Blixtens brudar

Man kan ju kanske förstå honom, varför han har så mycket av vakta på just nu...




Gemensam frukost... mysigt.


Kellie & Elite samsas..


Sötast på jordklotet!


Varför är gräset alltid grönare på andra sidan?

Det börjar bli ont om det gröna i fölhagen. Dvs. hästarna måste leta lite grann mellan hömålen, vilket inte riktigt tilltalar Copy som tycker att man kan få komma in på stall och få maten serverad. Annars kan man ju gå på gräsmattan och beta, den är ju så grön och fin. Och eftersom Kellie gjort sitt bästa för att få oss att bli gråhåriga då vi försöker lista ut var i staketet hon kryper ut, så har nu Maya gett oss svaret. Eftersom aggregatet blivit för klent efter allt regnoväder och möjligen åskväder, så finns det ingen el i tråden, trots att aggregatet blinkar grönt ljus. Och tråden är elastisk!! Så om man bara är ganska liten kan man gå ner på knä och krypa under med tråden på ryggen. Och är man dotter till Sveriges intelligentaste hingst, så begriper man ju också att man kan krypa tillbaka samma väg. Så när grannen ringer och säger att lilla grynet står på hennes gräsmatta och betar, och sedan går för att titta igen, blir hon lite generad då detta inte stämmer, helt plötsligt. För nu är hon inne i hagen igen. ?? Men... efter ett tag måste hon ju ta en tur igen och då lurpassar vi på henne minsann.


Maya tar en kisspaus under den spännande utflykten, utanför hagen i den vida världen!

Vilken annan häst som helst, skulle när hon blir vallad, bli stressad och försöka springa igenom staket till sin mamma.
Men då var det dags för trick nummer två. Jag öppnade de två översta linorna på eltråden men lät den nedersta sitta på, för att inte Copy skulle smita ut, medans Sandra vallade Maya mot grinden, beredd på att öppna när hon närmar sig. Vad gör hon då? Jo, hon tar helt fokuserat, ingen stress och taxerar in med perfekt galopp mot den undre tråden och flyger över med ett elegant hopp. Landar snyggt och fortsätter med en liten bockserie.
Tack och lovar förbarmar sig Pigge och föser in henne i lösdriften. Allt medans den lilla busungens mamma hänger över tråden för att beta på gräsmattan allt vad hon kan, innan vi lyckas byta ut aggregatet och få på elen igen. Nu står hon och surar i lösdrften medans de andra vill gå ner på ängen.



Maya på inspektionsrunda i den vida världen, bekantar sig med ridbanan..



Ha det/Mia

JAA!! JAA!!! JAAAAAAA!!!

Där satt den! Hur lätt som helst gled hon om och förbi med en hals tillgodo. Inte en meter i onödan utan lugnt och proffsigt vann hon igår! Vi var så nära att stryka då Tösen (fortfarande!) visar brunst, kanske inte så konstigt  då  vi bara haft ston hemma i flera år, och Blixten fortfarande går sida vid sida.

Men... vi hade ju åkt upp och Kajsa fick värma och känna på henne. Hon är så lugn och fin idag, så det kan bli riktigt bra! var beskedet... Och sedan var det som en film. Vår älskling fick tredje par utvändigt efter start bakom bilen, låg och väntade, ökade tempot 1200 kvar och 800 hundra lyfte Kajsa ut henne, och började jaga! Just så... Speakern upprepade flera gånger att "nu kommer Rexbo Tösen jagandes i spåren".... Och med full speed i tredje spår in på upploppet, avjorde Kajsa direkt som det proffs hon är att farten räcker till seger, och gled upp och förbi favorittippade Komnes Jarven. Och nu pratas det om jätteskräll?? (borde hon gjort redan i Lindesberg ju.)
Och till 17,18 ggr pengarna!! Grattis alla ni som hade spelat vinnare. Hon har aldrig någonsin stått i så mycket. i allafall var det längesedan. Ibland undrar jag vad folket ser egentligen. Trots galopp förra gången sprang hon ju super. Och Kajsa kör henne med taktik. Taktik att smyga utvändigt, succesivt öka tempot och sedan hålla farten! Det är våran tjej det. Hon är så stark att hon hellre gör jobbet själv än trängs med de andra, och det är tydligen så unikt att ingen tror på det .Men det fortsätter vi med!

