Mera släktforskning....

Det finns 6 gemensamma nämnare för riktigt bra avel, som troligen har betytt mer än något annat för kallblodsavelns utveckling. Det är fyra ston, som i sin tur lämnat hingstlinjer som idag är grunden för våra tävlingshästar.
 
* Aasta
*Viktoria (1)
*Viktoria (2)
*Omerlilja
*Omara
*Grasiös
 
Det intressanta är att Viktoria 2 och Omara är helsystrar undan Viktoria efter Omergubben, och Omerlilja är deras halvsyster undan Aunlilja och efter Omergubben.
Omergubben fick också sonen Donnagubben, men fanns sedermera vara av för lätt typ, och uteslöts från aveln. Av det skälet fick stona en betydande roll.Donnagubben lämnade efter sig stoet Donna Lita, som lämnade stoet Hjalla, som var oerhört framgångsrik på banan. Hon lämnade sedan bla avelshingsten Nic.
 
Denna linje hittar vi på Tösens mammas sida, så vi har alltså ättlingar till denna otroligt spännande hingst Omergubben, och hans son Donnagubben som bägge ratades när de lätta typerna inte önskades längre.
 
Viktoria 2 och Omara har haft stor betydelse och återfinns ofta i de mest värdiga avkommeträden. Men kanske ännu mer spännande är halvsystern Omerlilja som är mor till det betydande stoet Komnesjenta som är mormor till Solbergstjerna och Inger.Och Omerliljas mormor är Aasta...
 
I den här tråden tror jag vi har mycket att gå vidare med. Man pratar ju om Steggbests stora betydelse som hingst. Hans träd av betydande avelshingstar är gigantiskt. Men återigen har vi kanske flyttat betydelsen över till hingsten och inte till stoet. Mormors mor till Steggbest är ju Aasta! Att Aasta torde nämnas som stammoder borde vara självklart. Vem är hon egentligen? Dotterdottern Grasiös ses ju i var och varannan stamtavla. Det avlades hårt på Steggbest, men också linjeavlades det på Grasiös. Bland annat genom hennes dotter Ljönna. Grasiös fick en son vid namn Markus, hans pappa är hans egen bror Gregus också son till Grasiös. Gregus är också pappa till Komnesjenta!
 
Men som om det inte vore nog... Han är också pappa till Molli, som är dotter till Molla som är mor till Grasiös. Molli lämnar Kristne Mollyn som är stammor till idag så framgångsrika Mollyn hästarna, framförallt  genom Nanna (e:Ingmar u: Inger) dottern Riga Mollyn som är mamma till Mia och Moa, Lix Mollyn.
 
Man blir inte klok på denna linje eller inavel, men det tycks ju ha fött de mest fantastiska hästar. Grasiös är ju mor till både Steggbest och Ljönna som lämnade Jahn Sjuhr som också haft en betydande roll som avelshingst.
 
Ett extremt spännande sto torde ju vara Inger (no) född 1954. Hon lämnade mycket duktiga Brage och Ingmar med över 300 starter vardera. Inger har alla ingredienser som önskas.
 
 Vi vet ju idag att Bork Odin lämnar fantastiska avkommor och bar på anlaget AA. Hans fader och farmor/farfars sida behöver ingen närmare presentation. Där finns allt. Men hans mors sida, är ju också väldigt intressant. Mor Bork Perla är ju sprungen ur Bork Rigel-Alm Rigel- Nilen- Vinvar linjen. Men mormor är Perle Janne, dotter till Pål Best undan Fröken Best som också är mor till Solbergstjerna. Mormors mor är efter Brage undan Inger.
 
Hänger ni med? nu snurrar det ordentligt...

Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback