Maya Mystica gör framsteg...

Nu siktar vi äntligen på att komma iväg under majmånad och börja banjobba både Maya och Marilyn. Maya utvecklas något enormt, och hennes långsiktiga träning, eftersom hon måste nöta in om och om igen för att fungera, har gjort att hon är stark och uthållig, samt har nu hittat sitt löpsteg, utan att slå på sig.
 
Film kommer här....
 
 
 
Vi hoppas och tror att banan ska passa henne, då hon vill ha samma rutiner jämnt, och inga trevliga överraskningar eller spontana ombyten i miljön. Där går det runt, runt...
 
 
Maran har börjat ledsna lite, och det är dags för henne att få utmaningar och gärna träna i sällskap. Hon ledsnar om det blir för monotont och vill "tävla" och springa fort. Hon har nu stannat upp i växten, och frågan är om nästa tillväxtperiod kommer till hösten eller först nästa år eller senare. Hon är väldigt liten i förhållande till sina föräldrar.
 
Vi är ute i det härliga vårvädret och städar, krattar och mockar hagar, dagarna räcker inte rktigt till. Förhoppningsvis blir det en tur till Östuna i Knivsta den 9/5 där det hålls auktion på travtillbehör hos tidigare travtränaren Jim Frick. Vi tror att vi skulle kunna fynda det mesta vi behöver, men det är en bit att resa, och vi lär knappast bli ensamma. Men fynd skulle passa plånboken, och vi behöver minst två nya selar och gärna en vagn till, samt diverse bett och huvudlag till träningen då våra sakaer har varit med länge. Några transporttäcken skulle också passa.
 
Putte håller ordning och defilerar ut Maya från stallet...
 
Djup fokus.... ingen liten häst längre!
 
Maya myser... träningarna är veckans höjdpunkter för henne.

Äntligen ett genombrott i denna gåta.......

Läs gärna........
Kopierat från http://www.fysioterapi.org/index.php?id=250
 

Kan ha løst fibromyalgi-gåten

Wednesday, 24. April 2013

Svenske forskere mener folkesykdommen fibromyalgi kan skyldes en betennelse i det sentrale nervesystemet.

Tidligere har man visst svært lite om årsaksammenhengen ved den kroniske sykdommen som rammer mer enn 150.000 mennesker i Norge. Nå viser en svensk studie for første gang at fibromyalgi, som blant annet gir smerter i muskulatur og ledd, utpreget tretthet og søvnforstyrrelser, kan skyldes en betennelse i nervesystemet. Forskerne har i en pilotstudie funnet forhøyede verdier av signalstoffet IL8 (interleukin8) i ryggmargsvæsken hos pasienter med fibromyalgi. Forskerne sammenlignet 15 fibromyalgipasienter med 15 pasienter som har leddsykdommen revmatoid artritt (RA).

 

Kan forklare smerter

 

Undersøkelsen av ryggmargsvæsken og blodet til de 30 pasientene viste at de med fibromyalgi hadde betraktelig høyere verdier av IL8 enn de med revmatisme.– Vi fant fire ganger mer av stoffet IL8 hos fibromyalgipasientene, og det er mye. Det tyder på en betennelse i det sentrale nervesystemet, sier Diana Kadetoff, forsker ved Karolinska institutet og lege ved Nacka Närsjukehus til Aftonbladet. Funnet kan forklare hvorfor fibromyalgipasienter er trøtte og har sterke smerter.– Stoffet forsterker smertesignalene. Smerten blir nesten selvgående. Derfor kjennes det ut som at pasientene har vondt i nesten hele kroppen, sier forskeren til den svenske avisen.

 

Enklere å få diagnose

 

Fibromyalgi vises ikke på røntgen eller blodprøver, men kan påvises ved hjerneskanning. På grunn av manglende diagnostisering, har mange fastleger manglende kunnskap om sykdommen. Den norske legen Peter Dvergsdal gleder seg over funnet i den svenske undersøkelsen, og håper at det nå vil bli enklere for fibromyalgipasientene å få riktig diagnose.– Dette kan få konsekvenser når man stiller diagnosen. Det er veldig viktig for pasientene. Ikke bare blir det lettere å sette en skikkelig diagnostikk, men interessen for diagnosen blant forskere og leger vil øke. Pasienter med fibromyalgi vil bli sendt til spesialister, ikke bare henvist til en allmennlege. Det er ekstremt viktig for pasientene, sier Dvergsdal til NRK.no.

 

Tatt på alvor

 

Han tror mange pasienter blir lurt til å betale store summer til useriøse, alternative behandlere i håp om å bli kvitt plagene.– Hvis man får en sikker diagnostikk vil markedet for de useriøse aktørene bli mindre. De stakkars fibromyalgipasientene vil bli tatt på alvor og de vil ikke bli plyndret, sier Dvergsdal, som mener undersøkelsen er stor nok til at resultatene bør bli tatt på alvor.– Små studier kan være bedre enn store undersøkelsen hvis de viser tydelige forskjeller. Det gjør denne studien, forteller Dvergsdal til NRK.no. Norges Fibromyalgi Forbund er også positive til den svenske undersøkelsen.– Vi mener funnene i pilotundersøkelsen er viktige, de hjelper oss med å forstå smertemekanismen i sykdommen. Det kan bane vei for fremtidige medisiner og en test av ryggmargsvæsken kan være med på å diagnostisere sykdommen raskt, sier Inger Cecilie Thunem, generalsekretær i Norges Fibromyalgi Forbund.

 

Web-red Hilde Stette

 

 
 
 
/Mia
 
 

Underbara helg...

Solen skiner och marken börjar torka. Snart ingen snö kvar alls. Hästarna går ute på nätterna igen, och Tösen piper och tjuter av lycka när hon får komma in och äta kraftfodeeeer, och sedan gå ut igen... Tanten, hon är ju 13 år.
 
Johnny blev utskriven i torsdags eftermiddag, och vi väntar spänt på proverna. Han äter bättre med hjälp av smärtstillande och illamåendet börjar gå över, likaså har febern gett sig. På tisdag ska han försöka börja jobba natt igen, och sedan ha kontakt med gastroavdelningen, dit han ska på återbesök, för att hålla koll på hur det hela utvecklar sig. Men nu äter han upp sig och vilar ut här uppe.
 
Vi har också besök av Fredrik, Annelie och Texas, som kommit upp för att träffas. Som alltid har vi ju så svårt att komma ifrån hästar och helgerna är allt för korta. Så då kommer de till oss istället, och det är vi så tacksamma för. Texas växer ju så det knakar...
 
 
En liten dagdrömmare...
 
Smile....
 
 
Koncentrerad kille...
 
Kärlek... Med gröt runt munnen.
Blivande chaufför, han är ju avlad på 1 x 1 chaffis....
Koncentrerad 2...
 
Och vad ska man säga om Maharajah... vilket lopp han gjorde, när han vann Olympiatravet! Vi har en ny stjärna här hemma också. Maya går från klarhet till klarhet, och hon kan verkligen trava fort.
 
/Mia

Genombrott...

Det gjordes ett nytt ultraljud på förmiddagen av Johnnys buk, och nu hittade man i slutet på tunntarmen en svullnad. Den indikerar att det kan röra sig om en infektion, orsakad av tex bakterier från kyckling, eller också på någon tarmsjukdom som Crohns sjukdom eller något närbesläktat.
Den går att läsa om här...
http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Crohns-sjukdom/
 
Bakterieprover ska nu tas, och därefter väntar endoskopi.
 
 
Ett annat genombrott rör årstiden....
 
 
Uppdatering: Johnny är nu flyttad till AVA1 som är medicinsk AkutVårdsAvdelning. Han är där säkrare i och med den kompetens som finns där vid eventuella komplikationer. Ett litet framsteg hälsar han, är att han lyckades äta två vindruvsstora potatisar till middag.
Nu håller vi tummarna för att de snart hittar rätt med proverna, och Johnny min ängel kan börja behandlas.
 
Godnatt!

Nu snart utlovas det vår!

Igår hade vi klass1 varning för 1-3 dm snö på ingång i Dalarna, men det uteblev helt, tack och lov. Idag har vi snöblandat regn, och imorgon ska det äntligen vända!
 
Vi håller tummarna, för hästarna vill vara ute, dygnet runt. Lagen säger att hästarna måste ha tillgång till torr liggplats och vindskydd, vilket vi har i ena hagen även vintertid, men inte i den andra, utan där måste det torka upp först. Vi kan ju inte släppa ihop dem som läget är just nu.
 
ADHD tycks gå i arv, och Maran håller låda i stallet de timmar hon inte sover. Låter som en hel orkester där inne, när hon leker med sina leksaker, trycker sig mot väggarna och borstar sig själv med den fastbundna borsten. Tack och lov har hon slutat okynnesdricka, eftersom allt man dricker för att sysselsätta sig, också måste komma ut...
 
 Även hennes mor fick en stor grankvist upphängd på väggen i torsdags, och på morgonen när vi kom ner hade hon ätit upp alla barr, kvistar och bark, brytit av grenen i delar och prydligt klämt den igenom gallret in till Kellies box, så hon hade rent och fint i sin egen box. Basta!
 
Tösen & Maran har fått en kur var med nypon, och det är nästan ett halleluja moment. Tösen har blivit yster fölunge på nytt, och bockar och busar med Kellie, busar med matte vid ingång och utsläpp, och skruvar på nacken många varv, och nu helt runt ( som hon inte ska göra då hon sliter ut ligamenten pga sin överörlighet) men det är väl ett tecken på att hon blir smärtfri i den av nyponen. Tänk om vi skulle ge alla pensionärer på hemmen nypon, de skulle förmodligen dansa tango hela dagarna, istället för att  ligga i sängarna.
 