Jag kan dock tycka att nästa start får bli när min kompis ryggskott har lämnat mig. Det är inte rekommenderat alls att hoppa och skrika som en tok, med stöd av kryckor. Tidigare igår fick jag snällt vanka ner till vårdcentralen, efter att ha fått en tid från en suckandes sköterska som tycker att vissa av oss gnällspikar kunde stanna hemma istället, för att besvära de ständigt upptagna doktorerna. Men måsta man ha sjukintyg så måste man. Det går helt enkelt inte att sätta sig i pocketmobilen och köra.

Väl när doktorn kom, ramlade hakan ner. Hmm... sa han. Lite ryggproblem?? ( troligen den nitiska sköterskans ord, och troligen får hon provision från landstinget ju fler hon lyckas hålla borta från VC)  du hade nog helst sluppit stånka dig hit va? Kan tänka mig att man inte direkt är i hamboform just nu, eller? Aj.aj... räcker det smärtstillande eller vill du ha morfin? Jo, hade suttit jävligt bra för några dagar sen, men nu går jag åtminstone upprätt, men lite på sniskan..
Ett riktig klassiskt ryggskott i modellen jätte större, blev diagnosen. Förhoppningsvis inte diskbråck. Vila, promenera, inga lyft, inga häftiga rörelser, inga bilturer... gick ju bra det där.

Och nu får min pigge och rörlige make snällt sköta både mitt arbete och hästar och allt annat, och jag går och vankar här på gården och pekar med kryckan på allt som ska göras. Tur man har många barn som man kan köra med när man blir skraltig också. Det var också så länge sedan han selade ut i tävlingsselen att han fick klia sig i huvudet och fråga. Men han lyckades ju sela ut en vinnare. Sandra och Johnny gjorde också en jätteinsats, och Johnny lyckades att få Tösen att koppla av innan loppet, då han gosade med henne på gången. Hon slappande verkligen av, och hämtade luft.

Ja, ja.. åter till gårdagen. Det var ju riktigt fina lopp på V65 spelet igår, och vårt lopp var ett sk. skräplopp efteråt. Visserligen fina 20.000 kr i första pris ( tack Tösen nästan allt höet betalt för i år) men i övrigt så ska det snålas. Tösen skiter väl i pengarna!! Hon vill ju ha rosett!! Och att la familia ska komma springandes till vinnarcirkeln och sen ska det klappas och gullas, och lite piaff och passage och så. Nejdå, som sagt snållopp... Bara en uppvänding och segerdefilera förbi publiken. Suck! Men någon krona ska det väl bli över så får jag väl köpa en jävla rosett själv då. Suck.

Kellie var med som vanligt och har nu blivit riktigt varm i kläderna. Fick springa bakom sulkyn efter segerdefileringen några varv på stallbacken. Hon har förövrigt tröttnat på att bli behandlad som en dörrmatta av korkade Copy, som bara står vid grinden och väntar på kraftfoder. Så hon har börjat rymma. Hur vet vi inte. Troligen lägger hon sig och kryper under tråden. Så tar hon en sväng in i stallet för att se om det lämnats något ätbart inne, och rullar sig sedan i alla boxarna. Lämnar ett litet spånspår efter sig och trippar vidare till gräsmattan och börjar beta. Snopet står de andra och tittar efter henne. Så inatt har hon varit inne, och går nu med Tösen och Elite.


Dräktig? Nejdå, bara helt slut efter att ätit både sitt och Tösens hö under tävlingsdagen..
Lilla Elina tog en rejäl middagslur och tvingade iväg mamma på trav igen. Ingen match för en 4-åring inte. Hon är ju redan veteran i det hela och vet hur det går till. Igår, tjoade hon och myste. Och när de andra pysslade med Tösen under ledning av fröken krycka, så sa hon helt plötsligt: "Nä, Mia nu tycker jag verkligen att Kellie ska ha täcke på sig. Var är täcket?" så satte hon händerna i sidan och stirrade barskt på mig. Var bara att beordra hämting av Kellie täcke det. Bra med en liten vice överste ibland.

Nu hoppas vi att Kajsa får ytterligare lite flyt igen och att hon fortsätter styra till toppen igen! Hon är ialla fall super! I med och motgång, som det heter.


Lite motion för den som ätit för mycket... rekommenderade faktiskt doktorn en viss kryckdam också.

Ps. på kajsafrick.se finns en fin bild på brudarna... ligger väl kvar några dagar kanske.

Ha det!/Mia


Tösen laddar...

På måndag är det dags igen. och Tösen laddar. Mycket mat, a-fil och träning. Tränar som en gudinna... Vem kan tro att en 9 årig häst bara blir mer och mer laddad för varje tillfälle? Efter senaste loppet har hon fått mer fart i sig och vill gärna visa det. När husse skrittar ner för backen börja hon peppa och pipa av lycka och göra "tösen-skruven" med halsen långt före det är dags att vända upp. Sen tar hon i... Roligt är också att se henne bli stretchad efteråt. Hon brukar lägga ner nosen på frambenet som husse håller fram och pussa på händerna. Ibland övergår hon till en mer ingående putsning av husses ansikte och nacke.
Kajsa är ockdå på hugget, då hon visade tuffa tag med Monster Drive på Romme igår. Vann efter tuff körning och förstapriset hela 100 000 kr. Stort grattis till pengar och att lyckan vänt tillbaka!  Grymt bra styrt...

Elite tar sig hon också!  Har nu bytt foder till henne, med mer protein. Hon har vuxit så mycket på höjden, men behöver hänga med muskelärt också. Back on track behandlingen tycks ha gett positiv effekt, hon står ett par timmar varje morgon med täcket. Hon rör sig bättre och är mer avslappnad i bakdelen. Har börjat rulla runt i hagen mer och mer, klarade hon inte av tidigare. Så vilan och fodret och behandlingen tycks ändå vara på väg åt rätt håll. Men hon är nästan mer som en ettåring, så vi kan knappast räkna med några starter som treåring. Möjligen som sen fyraåring. Var ju inte riktigt vad vi tänkte oss när vi ville köpa en tvååring, men, men...
Hon är iallafall så urmysig och har verkligen lärt sig att uppskatta att bli omskött och att kela. Så om hon nu bara får "godkänt" av vetrinären så får vi ge henne den tiden hon behöver. Kanske kommer hon och Maya igång samtidigt. Lilla Truaxteer som flyttade till Gnesta, mår toppen och är under inkörning redan... Hoppas verkligen att hon blir den topphäst jag tror, det förtjänar de verkligen. Kan bara inte sluta gräma mig över att hon inte fungerade med våra hästar. Så synd, men att skilja ettåringar är inte lätt.
Vi får hoppas att Maya kan ersätta henne plats istället. Men vi lär få kämpa med den lilla damen. Copys humör och beteende lyser igenom, och präglar henne socialt också. Men hon är otrligt klipsk och uppmärksam redan, så det kan bli intressant. Rör sig underbart trots att hon är ganska klen fortfarande.

Ha det! /Mia




Dags igen för start!

