Maya Mystica

Film på Maya Mystica, från Oktober-11. (I träning på Lassols Gård.)

http://youtu.be/YZD20hvC4sc


Vi funderar och funderar. Vad vill  och vad orkar vi med. Vad är rätt och vad är fel. Men eftersom tränaren i husets krafter tryter allt mer, och att sitta upp i vagn kalla årstider inte främjar hälsan, så kanske just träningsbiten blir ett avslutat kapitel för oss.

Vad gäller kallbloden känns det ändå så att de tillför oss så mycket att pyssla med och rida på, och får vi Marilyn såld, så betäcker vi om Tösen, en bra syssla för oss att ägna oss åt. Men om inte så får vi vänta med betäckning och istället köra in Maran och sedan försöka sälja eller leasa ut.

Men Maya....... OM vi skulle ha lyckan att känna någon som gärna tog över henne och kunde ge henne tid och vård, och följa de strikta regler kring fodring hon kräver, så skulle vi låta dem försöka. Men i dagens hårda konkurens där proffstränarna tar så mycket av prispengar, så har hon inte så stor chans att komma ut i lugn träning, för att senare kunna springa in pengar i sena år. Och OM någon skulle vilja satsa tid och pengar och kärlek på våran häst, så är vi inte omöjliga. Bara realistiska.

Hon har inte fått på sig vagnen igen efter "olyckan" förra året, det var på gång igen men eftersom hon sparkat på sig/blivit sparkad i hagen för två veckor sedan, så har det beslutet skjutits upp. Hon måste skos bak, men att sätta på henne brodd nu när hon är inne i en period då hon inte håller reda på benen, känns än mer riskabelt. Däremot är hon dagligen hanterad, hon är tömkörd och Parellitränad under 4 veckor hos instruktör.

Därför öppnar vi nu alla dörrar för denna vackra och underbara häst. Kanske skulle hon i stället bli en mycket fin och underbar ridhäst, åt någon som vill forma sin egen ridtravare från början? De blir alltmer duktiga och seriösa ryttare som föredrar ridtravaren och utbildar dem till fina ridhästar.

(Maya blev ju tömkörd och inkörd som ettåring, och var mycket lättlärd och lyhörd. Men under en och samma period upptäckte vi hennes muskelömhet som uppstår när hon äter kraftfoder med spannmål i. Hon lagrar glukogen i musklerna som hon inte sedan förbränner. Det skulle hon kunna göra vid hårdare arbete, men det blir en ond cirkel när man inte ska träna när det gör ont, och måste träna för att blåsa ur glykogenen. Men....... nu är hon ren och fungerar utmärkt på Lucern , hö och selen/mineraler/olja. Och det räcker för ridträning.

När så Maya fick möte med en bil på en alldeles för trång väg med snövallar förra hösten, så frös hon fast i backen. Maya blir introvert, låser sig och BLIR DÅ vad man i Parelli kallar för RB. Hon slutar tänka och vill fly. Men innerst inne är hon LB och mycket intelligent och dominant. Detta kräver arbete, och där är Parellin fantastisk. Tack Agneta för den träning du gav henne under de veckor hon var hos dig. (Läs gärna bloggen www.lassolsgard.se/traning/parelli)

Om någon är intresserad eller känner någon som är, är vi öppen för förslag. Men det krävs tid, pengar, kärlek och kunskap, för att det ska bli bra. Trots att Maya är snäll så kräver hon kunskap och erfarenhet och mycket tid. Då kommer hon bli en stjärna, precis som sin mor blivit, om vi upptäckt hennes foderproblem i tid, som nu Maya ärvt. Och Maya är bara till salu/lånas ut till den som kan ge henne det hon behöver och har gediget intresse och kunskap.

Hör av er till mig! [email protected] så återkommer jag till er.



Maya Mystica är född-09 e: Express Lavec U:Copy L.J.
Hon bör kunna ridas in under våren, alternativ sättas i vagn omgående.