Maran har blivit verkad och fått nya skor, guldskor runt om. Hon har behov av en kort tå bak och verkning ca var 4:e vecka, och i kombination med nyponen är hon helt fri från anmärkningar i kotorna och från gallor i hasen. Dessutom har hon jobbat riktigt bra i veckan igen, tack och lov. Det är en balansgång att ha en så utomordentligt begåvad och kapabel häst i stallet, då hon är så ung och man måste skynda långsamt, särskilt med kallbloden, som växer långsammare. Vi vill inte ha några förslitningsskador eller annat pga att vi gått för fort fram, eller låtit henne springa för fort. Fick hon bestämma skulle allt gå i turbo.
 
Maya har också fått nya skor, hon går nu med guldskor, och bakskor runt om på alla fyra. Hon trivs riktigt bra med det, och magnesiumet fortsätter verka på psyket. Däremot brunstar hon rejält igen, och vi måste snart ta ställning till fortsatt insättning av kula, eller kastrering. Men trots brunst, så fungerar hon i träningen. Däremot har hon druckit lite sämre sen vi började med Sven Lindbloms örtsalt, borde vara tvärtom? Men magen är i bättre skick, och hon lägger bara ett lass under träningen, och inget under utselningen som hon brukar. Kanske binder saltet vätskan?
 
 
Något riktigt tråkigt är att min älskade Johnny är inlagd på sjukhuset igen. Denna gång KS. Magen blir bara sämre, och han har haft så svårt att äta tidvis sedan nyåret, och har nu gått ner 6 kg. Han som behöver äta jättelass för att hålla sin vikt. Han har en ämnesomsättning som de flesta skulle vilja ha, men som för honom är ett besvär, och gör honom ständigt hungrig. Att inte kunna äta när man är hungrig, är riktigt plågsamt, och dessutom rent av besvärande i socialt sammanhang.
 
Han har nu återigen fått högt CRP som tyder på infektion, och dessutom hög feber som inte ger med sig med febernedsättande. Läkarna har konstaterat genom nytt ultraljud att gallgångarna är onormalt trånga, och kan förklara smärtan som uppstår emellanåt. Men de behöver också hitta orsaken till infektionen, men vill avvakta gastroskopi på en så ung man.
Leverprov är tagna idag, så nu väntar vi på svar, och vilken avdelning han hamnar på. Men han orkar inte med fler smärtstillande tabletter, utan vill verkligen få en förklaring på vad som är felet, och få det behandlat, så han kan få gå till sitt nya jobb, också på KS. 
 
Vi ska höras ikväll igen, men troligen får vi inga svar förens tidigast på måndag, och om eventuell lungröntgen, som missades på DS.
 
En liten uppdatering: Johnny är nu inlagd på kirurgavdelning E14 och ska under kvällen genomgå  en datortomografi, CT-buk.
Ny uppdatering: röntgen ovan gav inget, så nytt ultraljud och gastroskopi ska göras under morgondagen.
 
Uppdatering söndag fm: Febern har ökat igen till 39 gr, och de kan konstatera att det sannolikt är orsakat av ett virus, men de kan inte  utesluta om det har ett samband eller inte med magen, eller är två olika orsaker. Magen gör ont, och det kommer göras ett nytt ultraljud idag, kontraströntgen igår visade inga skador eller liknande på tarmarna. Puh!
Gastroskopin väntar till imorgon, överläkaren är inte så pigg på det, då det är svårt att få ner kameran på så unga människor.
 
/Mia
 
 
 
 

Och så kom det mera snö...

Vädret var inte så roligt igår precis, men tur för mig som fick lufta min nya vinterjacka, som jag passade på att köpa på rea inför nästa säsong.
 
Maya högbrunstar och nu märks det skillnad. Det är en mer normal brunst, och kan det vara så enkelt att hon behövde magnesiumtillskott? Eller är det resultatet av att vi delat stona. Det är en mer tydlig flockindelning, med ett tydligt ledarskap.
 
 
 
April 2013
 
 
 
 
Sommaren 2012
 
 
 
Maran fick nya bakskor idag, och vi är lite besvikna på hennes hovkvalité. Den kunde vara bättre, och hovarna är lite klena i tillväxt och blir även lätt konkava. Vad fattas henne? Någon som provat något bra för hovarna, invärtes eller utvärtes?
 
Högerbak med gammal sko, vänster bak tagit av skon.
 

Solig påsk...

När senast hade vi en sån här solig påsk? Helt underbart... Söndagen blir oslagbar för all framtid tror jag. Hästarna bara njuter och det var länge sen jag såg Maya så fräsch och smidig som igår. Hon rör sig i solen som en panter.
 
Tösen njuter av livet, och har lämnat sin "fläck" vid grinden och börjat att leta rötter och gräs runt träden.
Några andra som njutit och passat på att få lite färg på kinderna:
 
 
Långbryggan i Rättvik......
 
 
Helt underbart...........!!!!!!!
 
 
Utsikt från Vidablick...... (förbannat dålig tajming att ha cafeét stängt en sådan här dag)
 
För att få följa med på utflykt var man tvungen att bada först, och det gällde alla.
 
Nybadad Puttefnask....
 
Nu har solen gått i moln, mormor åkt hem, vi väntar på Hasse och imorgon väntar jobbet. Vart tog helgen vägen, och vart finns knappen för att trycka på "repris"?
 
/Mia