November....

Och rena vårvädret ute. Dagarna är sköna men mörkret förrädiskt. Rena livsfaran att glömma reflexerna hemma.
De dagar som har varit uppehåll har hästarna gått ute utan täcken. Kellie och Tösen har fått sin andra klippning av pälsen får året, för att slipp svettas med tjocka pälsar, anpassade för minusgrader.
Idag fick de gå i sin nya vinterhage, som Hasse byggt i skogen nedanför stallet. Inget för tävlingshästar och föl, men gamla matintresserade tanter som rör sig försiktigt, har mycket gott att hämta där.

 
 
 
 
 
Finaste Tösen, hoppas nu det ligger ett litet fölfoster kvar där i magen...


Marilyn har fått sin första klippning, hals och bog, och lite nervös var jag då hon är så impulsiv och har svårt att stå still. Men med lite bomull i öronen så löste vi det också.

Predatorn har nu fått en fin och blank päls, och det märks att pälssättningen är tuff för honom. Han är lite mager, och vi väntar ännu på recept på avmaskning. Han liksom alla andra hästar från stora stall som kommit hit, har upptäckt att det serveras mycket hö, och han bevakar ständigt oss, ihopp om mer. 

Ryggen känns mycket bättre och benen är oftast fina, men eftersom det är mycket bus i hagen och de hittar nya stigar hela tiden att röra sig på, så har det också blivit lite sårskador från kvistar och feltramp. En sko åkte av, och det var den hoven där vi upplever att han behöver en liten sula på, så det blev genast svårt att belasta vikten rätt.

Så nu är han nyskodd med guldskor och brodd, och en liten tunn sula vänster bak. Han har fått rejält nertagna tår, även om han fortfarande ser lång ut i dem,men mest pga vinkeln och de låga trakterna. Han har gått från storlek 4 till 2 i skor, på två verkningar. Han hade riktiga stekpannor till hovar, och vi upplevde att de var för tunga och utflutna för honom, med resultat att han lyfte för mycket på benen, ansträngt och påverkade både fram och bakknän. Återstår att se hur han tar detta, men skritten är mycket bättre redan, promenerade på förmiddagen!
Travat bra har han alltid gjort, flyger fram oavsett hälta eller skoning i hagen, men så har han ju också bromsat en del på slutet, eller inte velat ta styrning i loppen. 

Men något kommer ut ur kroppen... Pälsen är fet och blank, och han är kladdig på benen. Täcket luktar pyton, och han kissar en hel del. Vi har inte gett något utrensande ännu, men han får sin bryggerijästblandning, och nypon, samt de utvändiga produkter vi använder. När all päls är på plats och han är avmaskad, så ska vi ge honom en kur med Colofor från Homeopathuset, för att understödja tarmen. 
 
Jag övar också på att göra rent i skapet, misstänker att det finns en hel del lera som kommit upp där, och behöver djuprengöras. Efter flera år med ston, så blev det lite nygamla saker att uppfriska sitt minne med hur man gör. 
 
Maran har vilat, och ser nu mycket bättre ut i kroppen igen, bakbenet är lite svullet i hastrakten, med risk för att det blir ett överben där efter sparken i somras. Hovarna har stabiliserat sig sedan jag tog bort allt kraftfoder, och vinkeln på hovarna blir bättre, hon stod ju nästan på tå när hon kom hem. Däremot är det positivt att hon fått mera muskler, där snabbjobben på banan kompletterat backjobben här hemma. 

Så fort Hasse är bättre igen så ska vagnen på dem bägge. Tänker inte berätta vad han har varit med om, det får han berätta själv, men attans vad ont det måste ha gjort, han hade verkligen änglavakt, och det lär ta ett tag att läka ihop. 


 
Trevlig helg! 

Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback