fortfarande i bukmuskulaturen.
Men rör sig smidigt och fint och det syns att han använt frammotorn mer, då muskulaturen framträder tydligare. Gjorde honom gott att få sträcka ut på banan, helt uppenbart!

Lördag

vid morgonfodringen så lindade jag av arnikaomslagen på Predda, la på gel och lindade om nya bandage. 
Ingen värme i benen och inga gallor. Däremot lite fyllnad i senskidorna, men jag tycker inte det är så anmärkningsvärt i hans ålder och efter den prestationen igår. Var 1,5 år sedan han gick i den farten. 
 
I övrigt kändes han toppen förutom bukmusklerna som ömmar. Marina, kompenserar han för ryggen tror du? 
Han kändes enligt Hasse väldigt rak och fin i vagnen, men jag ser på bilderna att han i värmningen sätter bakbenen lite in under sig, när han för benet framåt. Jag tänker att han ännu inte riktigt hunnit träna upp se ryggmuskler han " fått" tillbaka, efter att ha börjat belasta höger bak mer och mer. 
Blir nog en promenad imorgon utan kusk & ryttare. 
 
Vi var till banan idag med Maran, som skötte sig bra. Hon börjar tycka våra resor är roliga, och är väldigt mycket mattes häst, vilket inte är så vanligt. 
hon travar rent och obehindrat men tittar fortfarande mycket och bryter ibland ut. Så hon får nöta på. 
Hon ska dock ner på 1.45 i tid för att kvala, och det fattas lite ännu. Hemma känns det som om hon klarar vad som helst, och är betydligt bättre än Tösen i samma ålder. Men kanske måste hon sparras lite. Vi får se vad vi kan hitta för lämplig häst. 
 
 http://youtu.be/xVSksMreEfA

Får man gråta av glädje?

Predda skrittade i vagn ett jobb hemma i onsdags, och idag åkte vi till banan. 
Skrittade 20 min och joggade sen. Lyhörd och fin. 
 
Uppvärmning.... 
 
Skrittade några varv på innerplan och fick sedan 2 varv i rätvarv. Han fick gå 1.25 tid och sista 200 M i 1.14 tid. Han drog inte en pust efter vi selat av. Lite varmvatten massage i duschen som belöning och sedan stretch. 
Nu håller vi alla tummarna att han får vara lika fräsch imorgon. 
Efter hemkomst så kändes han mindre stel i baklårmusklerna än efter ett lätt backjobb hemma. 
Däremot öm i bukmusklerna, fick lite gel och lätt massage. 
 
 
 
 
Tog två filmer.... 
http://youtu.be/Zjm2izATlDA
http://youtu.be/_CElBy4GUKU

Söndag

vaknade till hällregn och kollade vädret. Varning för kraftiga vindar. Med 2 nerviga kallblod och ett varmt som fullkomligen hatar blåst och regn kändes det deppigt. 
Men idag provade jag att sätta på ett nät över Preddas ögon som skydd i hagen, och så lycklig han blev. Istället för det sedvanliga hörnet dit han går och trycker tills han blir stel och kantig, och med huvudet bortvänt, så blev det full rodeo och bus i hagen. Så småningom mojnade det och solen kom fram. Då tog han en siesta på eftermiddagen och jag tog in dem vid 17- tiden, då vädret kändes okej att rida i. 
Han var hård i munnen idag, så fokus på lösgörande tygeltag och flytta för skänken under promenaden, några skyggande  manövrar men i övrigt kändes han fin. Vi red ca 7 km och skrittade mest, men lite trav i backarna. 
 
 
 
Sista km så kändes han lite oren, men jag kunde inte riktigt lokalisera " hältan" men det fick sin förklaring när jag satt av hemma. Skoinfo kommer på PM. 

Lördag

 
igår fick hästarna avmaskning, och det tar tyvärr hårt på Predda. Han var öm i ryggen igår, hade en liten böld/ knöl imorse och var allmänt hängig. Så det blev ingen ridtur idag, men en promenad för att prova skorna.
de nya spännena gjorde det superlätt att sätta på dem, de främre var perfekta, och de bakre något korta, fick spänna längst ut bak och andra hålet på fram. 
Det märks också att han trivs med de mindre 10: orna. 
Om han känns bättre imorgon gör vi ett nytt försök, annars får det vänta till på måndag med ridningen. 
 
Tröttfis.... 
 
Skorna satt bra under den korta promenaden, och särskilt 10: orna kändes smidiga och lätta. 
 
Han blir väldigt uttåd tåad när han är trött. känslan är som när vi får influensa, och hoppas snart set går över, kraken. 

Strålande jobb

Predda promenerade en runda i tisdags förmiddag med bootsen, och vilade igår. Eller vilade och vilade, busade i hagen.... I timmar. En flock med rådjur travade igenom hagen, och han var inte sen att ta det som en utmaning, och flög ikapp de förvånade djuren i flygande trav. 
Idag gick han ett ordentligt jobb i vagn, backintervaller. Underlaget tillät barfota och han fick bestämma farten, helt reglerbar, och hittade en fjärde växel. Inte ett felsteg och kändes hur fin som helst. Nu längtar vi verkligen till att få prova honom i ett snabbjobb på banan, och om han är fräsch på fyra friska ben imorgon, och kan gå 2 jobb till före nästa helg, så ska vi nog kunna göra det då. 
Är vi verkligen på gång? Känns helt overkligt. 

Påskdagen...

Predda har lyst som en sol sedan banbesöket, och igår fick han nöja sig med sin "sjukgymnastik" och trampade glatt på mellan 6 koner på 3 meters avstånd. 
Hasse fick fila lite på hovarna, då vi upptäckte att underlaget på rakbanan/ banan slitit rejält på utsidan av hovarna. Han var ordentligt snedsliten på alla utom höger bak. 
Så idag sadlade jag och tog en skrittur, och han kändes så fräsch att vi hann göra två backintervaller i skogsbacken, som bjuder in till att ta i lite extra, även i skritt. Trots att jag klippt till två kilsulor i skumgummi, och lagt dubbelt, så snurrade skorna bak i backen, så helt klart är att 11:orna nu är för stora. 
Så vi fick klä av oss och leda hem. Men det känns toppen att han är så mycket fräschare. 
 
 

Långfredag

Och besök på banan. Var länge sen sist Predda var där. Pga behandling i tisdags och sparken på knäet blev det bara skritt, och miljöträning. En mycket glad häst, och vilken lättnad att åka med en så lugn och sansad och uppfostrad häst.
Det han verkligen hade saknat var varmduschen, och det skulle få rinna extra länge på ryggen, han gnisslade tänder rejält av välbehag.
Borta bra men hemma bäst, så nöjd när vi släppte ut honom.

Skärtorsdag

igår hade Predda vilodag och Maran gick jobb. såklart tyckte Predda att Marna vart stöddig för det, och Maran testar fört tillfället ledarskapet med oss alla, inget undantag för Predda. 
Så vid insläpp igår hade det resulterat i ett bitsår på hans hals, och en sparkskada på framknäet. 
Tack och lov hade det inte gått hål över leden, utan skinnflått Skrapmärke. Det var lite svampigt imorse, men inte ömt. så då passade det bra med en promenad idag, då han också ska ta det lugnt efter sin behandling i tisdags. 
 
Behandlingen har gjort underverk, han rör sig bra och tar verkligen stöd på höger bakben, behövdes ju ytterligare idag då vänster knä stramar. 
Vi knallade till fots ca 5 km, i varierad terräng. 
 
 
 
Tog en liten filmsnutt, springandes efter de andra, lite skakigt blev det, är det minsta man kan säga ;) 
http://youtu.be/gfYZ0g-WbS0
https://m.youtube.com/watch?v=gfYZ0g-WbS0

Predda gick jobb

Fick skritta runt hela Rexbo och sen trava i backen. Han kändes smidig och fin igen, men trampade dock på sig, så ena skon gick itu.
Fick sedan massage igen och elektroterapi.
Han reagerade väldigt kraftigt under buken, vid palpering och var klart öm i den muskulaturen före behandlingen.
Nu blir det vila två dagar och sen ett skrittpass och miljöträning vid banan på fredag, är inplanerat.