Berg och dalbana...

Är väl det bästa sättet att beskriva livet med hästar just nu. Ena sekunden är man så uppåt, tränat hela vintern, alla är hel laddade, och så i nästa bara ett stort svart hål.

Tösen är på topp, kände av vår besvikelse efter floppen i loppet senast, och är så go som bara hon kan vara. Vill inte att vi ska sura. Och så står hon och stirrar och lyssnar efter att transporten ska köras fram...
Det går inte att förstå sig på den damen riktigt.

Så nu ska hon tränas ner igen, lite lugnare pass, och så ska hon gödas upp ordentligt!
För om ca tre veckor bär det av för henne till Lassols gård ( www.lassolsgard.se) för betäckning. Vi har bokat ett underbart litet ställe, se gärna deras hemsida, dit ston får komma med eller utan föl vid sidan för att insemineras med sperma från hingstar i Sverige. Nu har ju inte Tösen något föl vid sidan, men hon får ta med sig Kellie! De kommer få en egen hage så att Tösen ska känna sig trygg, och förhoppningsvis släppa till ett ägg för befruktning.
Vi vet ju ännu inte om hon kommer ta denna lilla utflykt på bra sätt, så därför känns det bra att vi har nära dit, om vi behöver trösta henne lite, eller i värsta fall hämta hem henne, om hon inte klarar av det.

Planen är dock att vi ska hämta hem henne direkt efter inseminationen och sedan åka tillbaka för dräktighetsundersökning. Copy lämnade vi ju bort tills allt var klart, och det tog ju mer än 7 veckor... Och hur hon mådde efter dessa veckor med alla griniga ston och elaka bitchar, vet ni ju...

Det utsätter vi ingen för igen. Visserligen skulle väl Tösen meja ner dem allihop, men det vill vi ju inte heller. Bättre med Kellie på plats, och lite resande istället. Dessutom är Stuteriansvarige Agneta utbildad i Horsemanship och verkar vara en väldigt trevlig och mjuk varelse, med mycket kunskaper om hästars beteende.
Vi var där på besök igår, och lustigt nog fann vi där en c-ponny skimmel som heter Lassols Piggelin. Och som om det inte var nog, fanns där även en Solero, och det väntades en Cornetto! Det hade även funnits en Vienetta.
Och vi som funderade på nästa varmblodsavkomma att anta namnet Carte ´Dor, då det blir dags för Maya Mystica om några år. Världen är bra lite, och kanske glass sugen så här på våren...

Den vackra hingsten som får äran att förhoppningsvis bli far till Tösens förstfödde heter Lundfrigg. ( www.lundfrigg.se) Jag har haft god mejlkontakt med hans "mamma" och han verkar ha ett helt fantastiskt psyke, och vara så lugn och harmonisk som vi önskar för att komplettera Tösens mindre bra sidor.

Hon berättade att hon hade haft sitt femåriga barn med i rockarden när hon körde honom, och mötte en stor skogsmaskin..... vägen var så smal att hon inte kunde vända. Hästen stod alldeles stilla och väntade, under tiden de flyttade undan maskinen. Inget konstigt alls...... Skulle varit Tösen det.

Hon som förövrigt varje dag pussar matte lite extra, och väldigt försiktigt, efter hon lyckats med att få in en dansk skalle, rätt i plytet på densamma. För cirka tre veckor sedan skulle jag ta in henne från hagen, och Hasse gick bakom med Maya. Lill stumpan hade konstrat lite och de kom på efterkälken. Så när jag skulle ta av Tösen grimman i boxen, och som vanligt böjde hon ner huvudet mot min mage för att jag ska nå, så tog Maya på utsidan ett skutt och sprang på en liten aluminium skottkärra utanför dörren. Tösen reagerade omedelbart med att helt utan att tänka slå upp huvudet med full kraft. Och där var min näsa.....

Jag har nu efter tre veckor bara lite smärre ömhet över näsbenet och ögonbrynen kvar... men det har inte varit kul. Lätt blå, svullnad som flyttat runt mellan näsan och ögonen och en otrolig huvudvärk.

Det är Tösen det. Undra hur många frakturer och svullnader hon lyckats med genom åren? Och ändå är hon världens snällaste häst. Bara lite nervig.


Våren har kommit med både blå och vitsippor på samma gång, och det börjar bli grönt i hagarna. Fåglarna dock har inte flytt fågelbordet ännu, och igår var det helt omöjligt att slita blicken därifrån. Vi hade förutom domherrar, gulsparv i mängder, bergfinkar, grönsiska,hämpling, bofink och rödstjärt... och så lite "vanliga" gråsparvar....

Men färggrannt var det!

Ha det!



Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback