Hösten är inte riktigt sig lik i år heller......

Vi har ju de senaste åren fått snö tidigt, innan marken frusit till. Det borgar ju för störningar i naturen och får även fästingar och andra onödiga kryp att överleva, då de kryper ner i marken under snön.

I år hade vi JÄTTE kallt i några veckor, och sedan kom sol och värme tillbaks. Nu är det varannandags väder, varmt och soligt, kallt och soligt hårt =och knöligt i hagen, kallt och regnigt = miljoner avåkningar på riksvägen, och varmt och regnigt= gegga mojja i hagen.

Och så till årets fel i naturen..... Ormar!! Huggormen har vaknat till liv igen. Detta fick vi erfara förra helgen då vår älskade RexboTösen svullnade upp från hov till ljumske på höger bakben. Som en telefonstolpe... Först trodde vi hon rullat fast eller vrickat sig i hagen, men hon hade ingen hälta bara väldigt stel av svullnaden. Det började så småningom rinna vätska ur ett pyttelitet sticksår/bett så vi fick ringa vetrinären. Tack och lov att hon är vettig. Vi vill ju för allt i världen inte utsätta Tösen för stress i ett sådant här läge, så vi fick hjälp att behandla henne hemma. Och nu är hon nästan återställd efter några dagar i boxvila. Hon har passat på att vila sig ordentligt, ingen feber dock men väldigt trött. Och självklart väldigt synd om henne, så Konsum har nu slut på sitt lager av morötter, då vi dammsugit vartenda hörn efter fler. Stavas tröst.

Men hur kan man bli biten högt upp på låret? Det troliga är väl att hon rullat sig, kanske i lösdriften där det är varmt och gott i halmen. Mumma för en orm...

Förra helgen fick vi hämta hem det sista av det fina höet vi fick tag på, känns skönt att bunkra upp för vintern. Hästarna är mycket finare i pälsen igen, och hängbukarna är borta. Vi har dock ett ton hö hemma med riktigt urusla värden, proteinfattigt ( 11 g smrp / kg foder, ni som är insatta) samt otroligt kalkfattigt... Rena förödelsen för en växande eller dräktig häst.  Kanske vi kan elda med det? Då andra eldar med spån numera och vilket gör oss stackars hästägare drabbade då spånbristen trissar upp priserna alldeles förfärligt.

Vi kommer aldrig mer igen köpa hem hö INNAN vi analyserat det. Det går inte att med blotta ögat se vad det innehåller eller inte. Även om det luktar gott och har bra struktur, och var godkänt förra året från samma vall, kan det som sagt gå fel, om man inte bevärdigar sig med att meddela att man ändrat ( eller kanske slarvat) lite med insådden....  Känner hur hornen i pannan växer ut, och kan se framför mig en liten bonde springa för livet, med mig efter sig med en högrep i ena handen och analysen i den andra!

Ett bra hö är A och O för växande hästar och ska vara grunden till deras foderstat. Maya är riktigt fin nu, men dock ärvt något av sin mors känslighet. Det hårda underlaget gillas inte, och därför blir det bara skritturer tills snön kommer. Vid nästa omskoning blir det också gummisulor under skorna. Det är väl på sin plats att göra en friröntgen till våren, för att undersöka om hon har några lösa benbitar. Nu vill vi inte åka iväg till klinik eller andra stallar om det absolut inte är nödvändigt, då risken för smitta av influensa, kvarka etc är större. Inget vi vill utsätta Tösen och bebisen för........ Åhh vad jag längtar efter att bli mamma igen!

Isak är ju snart redan tonåring, och idag fick vi också en fjortis i familjen, grattis Sandra!



Nybliven shettisägare 2003-2004, det var många år sen!

 


Sandra och Kellie tränar på uppställning,


Storfiskaren på Hasselö......



 2004






Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback