Glad Påsk!

 
Underbart vårväder med takdropp och sol...
Hästarna fäller rejält, och allt som döljts i snö kommer fram i tö... Smutsigt i hagarna, så nu väntar vi på varmare väder, så ska det snart börja storstädas. Eftersom hästarna varit ute mycket mera under vintern än tidigare, så blir det såklart mer att städa i hagarna.
 
Kellie & Sandra hjälps åt att ta bort päls och kompisklia...
 
 
Klart vårtecken i Kallesbacken...  Soldyrkare!
 
 
Maran undrar vem som knyckt hennes husse? Matte blev ju så himla arg i går när jag ville leka med henne, hon kom ju med en hösäck, och jag tog sats från andra sidan hagen och tänkte att nu ska vi ha kul och brottas om säcken... men det tyckte inte matte, så idag har jag varit lite mer försiktig, man vill ju inte bli utan mat.
 
Och så ett litet tips från en gammal van... Vi såg filmen skicka vidare igår, så himla fin och tänkvärd. Det kanske inte är så lätt att förändra världen, eller ens att ändra på en endaste människa, men tänk vad mycket man kan åstakomma genom denna visdom:
 
Glad påsk på er alla! /Mia
 
 

Kombatanterna!

 
Visst är hästar flockdjur, som drivs av instinkter. Men har man levt ihop i flera år, sida vid sida borde man väl kanske kunna släppa lite på traditionerna? Icke...... Lika bra att vi tvåbenta lär oss det en gång för alla.
 
Vi delade på hästarna förra helgen, för att Tösen och Kellie skulle få vila. Men sedan blev det ett par milda nätter, och vi beslöt att de skulle få gå ihop ute på nätterna, då vi bara har Thermobar i den ena hagen, och sedan kan de skydda varann bättre.
 
Men har man delat dem i två hagar, krävs två ledare. Varje "flock" har sin ledare. Så att släppa ihop dem igen var ett misstag. Maya hade ju äntligen fått vara chef, och försvarade Maran med sitt liv. Maran däremot vill ju gärna vara nära sin mamma, trots att de levt isär i många månader, vilket Tösen också försvarar. Så det blev ett rejält krig. Tjut, skrik, pip, sparkar och anfall. Emellanåt stod Maran med mamma, Maya ensam, och Kellie bortkörd i skogen av Maya.
 
Sen stod Maya med Maran och Kellie vid sin sida, och Tösen ensam i huset. Och så höll det på....
Två trasiga täcken, ( i 2000 kr klassen /st) samt blesyrer....
 
 
Maya med en kal fläck från ett bett i pannan...
 
 
Tösen med ett bett mellan frambenen.... Kan man gissa att Maya valde "fel" ställe att hugga?
 
Så nu får de vara inne på nätterna tillsvidare, och gå i olika hagar på dagarna. Men som om det aldrig ska vara nog med Maya så har hon fått en otäck knöl. Misstänker att det är vad man kallar fistel, eller möjligen en cysta. Den började i höstas som en liten torr förhöjning, misstänkte att det var ett insektsbett. Nu har den tagit fart och börjat växa, och är väl två cm i omkrets ca. Bli något för veterinären vid nästa besök.
 
Otäck knöl under Mayas mage, placerad där navelsträngen satt vid födseln, men hon har aldrig haft navelbråck eller likande. Någon som har erfarenhet?
 
/Mia
 

Äntligen, suckade Tösen...

Idag har vi delat dem i två hagar. Något vi skulle ha gjort tidigare om vädret tillåtit. Vi har ju bara tak och varmt vatten i den ena hagen. Men nu är det neråt -20 på nätterna, och runt 0-an på dagarna. Så de har fått stå inne på box hela nätterna. Genast märker man att Maran blir rastlös, även om hon kommit igång med träningen igen, och sköter det med den äran. Tösen blir lite väl rund, då hon inte förbränner lika mycket, Kellie vantrivs då hon inte är klippt och tycker det blir för varmt i stallet, och Maya får tillbaka sina piphaser och lite ömhet i musklerna. Så kontentan blir att om hästarna själv får välja vill de vara ute så mycket som möjligt. Bäst är ju när de får komma in två gånger om dagen i 2-3 timmar, och sedan vara i rörelse.
 
Maran har börjat klättra på Tösen, som en ettrig fölunge, trots sitt halvår i stor flock hos Rosén. Banden till mamma har kommit tillbaka, och Tösen säger ingenting, låter henne hållas. Maya blir tokig, och har bestämt sig för att hon vill leda flocken, trots sina uppenbara brister att klara av det. Så "tanterna" har haft en del tjafs, och vi vill inte ha någon skadad häst. Kellie som är allas trygghet, behandlas ändå som en leksak emellanåt, och särskilt Maran uppvaktar henne lite väl hårt.
 
Så idag fick gammeltanterna gå upp till övre hagen, och sola och äta i lugn och ro. EN gång har Tösen gnäggat för att tala om vart hon är. Sen struntar hon högaktningsfullt i dem.
 
 
Och så var det det där med intelligens... När Maran och Maya upptäcker att de är ensamma i hagen, så utspelar sig följande. Maran stannar, gnäggar och lyssnar. Efter 20 sekunder har hon lokaliserat dem och springer mot rätt hörn av hagen för att komma så nära hon kan, och se dem. Efter ytterligare någon minut, så springer hon in i lösdriften, därifrån kan hon se dem ännu bättre, genom den delade dörren. Konstaterar att de är lugna, och då accepterar hon.
 
Maya däremot.... skenar runt hagen, varv efter varv, och ner på ängen... skriker och skriker... Det ändå hon möjligen hör är sin egen röst och sina hovar. Och först efter några svettiga varv, stannar hon , kollar vad Maran gör, och kommer på att hon kanske borde ta hand om henne, nu när hon ÄNTLIGEN kan få vara ledare. Intressant...
 
Så nu får Kellie och Tösen ro, och Maran får leka med Maya iställlet, och Maya får träna sig i att vara ledare. Win-.Winn situation som vi säger inom säljet.
 
Lite oroliga är vi över Tösen. Hon är bara 13 år, har endast gjort 42 lopp fördelat över flera säsonger, och har haft ett föl. Sedan dess har hon bara varit pensionär och levt lyxliv. Men ändå visar hon oroande tecken på åldrande. Hon blir allt gråare, ryggen sjunker och hon är stelare än innan. Vi ska ge henne en kur med nypon igen, så får vi se.
 
Dessvärre är ju även Järvsöfaks dålig. Han är drabbad av artros i höften, och ska nu få behandling. Men han har ju dock gjort över 200 starter och betäckt i 14 år! Så det är väl ganska berättigat att bli sliten efter den bedriften. Hoppas dock att detta inte är ärftligt, för man kan ändå dra parallerna att det är när de drar ner på jobbet, som tecknen på åldrande kommer.
 
 
 
Vackraste, finaste och visst syns det att det är Tösens far och Marans morfar? Likheten är slående. Vi håller tummarna att han tillfrisknar och slipper ha ont.
 
Själv har jag fått nya gråa hår, efter denna vecka. Hjärnan kokar över, mycket att memorera och ta in på jobbet, och nya kunder att träffa. Jag tror jag har koll på läget, men det är ju frustrerande att inte hinna allt man tänkt sig. Tur är väl dock att mina väluppfostrade arbetskamrater, åtminstone börjar med att be om ursäkt, innan de beklagar sig över sina dagar, de som bara har 1/3 eller 2/3 av den portfölj vi "norrläninngar" har fått tilldelat. Men så har de ju inte fått någon kajak heller. Men det lär knappast bli någon Thailandsresa för mig, då jag har mindre tid för ölsäljandet, men kan kanske få åka till Bologna på skönhetsmässa istället. Ska jobba på det iallafall.
 
Ha det! Och glöm inte titta på Tekno Odin på V75 idag... Så ska ett kallblod röra sig! /Mia

Äntligen helg...

Det har varit en intensiv vecka i Sollentuna, med 4 konferensdagar, nytt arbetssätt i ipad, och en massa nya spännande varumärken att lära sig allt om. Jag har också fått 7 st nya arbetskamrater, och så nya uppdragsgivare då, samt alla tidigare arbetskompisar som man inte träffar så ofta. Upp klockan 6 varje morgon för att hinna motionera, duscha och äta och i säng vid 01.30 ca..... Om jag är trött? Svimfärdig. Men hem kom jag, med bilen full av varuprover, presenter och sist men inte minst ÄNNU fler vinster.
 
En ryggsäck från Haglöfs full med fina presenter, för att jag är så uppmärksam tydligen, och sist men inte minst mitt STORA pris i frågequizen.... En Kajak!! Fick inte in den i bilen så den fick åka med DHL.
 
 
 
Ja ni läste rätt.... jag vann den. Vi ska ha en kampanj i butik med BIC rakhyvlar, och en konsumenttävling där första priset är en kajak. Och av den anledningen fick den också vara första priset i vår tävling, gällande frågor om BIC och de nya produkterna vi ska jobba med. Ibland är det kul att vara påläst. Vi får väl prova den i Rextjärn och se så den inte sjunker först, innan man vågar sig på Rällsjön möjligen.
 
Kan 2013 bli mitt år?
 
Den som lever får se.
 
Maran har vilat och alla hästarna är nyskodda. Maya har fått ny balans, och springer bättre än någonsin. Men det märks att foderbytet satt sina spår, och vi är inte så glada att behöva ge henne och Maran kraftfoder, även om det är en relativt liten mängd om dagen, 0,6 kg. Den går rätt upp i huvudet på Maran och Maya är lite känslig i ryggen igen av beröring. Men det kan vara pälslossning också.
 
I övrigt äter de kli och lucern, och det är ett riktigt smaskande i krubborna.
 
När kommer sommaren egentligen?
 
Eftersom min man tänker bege sig till Götet under påsken, så efterlyser jag lite sällskap också.... Någon som vill komma och påska med mig och Sandra? Ni är så välkomna....
 
/Mia

Idag har vi aprilväder...

Igår stormade det så hårt ute, att träden låg jäms med backen. Maya reagerade på eftermiddagen med att krypa med korset och benen under sig. Vi fick fort in henne i stallet, på med Back on track ländtäcket och back on track på bakbenen för att stimulera blodgenomströmningen, och sedan rykt. Tack och lov avblåste stormen, så vi kunde släppa ut dem i varmare täcken på kvällen igen, rörelse är det bästa för hästar som visar täcken på korsförlamning. Tack och lov kunde vi stävja den, och faktiskt har hon aldrig fått ett riktigt anfall ännu. Fördelen med att ha hästarna utanför knuten, så man ser dem dygnet jämnt och kan agera direkt.
 
Marilyn har nu vilar en vecka och det märks. Hon är lite väl peppad och har dessutom denna vecka vuxit! Hon har blivit lätt överbyggd bak, något hon inte direkt varit tidigare, men kan mycket väl bero på foderbytet. Så nu drar vi ner lite på Derby och ökar på med lucern, så får vi se vad vi får för svar. Vissa individer följer inte riktigt normen för utprovad foderstat, och även Tösen är ju känslig för kraftfoder.
 
 
2013-03-02
 
 
När vi borstade henne sken solen, och när vi var klara snöade det... Snabba växlingar.
 
/Mia

Så har man gjort det igen då...

Måste vara Bruno Mattsson fåtöljen som ger tur...
 
Jag har vunnit!!!
 
Jag vinner aldrig några pengar, men udda tävlingar ( typ Thermobaren ni minns) och det gör även min pappa ibland, diverse upplevelser etc. Men vad har jag vunnit då....
 
Jo, en tvåstegssäljutbildning på Mercuri International Business School.... värde 31 000 kr + moms. Och vem kan väl ha mer nytta än jag av den i min karriär? Trots många år i yrket så är det ju mest strö utbildningar genom arbetsgivaren som jag gått. Så det ska bli riktigt, riktigt roligt, då jag tycker mitt jobb är kul, och älskar kurser.
 
Veckan har varit tuff, vi tog ju hem ett flyttlass förra helgen, och dessa prylar tog sig inte självmant upp på övervåningen, inte heller de gamla möblerna som skulle till soppstationen hittade vägen själva. Aj, vilken träningsvärk. Men fint blev det där uppe, och Sandra sover som en prinsessa i "nya" sängen.
 
Maran vilar, och har fått nya krafter, busar och bockar mest hela dagarna i hagen, Kellie fick sina hovar fixade idag, de började växa riktigt snabbt med nya foderstaten, likaså Marans som rättade till sig i trakterna på några dagar. Så visst är det viktigt med rätt mineraler, efter grovfoderstaten. Tänk om man bara lydde rådet på förpackningen, och gav den "röda" till tävlingshästar, och den "gröna" till avelshästar och unghästar eller den "blåa" till fritidshästar.
 
Maya tar i som aldrig förr, och har fått öka sina intervaller... och som hon älskar det! Blir nog en häst för de längre loppen, då hon har lång intravningssträcka, men bara ökar ju längre hon springer. Kul!!
 
 
Jaha... nya varuprover har kommit hem idag, eftersom jag börjar nu tjänst på måndag, och har fått några nya roliga varumärken. Helgen kommer gå åt att INTE springa ner på lagret och hämta Fazer chockladen.... Den är till kunderna!
 
Trevlig helg!