På måndag är det dags igen! Tösen och Kajsa har fått startnummer 3, i lopp 10. Blir sent på kvällen igen! Men loppet ser bra ut, det är autostart vilket borde gynna Tösen och det spelar ju henne inte någon roll längre, om hon går i spets eller pressar utvändigt, eller springer och harvar i tredje spår själv. Dock är den "fula gubben" återigen med, med ett framskjutet spår, så går hon till ledning får hon nog sig en rejäl tryckning igen. Förra gången det hände blev det ju galopp som bekant. Funderar på att lägga några häftstift på hans sulkysits, som hämnd. Tycker dock synd om häst och ägare, då de inte har med saken att göra. Kanske ett litet krokben på stallgången istället, så att näsan svullnar upp och skymmer sikten. Hm.. tål att tänkas på..
Men fartmässigt hoppas vi nu att de andra inte har någon chans. Och att lilla hjärtat klämmer igen magen denna gång också, så hon är i toppform, med vätskebalansen. Kellie hänger på som vanligt så jag funderar på att trycka upp köbiljetter, för att titta och klappa, blir värsta kön och väldigt trångt annars i boxen. Vore det inte så sent kunde ju lilla Elina följa med och vakta, sist spände hon ögonen i de andra barnen och kramade hårt om Kellies hals, när de andra ville vara med och klappa. Tordes dock inte gå riktigt lika hårt åt Inga & Co som är de värsta fansen, som ändå passerat 50-års strecket. Så lite självbevarelsedrift har hon ju det lilla livet.
På hemmafronten händer det lite nytt. Kellie hoppar lite mellan hagarna då hon tycker om att gå ute på nätterna, men vill gärna bli ompysslad lite mer, och är rädd för att Tösen ska få åka utan henne. Bevakar därför oss, Tösen och hänger gärna vid grinden för att få komma in. Även Elina ligger bra till just nu, Kellie rusar fram till henne när hon kommer med grimman. Stannar gärna också utanför deras trapp, då hon vet att det finns knäckebröd i huset.
Den ystre gamla herrn och charmören  Blixten upplever just nu himmelriket. Han har fått låna vår ena hage, då hans är dränkt i vatten. Därför går han nu sida vid sida med Elite och Tösen. Som genast brunstar... Toppen tajming för då är det över till på måndag för Tösens del. När han kommer på morgonen, är det full fart och riktigt mycket skrik och prat som om han vore unghingst på nytt, innan tjejerna hunnit ut. När han går är han ganska färdig för dagen, och orkar bara snegla på brudarna. Däremellan håller han stilen, låtsas inte bry sig så fort de ser honom, men blir allldeles till sig om han tappar dem ur sikte. Det där med att spela svåråtkomlig tycks vara på modet...
Men säg den lycka som varar för evigt. Imorgon flyttar han till ett stall nere på Bjurs, då Sonja också flyttar härifrån. Han kommer få sällskap av andra hästar, vilket blir bra. Dock är hans gamla ben i dåligt skick, så vi får se hur länge han orkar. Har ju blivit en del spring de senaste dagarna. Men då har han ivarje fall fått vara riktigt lycklig den gamla charmören..

Tösen har fått lite stimulerande uppgifter av Sandra. Hon knyter balsnören i boxen, som Tösen envist knyter upp. Den enda knuten hon inte lyckats med är en dubbelknut, som bara blir hårdare ju mer man drar. Då gnagde Tösen helt sonika av både knut och snöre istället. Tydligen vart det för enkelt uppgift  inatt, så då tog hon och öppnade sin boxdörr istället. Så nu blir det säkerhetskedja där också. Klurig häst det där... Enligt hästvetare så tyder det på hög intelligens och att hon ibland verkar drumlig, är ett uttryck för understimulans, då henne intellekt behöver utmaningar. Shack kanske vore något?

Ha det! /Mia med kompisen ryggskott...





Dagarna dom går..



Vädret har satt stopp för bloggandet, då vi har haft rejäla åakväder som både dragit runt och slagit ner i huset. Lite materiella skador, men inget viktigt. Dock känns det riktigt otryggt nu, så vi får ta och installera ett rejält överbelastningsskydd i huset, då elnätet blir på tok för belastat av all ström. Usch!
När det var som värst hann jag tänka att jag hör "barnen" på övervåningen, då är de okej, sedan räkna sekunder mellan blixt och nedslag, hämta mannen i stallet och sedan få in alla hästar. Tösen stod stel av skräck, helt fastfrusen i marken. Elite försökte trösta lilla hjärtat, men inte så lätt att nå fram där. Gummistövlar på och så fick vi nästan släpa in Tösen mellan nedslagen. Elite gick bakom med husse, och matte bogserade... Precis när vi kom in på stallplanen brakade det till och blixten slog ner bakom gödselstacken. Så jädra otäckt!

De andra var redan inne och var trygga i sina boxar. Pigge fick stå i Kellies lilla, och Kellie fick gå lös i stallet, för att alla skulle få plats, då vi inte tordes flytta ut någon i uteboxarna. Men det gick så bra...finns det hjärterum så finns det stjärterum... eller shettisrum.


Maya växer och växer...


Sandra & Maya hälsar...


Kellie & Pigge har fått kvällsfika, smaskigt!

Men... efter regn kommer solsken. Vilket lopp Tösen gjorde i måndags! Synd bara att hon galopperade de sista hundra metrarna. Men det hade i allafall inte gått att göra något åt raketen Lundås Emelie, som återigen visar storformen och startade långt bakom de andra. Trots det far hon fram pch sätter nytt svenskt rekord för ston. Putsade sitt eget gamla rekord, med andra ord. Hatten av! Men det drog Tösen fördel av, och har nu fått massor av fart i benen av ett sådant bra dragplåster framför. Hade hon hållt sig i trav, hade hon sannolikt varit trea i ett på förhand omöjligt lopp, och med en 28-tid, i bagaget. Men det är som det är... hon är ännu inte mogen att klara av att bli utstyrd på upploppet samtidigt som hon ökar farten. En sak åt gången...  Vi hoppas nu att hon kommer med nästa vecka, då det är ett bra lopp i Rättvik igen. Och Kellie ska med. Så klart... hon har fått en egen liten funclub, som dök upp i stallet i förhoppningen att hon skulle vara där. Jag säger då det. Ni kan ju tänka er Tösens snopna min när en hel tropp kommer in i boxen och alla bara gullar med Kellie! Vem var det nu som var stjärna?

Men Tösen trivs, hon behöll hela maginnehållet kvar denna gång, och gjorde bara en stadig hög, istället för den gegga hon brukar klämma fram tills hon är helt tom. Så inte så konstigt att hon kunde springa som  hon gjorde. Ska bli riktigt kul det här... Bara hon lägger av galoppskorna på hyllan igen...

Årets höskörd är på väg in och Hasse jobbar för fullt med att lasta och köra hem. Även Johan har varit bussig och kört några vändor till Säter och retur. Tyvärr visar analyserna att höet är för fattigt på smältbart råprotein för att unghästarnas behov ska tillgodoses, så det blir rejält med extra anpassat kraftfoder, billgt jo men visst... TÖSEN!!! Spring i mål i trav snart!!!
En hel vetenskap med kosten och hur man gör en näringsriktig foderstat.  Men för att inte slänga pärlor till svin så ska vi också införskaffa en rättvis våg. Tjolahopp...

Jag hittade en så rolig bild i kamera albumet på mobilen. Längtar redan till vintern. Eller hur?



En helt vanlig vinterdag i pocketbilen...

Ha det! /Mia

Så var semestern slut då...

Och likaså betet. Den tunga vintern tycks ha förstört växtligheten, märkligt nog inte ogräset dock, ( så klart) och det lilla gräs som fanns har hästarna knaprat i sig. Hasse slår med lien runt om på några lindor vi fått tillgång till, och lägger in till dem. Därför har nu också Fabbe & Watchen åkt tillbaka hem. Vi saknar dem redan. Möjligen inte Copy. Hon blev bara surare och surare ju mindre bete det fanns, och var riktigt otrevlig. Men lilla Fabbe & Maya uppskattade varandra i alla fall.





Maya är mycket förtjust i gräshögarna som husse lägger in, bäst är ju att man kan ligga mjukt och äta samtidigt..

Så nu har ponnyhästarna fått flytta in istället, de går och knaprar på det lilla som finns, och kanske kan gå ner ett och annat kilo på kuppen. Hm.. kanske skulle man göra dem sällskap. Första dygnet dock var ju Copy tvungen att spöa upp dem, för det var ju så hon blev behandlad av brudarna på stuteriet i Örebro, och det minns hon minsann. Då måste ju hon göra likadant, någon rättvisa ska det ju vara. Pigge har präktiga sår på ryggen och på rumpan men är vid ganska gott mod. Kellie är lite smartare och hinner undan den otäcka svarta besten.. Trots denna behandling är de henne trogna och försöker om och om igen att bli upptagna i hennes krets. Som nu mera bara består av henne själv och Maya. Verkligen innegänget..

Maya har dock börjat närma sig ponnyerna som hon finner mindre skrämmande då de inte är så stora. Kan bli kul så småningom. Hon växer och växer och håller igång på kvällarna, springer som en gudinna och blir bara starkare och starkare... Kanske kan Pigge lära henne lite arabsteg också, kunde bli kul. Svansen håller hon rakt upp, ser ut som hon har kontakt med rymden eller något.

Jag har börjat jobba igen, inte så kul.. tur att det finns andra som  är laddade på att köra i värmen..



Försök inte smita undan matte, här ska du sitta! Måste jag starta den åt dig också?

Ha det! /Mia