Vårväder i sikte...

Denna vecka har varit fantastisk. Flera plusgrader på dagarna, en meter snö som ska smälta och rinna av taken, och sol!!! Vi har ju haft en del sol under de kalla perioderna också, ovanligt mycket faktiskt, men är lite svårt att känna den under alla lager av kläder.

Hästarna har fått gå utan täcken, efter en extrem kall vinter och äntligen få rulla sig ordentligt, då det verkar klia i pälsarna. Det roligaste var nästan Maya. Föl har ju liksom små barn ganska kort minne. Och Maya har därför lärt sig att hästar oftast är mörka. Brunrutiga, lila,gröna, marinblå osv. Dvs. vinter och regntäcken-klädda. Så när Piggelin kom ut i hagen iklädd endast sin skimmelpäls, blev Maya livrädd, och trodde det var en "ny" häst. Hon sprang nyfiket fram och tuggade frenetiskt mot Pigges mungipa, för att tala om att hon är snäll och undergiven. Pigge fattade ingenting...

Kellie är i storform efter all snöträning, och är superpigg. Hon har tömkört och håller en fart som knappt går att känna igen. Elina har varit här och ridit på ridbanan, och Kellie är rena drömmen. Går så fint "på tygeln" klipper med öronen, och trampar under sig. Elina behöver bara styra. Som ett litet dressyrekipage i miniatyr.

Sandra har också ridit! I torsdags var hon med kompisen Amanda till hennes häst och fick prova en riktig western-sadel. "Som att sitta i en soffa". Och sedan var hon ute med Pigge igår, gick riktigt bra på ridbanan, och sedan tog vi en sväng ner i backen, Kellie fick gå med. Tjejerna surade lite om vem som skulle få gå först, men Pigge vann tillslut, då inte Kellies tömförare riktigt orkade trava i uppförsbacken... Hm, trots 2,5 kg lättare och fullproppad med nyttigheter..... Återkommer till det.

Tösen tränar bättre än någonsin och hon verkar ha mognat rejält. Går för vagn 3 ggr i veckan och longeras två ggr i veckan. Hon har lärt sig fatta galopp på kommando, och jobbar rejält på volten, utan att explodera som tidigare... Fast man får viska ordet "gaalloopp" annars piper hon, dvs ett litet glädjetjut,  och vill gärna springa in i fattningen. Men viskar man så provar hon lite försiktigt, för hon är inte alldeles säker på att jag sa det hon tyckte hon hörde!

På tisdag kommer dock Equiterapeuten Li hit, och ska göra en genomgång av Tösens hälsa. Hon är lite stel i bogen, men springer ändå bra. Och den sista mars far vi till Strömsholm för synundersökning hos en ögonspecialist. Sen får vi ta beslut om det blir fler starter eller inte..... Men jag är ändå inte förvånad, för jag har alltid trott att hennes bästa säsong skulle komma vid 10 års ålder, se bara på hopp och dressyrhästar av världsklass, dem kan man inte pressa så hårt och inte lära in de svåraste momenten tidigare i livet. Utan steg för steg..
Varför skulle det inte kunna vara likadant med en travhäst? En häst som "bara springer "klarar sig nog väldigt bra bara fysiken är tillräcklig, men än en häst som springer med hjärta och själ och som är om sig och kring sig och som måste fungera i huvudet, behöver mogna först. Tösen har ju också haft så korta tävlingssäsonger att rutinerna inte riktigt hinner sätta sig.


Mattes hälsa tar sig i lite olika riktningar. Håller fortfarande strikt på att äta nyttigt och lagom. Inget godis, fika eller annat onyttigt. Till helgen kanske Sandra bakar något eller också köper vi lite glass. Jag har också förundrat mig över alla olika dieter och metoder som finns, och försöker hitta något som passar mig. När man inte äter kött,och har ett klent imunförsvar så får man tänka två gånger. Att jag varit sockerförgiftad med ett kraftigt beroende, går inte att förneka längre. Efter svåra abstinens och ett blodsocker som skenat har det nu äntligen lugnat sig. Fast om jag äter lunch uten någon dag skenar det igen... varför har de socker i maten?
Alla light-produkter är strängt förbjudna i detta hem numera samt också margariner. Riktigt fett ska det vara, som smör, becel eller olivolja.

Men som sagt får bli en kombination av olika läror.. vill inte utesluta allt för mycket av kolhydrater då jag är sjukt rädd om mina hjärnceller (det ända jag fortfarande beundrar hos mig själv:) och jag vill inte heller avstå frukt, bär, frön och nötter då det är en otroligt viktig vitaminkälla. Så det blir vanlig mat till middag. I lagom proportioner, och en frukost bestående av ekologiska ägg, grannens de är så goda och vackra, oftast bruna. Sedan Arlas ( viskar detta vi är ju i Milko-land nu)yoghurt med honung där jag blandar i frysta björnbär och hallon, tinar några matskedar samt en helt otrolig blandning jag själv gjort ( efter vitamin-boken min bibel) med sesamfrön, pumpakärnor,linfrön,solrosfrön och cashewnötter. Ca två matskedar av detta. Sedan är jag proppmätt fram till lunch.

Tidigare åt jag matlåda, men eftersom jag rör mig lite så hinner jag inte förbränna tillräckligt. Dvs jag har slutat gå upp i vikt och mår bättre, men jag går inte ner i vikt. Så nu tar jag hjälp av en kalori-kontroll bar istället till lunch med massor av vatten och en banan till. Frukt till mellanmål. Så nu börjar kilona äntligen försvinna så sakteliga. Om bara min nacke vill slappna av igen, så jag kan röra mig ordentligt så ska det nog kunna promeneras lite mera.

Tre veckor med denna nya frukost har gjort mitt flås bättre. Orkar promenera mycket fortare och jag är inte småhungrig längre. Läste en så intressant grej... jag är inte tokig eller har överdrivet dålig karaktär. Om blodsockret och insulinet blir för högt, blir man snabbt hungrig igen. Kolhydrater är en stor bov, men störst vill jag tro att sockret är. Och det falska fettet... kroppen vill bli mätt, men lurar vi den med margariner och sockerersättningar, så skriker den snart efter mer. Om vi fyller begäret med protein och fett istället så måste vi inte fylla magsäcken till bristningsgränsen.
Mycket av det här kommer från en kontroversiell läkare som skapat metoden LCHF. Men påminner till viss del om GI-metoden. Men inga av dessa passar mig... men det är bra att läsa och jämföra.

Att vara diabetiker är att lära sig äta rätt, och det är nog ett under att jag inte utvecklat det. Men det är inte för sent att lära om. All snabbmat och framför allt alla hel och halvfabrikat innehåller väldigt mycket tillsatser. Dessa är också rena giftet. Därför började ju Hasse baka. Men det är ju inte helt lämpligt att vräka i sig hembakat heller, då bröd faktiskt är något man kan leva utan. Så mindre bröd, men frön, nötter, frukt,bär och grönsaker i massor. Rotfrukter och potatis får också passera. Där tror jag det goda ändå överväger kolhydraternas och fruktsockrets dåliga inverkan. Men pasta och ris ska det minskas på en del. Älskar ju pasta, och som vegetarian är det ju nästan oumbärligt. Räkor däremot och ägg som jag sa tidigare, är mycket nyttiga då de är rika på bland annat zink, som jag har brist på. Och för att uppta zink krävs även ett bra intag av c-vitamin. Det ena leder till det andra. Fisk äter vi ofta, inte minst tack vare min bror som fyllt vår frys, den bästa av alla presenter.

Nu ska ni inte tro att jag har blivit fanatisk, bara lite klokare möjligen. Tycker fortfarande inte att man måste lukta illa av överintag av råkostiga produkter, eller gå runt i egentillverkade batikfärgade kläder, eller vägra det mesta som är komersiellt. Men man ska må bra, och iallafall inte äta sig själv sjukare.

Som sagt de läkare som tycker att ett glas rödvin om dagen gör gott, kommer jag fortfarande lyssna på. Och de som tycker att frukt och grönt är bra, kommer jag lyssna på. De som vill att tillsatser i maten ska förbjudas även inom EU, kommer jag heja på. Och varje gång det blir reklam om lightprodukter, lätta reklamer osv. kommer jag att byta kanal. Blir ett jävla zappande framöver.


Trevlig helg! /Mia













Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback