I Apotekar tagen...

Jösses vad inspirerad jag blev. Har ju läst om mycket naturpreparat och använder ju både munkpeppar, nypon, och aloe vera samt arnika. Men har nu också provat Vallörtsomslag. Sven Lindblom på Alyose talar ju varmt om detta och säljer i sin webbshop, och har nu under sommaren hyrt det gamla apoteket i Sätra Brunn i Sala. Dit kan det vara värt att ta en utflykt till under sommaren!
 
Maya har ju fått en känning i framkotan, området över ringbandet är lite större och oformligt, och eftersom vi vet att det uppkom efter hårt arbete i backen med lösare underlag, så misstänker jag att hon tänjt ut det, om än väldigt lite. Hon har inte varit halt men markerat i trav. Har nu vilat några veckor och det har varit väldigt lugnt i hagen. Tills nu. Vi plockade vallörtsblad (om än det är fodervallört vi har här i trakten) och har lagt om kotan tillsammans med arnika, som hon går med ett dygn i taget. 

Första dygnet gick svullnaden runt området ner, och sedan lite till, och sedan började hon busa, trava och galoppera igen i hagen utan antydning till markering. Och igår hade området minskat och ser mycket bättre ut.

Hon har ju tyvärr en inkorrekt benställning fram, med tår som pekar utåt, och en rotation i knäet, vilket naturligtvis gör att hon har förutsättning för att belasta benen fel. Detta framträdde ju ganska sent på Copy, som var väldigt rak och fin som unghäst i benen, och jag hoppades därför inte att det skulle vara ärftligt, utan pga yttre påverkan. 
 
 
Maya eller Chaplin? 
 
 
Vallörtsrötter på torkning! 

Vallörtsblad i tinktur! 
 
Sen står Älgörten i full blom, och tydligen ska den vara alldeles utmärkt att ge hästar med huvudvärk. Den är en av huvudämnena i aspirin! Ska torkas och sparas till Tösen, då det blir blåsigt väder ute, och hon blir tjurig och stel. Misstänker att hon får migrån av sin spända nacke. 
 

Maya och Maran fick några kvistar igår och idag, efter sin vaccination. 
Tösen hade ett ägg på 30 mm igår, och lindrigt ödem, och det blir nytt UL imorgon. Håll tummarna att hon har ett ägg på 4,5 minst och att det går att seminera. Farmbaron startar på V75 årjäng på lördag. Vi håller tummarna att han går lika bra som på Rättvik, så vi inte får kalla fötter igen. 

OM allt ser bra ut för Maran, så ska hon gå ett jobb till i nästa vecka, och tycker Kajsa att det känns bra, så anmäler vi till premie den 22/7 på Rättvik. Veckans snabbjobb blev inställt, då veterinären höll med mig, och vill att de ska ha minst 3-5 dagar utan hård ansträngning efter vaccination. Jag fick också bekräftat att hon är svullen i körtlarna bakom ganashen, något jag stört mig på länge. Hon har inga besvär av det alls, inga halsproblem eller väsande eller slem eller någonting. Vetten sa att det händer ibland att hästar är så, och att hon inte vet vad det beror på. Hon fungerar ju också utmärkt på ponnybettet, så vi avvaktar tandundersökningen till augusti, och det får nog bli Wilkesbacka. Tydligen är ju hästen spruträdd, och det kan bli tal om att ge henne lugnande. Bättre då på klinik. 

Funderar på om Maran fortfarande kommer ihåg hur illa det gick på frysmärkningen? Han var ju försenad och stressad och hade inte tid med det minsta horemanship alls, utan klämde upp henne riktigt illa mot väggen, och fulare märkning får man leta efter. 

Hon är ju så snäll annars, men var mindre trevlig igår, och försökte värja sig och försvara sig efter det lilla nålsticket. 
 
 

Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback