Och idag var det vinter igen...

Snöar för fullt och är -3 grader ute. Minst en decimeter har det hunnit komma. Suck!
Täcken på igen...
Men ingenting, inte ens tråkigt väder tycks störa vår Rexbo Tösen just nu. Tidigare har hon ju varit omöjlig när det blåser, och hoppat runt, stressat upp de andra och bara velat komma in i stallet. Men vi har fått en ny häst.. Till och med synen verkar bättre igen. (Vi ska ändå undersöka det för säkerhets skull.) Men jag börjar misstänka att allt hänger ihop. Dåligt mörkerseende, stressad, hetsig, smal= dåligt fungerande mage.
Bättre syn,harmonisk, lugn,rund och go= fungerande mage.

På sätt och vis är jag och Tösen väldigt lika. Fast varandras motsatser. Tösen har varit mager,upp i varv,svårt att fokusera,extrem hög fettförbränning och ämnesomsättning, men smidig och stark.
Och jag tvärtom... kan ju inte direkt kalla mig smidig, har ingen hög fettförbränning eller ämnesomsättning,hetsar inte upp mig och är ganska harmonisk, och sover gärna länge på morgonen...
Bägge två har vi haft problem med felaktig kost som på ett eller annat sätt påverkar oss. Jag har ju som ni vet inlett mitt gigantiska arbete med att förändra mig till en friskare människa genom att ändra på vad jag stoppar i mig. Och nu har vi också ändrat på vad och hur vi stoppar i Tösen. Under de senaste åren har ju det arbetet pågått med små steg framåt, och nu tycks ännu en pusselbit ha fallit på plats.

Vi vet ju att hon får ont i magen då hon äter stärkelserik mat, och då magen blir tom. Och att hon därför måste äta ofta... Och under vintervilan nu och igångsättningsarbetet har vi testat fyra nya saker.

* Krafft groov 125, ett fiberrikt kraftfoder med högre proteinvärde. Egentligen rekommenderat för dräktiga och växande hästar. Men hon tycks må strålande av detta. Om en vuxen häst får mer protein än de behöver, använder de energi för att bryta ner detta. Vårt problem med foder är just att hon får i sig för mycket energi, som sätter sig på huvudet. Ändå är den så viktig för hennes hull. Och hon är ju en häst i extremarbete under tävlingssäsong. Så det tycks vara en bra lösning att använda en del av energin till att stanna i kroppen och bryta ner proteinet? Tidigare fick hon ju musli för "heta hästar" som är havrefri.. Inte att rekommendera.
Vi tyckte ju att hon blev lugnare, men också magrare och mer spänd.

*Mineralfoder, har vi tidigare gett genom ett muslifodertillskott, men det innehöll för mycket tillsatser, som kallblod verkar vara extremt känsliga för. Nu får hon det i ett mer koncentrerat pelleterat fodertillskott. Egentligen trodde vi att vår foderstat innehåller tillräckligt mycket mineraler och vitaminer men hon tycks ha svårt att ta upp dessa.

*Morötter i massor... vi har köpt fodermorötter i säckar, som vi skär upp och har i tillsammans med kraftfodret.

*Och halm... Tösen äter ju enligt nya rutiner hö klockan 6.45 och sedan krafftfoder strax efter klockan 7.00 och mumsar sedan vidare på höet fram till ca 9.00. Lunch hö i hagen mellan 10-12.30 ca mumsar dom, och sedan eftermiddagshö igen vid fyratiden..... Och sedan kvällshö vid 19,30 tiden och krafftfoder vid 20,00 ca.

Och sedan blev magen tom igen vid gissningsvis 23-tiden, när höet var uppätet, fram till 6.45. Då bildas magsaft eftersom magen får jobba tom. Så nu har hon fått halm... Vi lägger in ett rejält lass, som hon själv sorterar. Bäddar med en del och pillar först av alla godsaker och sedan pillar hon i sig lite strån. Så när hon inte sover är både hennes mage och huvud fullt sysselsatta och vi har en perfekt harmonisk häst i stallet på morgonen som är helt avslappnad och nästan lite morgontrött.....
Hon tittar och skyggar inte lika mycket när Hasse kör. Igår rasade snö från vårt hustak när jag longerade och hon studsade till, och lugnade sig direkt. I vanliga fall hade hon skenat med mig till stallet.Och hon studsar inte bakåt och snurrar runt i boxen längre när vi släcker lamporna i stallet för kvällen.... utan är helt "vanlig".

Kan det vara så enkelt att hon trots "bra" foderstat inte tagit upp de livsviktiga mineraler och vitaminer som behövs, och varit så fylld med energi pga att ämnesomsättningen inte fungerat som den ska? Ska bli mycket intressant att se om hon får behålla man och svans i år också. Tidigare kliade hon ju av sig dem på sommaren. Förra året var vi dock en bit på väg.

Och så tog matte fram måttbandet igen... Under förra året gick hon ju upp från 426 kg, till 464 kg ca. Naturligtvis är inte viktbandet helt korrekt, men det är ju skillnaden som är intressant. Jag har också tagit för vana att mäta på två ställen, direkt bakom frambenet över manken, där det är mycket muskelmassa, och över främre delen av buken där det är mer fett.
Och? Hästen väger numera ( i full träning men inte ännu tävling) 484 kg i bukmåttet, och hela 498 kg i mankmåttet! En rejäl dam måste man ju säga..... Vilket jag misstänkte då hon börjat växa ur sina täcken, som sitter tajt runt bogen.

Själv har jag gått från 78 kg, till 75.5 kg ännu så länge, men upptäckte att jag troligen faktiskt vägde hela 82 kg när jag startade, för badrumsgolvet är så ojämnt och "väger fel" så nu står vågen i sovrummet istället, och då hade jag vips gått upp ett par kg.?? Ja, ja... bara det går åt rätt håll någon gång...

Vi hörs snart igen/Mia



Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback