En liten Tösen- historia...


Imorse så tog jag av Tösen innetäcket och hängde upp på hennes täckeshängare på boxdörren. Och emellan boxväggen till Maya så hänger numera en leksak, bestående av två borstar som är fastknutna i varsin ända av ett rep. Jag noterade att Tösen hade knuffat över även sin borste in till Maya, genom att dra den runt en spjäla i gallret, så den inte skulle ramla ner....

När Hasse och jag kommer ner till stallet igen, vid 10-tiden för att släppa ut dem så ligger Tösens täcke, fortfarande ihopvikt , men i en prydlig hög på golvet. Och vad hänger istället på täckeshängaren? Jo, de bägge borstarna, snyggt ihop virade ett varv med repet för att inte ramla ner.

Hur hon gör? ingen aning... Och varför, ingen aning.... kanske Maya lekte för mycket eller så ville hon ha dem själv. Hur märklig kan en häst bli? När man pratar om barns fysiska utveckling så brukar man bland annat tala om grovmotorik och finmotorik... men kan en häst ha finmotorik??




Mera Tösen... Det är tur att man har en fotograferande son. Annars skulle man glömma mycket, om man inte hade den dokumentationen. Vi brukar försöka att titta på bilder då och då, och komma ihåg vad vi gjort med hästarna och varför, för att hela tiden komma framåt, och inte ta ett steg bakåt...

När man också räknar på tex. foder så inser man snart att det blivit mycket dyrare. Men det är det kanske värt när man ser de här bilderna...



Tösen i Rättvik sommaren 2005

Otroligt tunn, inte för att hon fått för lite mat, utan för att hon inte tillgodo såg sig maten, eftersom den var helt olämplig för hennes känsliga mage.

 

Tösen sommaren 2009

Nytt foder, nya rutiner och ett mycket bättre hull. Som nybliven 10-åring håller hon fortfarande på att muskla sig..
Det är inte bara foder som har bytts, utan även utrustning. Från de lite mer vanliga utselningssätten bland kallblod, till en mer indviduell stil som passar Tösen. Och lite modernare utrustning. Det är bara kusken som är densamma.

Kajsa & Tösen sommaren 2005



Kajsa och Tösen sommaren 2009

Sommaren 2005 hände ganska mycket. Jag som inte varit så medverkande tidigare i travsamanhanget fick lära mig att vara mer än hästskötare hemma. Sela. lasta och ta hand om Tösen bredvid banan. Varmt var det också.. Minns verkligen ett lopp där vi skulle tävla på kvällen i Rättvik. Eftersom vi bara har en knapp halvtimmes färd dit, så tog vi det lugnt för att slippa vara på banan i 28 graders värme, onödigt länge. Men si.. det där med planering kan även andra missa... För man hade bestämt sig att i värsta semestertid och dessutom en måndag som alltid är sommartravskväll, asfaltera om vägen genom Rättvik.
Det blev tvärstopp... Hink hade vi men inget vatten. Och en superstressad häst. Ni vet ju sen tidigare hur mycket jobb vi hade med att få henne att gå in i en transport.

Kön ringlade sig lång, och folk började ta sig ur bilarna för värmen...



Tösen i sin "gamla" transport..innan vi köpte ny med bättre komfort. Hon stressade upp sig rejält och mannen i husbilen bakom oss, kommer för att hjälpa till. Han hade vatten i bilen och delade med sig.

Vi var många som stod med hästar i kön, och förutom den besvärliga värmen, dessutom riskerade att missa loppen. Så när trafiken från andra hållet avstannade, så tog vi helt enkelt hela ekipaget och styrde ut i motsatt körriktning... Trafikvakterna kom springande och viftade argsint, men bakom oss tog alla andra hästägare och hängde på... Så i karavan kom vi mot centrum och då fick vi passera...

Tur bara att detta gäng hade Lunch paus just då...



Hade nog blivit en dyr resa annars... men vad gör man inte för sina älskade hästars skull...


Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback