Har vi minst snö i Sverige?

Kallt,kallt...... så satans kallt. Men snö? Tja vi har ca 2 dm, medans i Skåne ca en halv meter..... Det där med flytt planer pga vädret får nog vänta....
Puffen har lite bekymmer med sina tassar, får  köldkramp emellanåt. Men hästarna trivs med kylan, bara de slipper nederbörd. I lösdriften är det "kö" på Thermobaren som serverar ljummen dricka, och sedan slickas det en hel del på den nya Himalaya saltstenen. Maya blir bara piggare och piggare och ska snart få börja jogga lite med vagn. Hon växer så det knakar och är nu en bra bit högre än Tösen över korset.

Vi har också fått en ny granne. Inte så poppis...... Hon är gul med svarta fläckar och har otäcka huggtänder. Katter och hundar får således inte gå ut lösa efter mörkrets inbrott.
Visst har vi haft Lodjur här förr, men den här kattan envisas med att vara oerhört närgången. Syns inte minst på spåren runt gårdarna i snön.

Så det får bli lite mer mys inomhus istället.......
Kattefina Eulalia Misse Mysdotter Långstrump har bevärdigat oss min sin närvaro på sistone. Hon kliver ner som en drottning från övervåningen och sitter en stund i trappan och kollar läget. När hon sedan ser att Isak sover gott, smyger hon in till braskaminen och återerövrar sin böne-matta. Blir dock några minuter åt gången, sen sviker modet... och då trippar hon raskt tillbaka till tryggheten.









Ni som är lite observanta ser att Isak har fått en gullig liten krans runt nosen. Nu ska jag göra mig mycket osams med "Chinese crested" folket. Det blossar upp en disskution just nu, där djurskyddet vill förbjuda klippning av morrhåren på samtliga raser utom pudel. Det för att inte utsätta hunden för obehag. Pudeln däremot blir "blind" av för mkt hårväxt i ansiktet, och måste således klippas. Det gör inte ont på hundarna att klippas, men det låter ganska otrevligt när man rakar av dem. De har heller ingen ( proffsens utsago) egentligt behov av dem som katter. Men när det gäller kineserna är det deras exotiska utseende som berövas dem. Dvs det som sitter i betraktarens öga, om man inte klipper dem som standarden säger. Men även kineser får kraftig hårväxt som besvärar ögon,mun och nos, det måste tilläggas.

Efter att ha funderat lite på detta med morrhår, och framförallt på användningen hos exempelvis katt och häst så började jag lägga ihop ett och ett. Vet ni att trubbnosade hundar är överrepresenterade hos vetrinären med ögonskador? För den känsliga nosen hinner inte varna för vassa och skadliga faror innan ögonen kommer ivägen.

Och nu kommer det...... Just Isak har haft problem med rinnande ögon, sedan vi började klippa honom. Han har ju varit klippt tidigare utan problem, man kanske inte levde ett lika aktivt uteliv då där morrhåren inte spelade någon roll?

Så nu gör vi ett test ( som jag misstänker att de flesta utställningsmänniskor kommer fara i taket över) vi klipper runt morrisarna och ser om det blir bättre, ju längre håren blir...... Kan de skydda honom från att få saker i ögonen?
Och tänk vad o rastypisk han kommer att bli!

Men nog ser han lite manligare ut?

/Mia

Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback