Nytt år och nya möjligheter

 
Busiga hästar i kylan 😀
 
året har börjat bra, men kallt. Underlaget har varit svårtränat eftersom det har skiftat mellan tjällossning och hårt. Först ingen snö alls, och nu alldeles perfekt men istället kallt. 
Så Predda har haft lite ojämna träningstillfällen då vi inte vill träna på hårt underlag, och Hasse inte klarar kylan. Så vid ett par tillfällen har han jobbat tätare, och det har varit positivt att få svar på att han håller för det. Inga negativ påverkan på benen eller muskulaturen, även om vi får passa oss så han inte riskerar överträning. 
Under slutet av året så visade han tecken på att utveckla sadeltvång, vilket vi gissar hänger ihop med hans mage och ömma bukmuskulatur. På banan har han en tryckutjämnande gjord, men hemma fungerar inte den till remselen så han har fått gå med väldigt lös bukgjord och då går det bättre, han spänner ju ut sig och släpper sen efter, men vi upplever att han bromsar om man spänner åt ett hål till. I ridningen blir det lite värre, eftersom sadeln måste spännas hårdare för uppsittning än bukgjorden, så därför har vi nu funderat lite över vad vi kan hjälpa honom med och hur detta kunde uppstå. Han är ju känslig, precis som med sitt "skotvång" skulle han mycket väl kunna vägra gjord under lång tid framöver. 
 
 
 
Han verkar dels ha ett sämre upptag av viktiga komponenter som mineraler, vitaminer och olika viktiga spårämnen särskilt i samband med pälsfällning, samt överbelastad lever, irriterad grovtarm och möjligen tecken på begynnande magsår. Det sistnämnda kan mycket väl bero på att han utsätts för viss stress i samband med byte av hagkompis, som vi tyvärr har haft en hel del av här pga omständigheter. Han är mycket nogrann med att "hamstra" på hö, nästan manisk faktiskt. Och att då ha en hagkompis som inte släpper maten innan den är slut, skapar oro för tom mage, likaså en kompis som trampar ner den, stör matron osv. Vi ser ju tydligt hur han reagerar om vi inte hängt in hans höpåse i transporten, kontra när den hänger där. Han kan verka väldigt lugn på ytan, men vi börjar se lute bakom det. 
Eftersom han tidigare svarade så bra på ett tillskott delvis innehållande öljäst, så har jag letat runt lite. Fastnade sedan för Mühldorfers Revitopur. Den innehåller prebiotika bla för att stärka tarmfloran. Detta har också flera olika referenser oberoende av varandra sagt att de haft mycket positiv respons av på hästarnas hovar, så nu provar vi och hoppas att det ska ge resultat. Hovformen blev ju inte så rolig efter den fart han utsattes för i loppen barfota, och efter det fick han gå med skor. Nu har han istället börjat plocka av sig skorna bak, så det blir högst troligt en ny barfotaperiod när nu han inte startar. 
Vi märker redan på pälsen och den lilla hovsprickan fram att det händer grejor. Hullet har ju alltid varit bra, men förhoppningen är ju att han ska orka igenom nästa pälsfällning och få mindre känning av magen, samt bättre upptag. Han får ju andra homeopatiska tillskott, och om förbättringarna beror på Revitopurs inverkan eller om det helt enkelt är därför att de andra tillskotten nu tas upp bättre, det ska jag låta vara osagt. 
Men det blir helt klart en intressant debut under våren som han tränat nu, och tar åt sig träningen. 
 
Greta växer och växer och har fullt sjå att hålla reda på sina långa ben. Hon har vilat under 6 veckor och fått sina vargtänder borttagna. Så när det var dags igen var backarna lite otäcka, då hon inte bromsar vagnen korrekt. Så vi backar ett steg och tömkör för balans och kondition, och små pass med vagnen på en kortare rakare sträcka.