Dalahäst.....

Nix Pix, Tösen var inte dräktig..... Och inte heller brunstig. Så nu får vi börja om från början igen, och det är bråttom. Hon blev jätteglad över resan till Lassols Gård, tyckte det var kul och var hur lugn och fin som helst. Kan bara betyda att hon trivdes bra där, och att hon kommer dit nästa gång under betydligt lugnare former. Vetrinären berömde hennes "skick", och tror att det ska gå bra, så småningom.

Så på måndag ska hon tillbaks, och visar hon ingen brunst då, så ska hon "sprutas" igång. Och då skulle vi ju ringa och boka vår reserv-hingst....... Som inte heller ska skicka på transport visar det sig, för han släpper inte till på konstgjort vis, utan vill bara ha "riktiga" ston. Och då tog vi nästa på listan, som visade sig "bara" lämna stora avkommor, och nästa som visade sig vara steril.....

Och övriga hingstar skulle vi få "hjälp" med att beställa från Norge, men då skulle vi själva få åka till Östersund (!) och hämta..... ingen postbil där inte. Och varje åktur från Norge kostar si sådär 700 kr, plus ny bokningsavgift, både till den svenska stationen och den norska hingsthållaren.... och då är vi ju inte garanterade något föl, utan kan bli en fruktansvärd kostnad till slut, utan resultat. Och då är vi inne på tredje-fjärdehands val av hingst. Kändes inte riktigt rätt. Så därför har vi tänkt om riktigt rejält....

Det blir en Dala-häst!



Jag känner mig riktigt nervös inför detta, men samtidigt väldigt, väldigt spännande. Hingsten ifråga har jag ratat tidigare, då han på vissa bilder mer påminner om en vinthund än en häst,( älskar visserligen denna hundras) men samtidigt har han ju alla de där kriterierna vi söker. Snäll, lätthanterad, ridbar, mycket startsnabb, speedig och hållbar. Och så finns han nästan granne med Lassols, så de kan tömma och inseminera direkt, eftersom Agneta gasar dit i sin bil samma dag... Då ökar chanserna till dräktighet betydligt.

Min hjärna vill ju säga att en tunn modell av häst med rak och tunn rygg, inte är särskilt hållbar. Men resultaten visar faktiskt motsatsen. Han tävlar fortfarande 12 år gammal, och rör sig fantastiskt, utan några anmärkningar i protokollet. Vi såg honom senast i en start på Rättvik, där han var superfin. Han har haft en liten tilldelning damer hitills, men har ur denna grupp fått ut en bra häst som är på gång, Grei Sol och har också en ursnygg avkomma som tagit sin första seger, Gärdsjö Viking. Så nu blir det än äkta Dala-häst då vi bokat Aldermarin.
Hans mamma har ju också lämnat den fina Björsbergs Glitter, som haft några bra säsonger, och visat sig ytterst kapabel.

Som sagt det kan bli precis vad som helst, fiasko eller succé... men förhoppningsvis en häst!

Kellie är en berest dam idag. Först med Tösen till Lassols, och sedan med Maya till travbanan i Rättvik. Maya har fått sin första miljöträning, i ban-miljö. Hur cool som helst. Hon gick på släpet så fint så, och resa gick bra. Vi traskade runt hela ban-ovalen utanför staket, runt hästhagar, läktare och stallplan. Och sedan ett varv på banan. Och sedan hälsade vi på rektorn (Kajsa Frick) och lilla Maya var hur fin som helst. Med beröm godkänd!

Nu måste vi snart ta kväll, då det har varit en överväldigande dag, och ganska överraskande. Så många hingstar, så mycket problem med transport av sperma, och känns som Norrmännen skrattar lite gott åt oss......
Nix, vi kör på Svenskt denna gång, och som sagt det kommer nog överraska många, men kanske också glädja vissa infödingar, då dessa hästar var på sitt håll, alltid varit betrodda på Rättviks travbana.

/Mia




Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback