Hästar och hästar

Nu har Maran lämnat oss, och åkt till sin nya tränare & leasingtagare Christina Erlandsson. 
Vi är riktigt glada över detta samarbete, och vem vet... Kanske det blir fler Sjelfbo hästar i det stallet så småningom 😉 
eftersom de hade ut både veterinär, tandläkare och kiropraktor till stallets alla hästar, så fick Maran sig en genomgång direkt. Och det hittades två vassa bitar av en mjölktand som satt illa till i munnen, troligen blivit kvar efter att de drogs ut i december. Inte undra på att hon varit less. Hur underligt det en låter, så stör det hästens balans när den ska trava, om inte käken fungerar som den ska. Huvudet väger en hel del, och är en viktig del i balanseringen. nöjd och glad att fått bort dem, så har hon gått ett lysande jobb, och frivilligt tagit bettet i munnen, ngt som vi varit bekymrade över. Återigen, man kan aldrig vara för nogrann. Vi borde ha tagit en extra koll trots att hon redan fått två undersökningar på ett år. 
Så nu ser vi fram emot spänning på kval och sedan start. 
 
Och..tada.... Efter 1,5 månader med Keratex och vitaminblandningen med Biotin så går det nu att sko Predda bak! 
Hasse har till en början sömmat fast en barfotasula på 8 mm, för att låsa hoven minimalt. 
Han är som en dröm att rida, och vi har haft en härlig helg. Trots lite skratt åt den tokiga " mössan" som han skakade loss öronen ur en bit. 😂 
 
 
I söndags var jag på Täby Galopp och hälsade på min andelshäst Typhoon Season. Han har inte varit rikrigt kry, så vi håller tummarna för honom och att de hittar problemet. 
 
Efter det var det föreläsning med Göran Sandh på Täbykliniken. 
 
 
Och därefter blev det föreläsning med Börje Wetterlind, om hästens hovar och beslag. Och olika underlag. 
Efteråt fick vi en pratstund om Predda, och han berättade att det är ett vanligt förekommande problem bland fullbloden med tunna hovväggar och ytliga nerver i hoven. Så han var väldigt säker på att Predda har just ytliga nerver och känt av sömtryck genom den tunna hovväggen. Så han tyckte vi gjort rätt, även om han kunde upplyst om att vi borde plastat hoven från början då den typen av hov inte klarar av dagens farter och underlag, men också att limma på en sko är det bästa om det går, men få hovslagare klarar av att göra det riktigt, och det låser ju hoven tyvärr. Men ska man sko, ska man hålla sig till samma tillverkare för att sömhållen ska vara lika, och man måst också anpassa sko för underlag. 
Men han var mycket nogrann med att poängtera att endast Biotin är det tillskott som fungerar, och långt ifrån alla tillverkare säljer "bra" biotin. 
 
 
Därefter åkte vi till Eva Sjunnesson, fullblodsuppfödare. Som visade sin gård och berättade om bla 1-åringsauktioner. Riktigt  trevligt, och många fina hästar. 
 
 
 
 
Och sist men inte minst, Predda startar på Romme på lördag. Lopp 7, spår 4 med ny kusk, som vi hoppas på.
lyckas vi klura ut balansen tror jag han har chans att vinna denna gång! 
Banan har varit lös och slirig, men nu ska det vräka ner regn, så vi får se om den blir hård. 
Barfotasulorna fram förra gången gjorde att han gled lite för mkt, och fick träningsvärk i armbågsmuskulaturen. 
Så en lätt sko fram, och sen får vi se om vi kan bygga upp hoven bak utan sko, eller lägga på en liten tåsko under loppet. 
Men tror barfota ska fungera bra. 

Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback