Maya Mystica vilken tjej...

Nu har vi börjat tömköra, och det är riktigt roligt. Hon är så smäcker och graciös så att utrustningen inte riktigt passar, utan vi har fått kompromissa. Hon har lånat sele och bett från Piggelin ( storlek ponny), och nackstycke från Kellie ( storlek shettis), som är utspännt på sista hålet. Dröjer nog ett tag till innan hon kommer upp på den "vuxna" utrustningen.

Maya myser och tycker det är hur kul som helst. Lite sur är hon för att hon ännu inte får ha någon brösta, men hon måste växa på sig lite till. Hon är så avundsjuk på Piggelin som får bära martingal ( hjälptygel runt halsen som tyglarna löper igenom) men hon har ju fått ärva ett fint pannband med strass på, riktigt bling-bling, som vi satt på huvudlaget.

Idag ska vi få besök i Bjursås av en journalist som skriver om travet, och tyckte det vore roligt att göra reportage om lilla Bjursås, och alla glada amatörer som kämpar på. Vi får väl se vad han kan knåpa ihop. Gjorde tidigare ett trevligt reportage, som verkligen behövs för att lyfta fram sporten i fokus. Innan den helt försvinner...

Jag har kommit på idén ( kanske skulle låtit bli) att räkna ut vad en häst i amatörträning i egen regi kostar per år i foder, och det är ju säkert lite olika, men i det här stallet med en väldigt speciell Tös, så blev det följande:

Rexbo Tösens mat per år:

Färdigfoder från krafft: 13 000 kr
mineraler/vitaminer: 2000 kr
Hö: 7300 kr
Betfor: 700 kr
A-fil: 1000 kr
Halm: 3600 kr (till utfodring, står på spånbädd)

Summa ( i avrundade hundratal) : 27 600 kr

Maya kommer troligen hamna runt där också, och ponnyerna är ju lite billigare då de inte äter färdigfoder längre, utan ren havre tillsammans med betfor och mineraler och morötter och hö.

Så utöver inköpskostnad för hästen eller alternativt språngavgifter, fölavgifter mm vid egen uppfödning, så kan man konstatera att det är en dyr hobby, och väldigt få hästar springer in sin egen kostnad. Nu har vi ju eget stall, som visserligen en gång i tiden kostat att bygga, men i övriga ganska låga driftskostnader. Men det finns ju även de som hyr sina boxplatser och då pratar vi om några tusenlappar till.......
Sedan är det ju som sagt utrustning, vagnar, selar,transport,skor,täcken etc. och vetrinärkostnader vid skador, sjukdomar och de obligatoriska vaccinationerna förstås och stallströ. (Och tack vare det nu så populära eldandet med pellets, så har spånpriset gått upp för oss hästägare rejält.)

Kanske man ska skaffa akvarium istället med guldfiskar? Fast kanske inte så spännande att titta på, och kanske inte så keliga och kärleksfulla individer att hålla på med.
Nej, som sagt det här är nog en livsstil och inget annat, kosta vad det kosta vill... men visst får man offra mycket annat om man ska kunna hålla på.

Trevlig helg! /Mia






Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback