Yin & Yang, Me myself and I, och möjligen också Mini Me.

När denna sommar är avklarad, kommer jag att kunna kvittera ut en professorstitel i beteendevetenskap om hästflockar. Igår kom nämligen våra gäster, Watch Me och hennes hingstföl Fabian alias "fabbe", och inte "Gabbe" som jag skrev innan. Angelica var lite orolig innan om Copy var hög i rang, för Watchen är dominant och ger sig aldrig. Hemma styr och ställer hon och lille Fabbe leker gärna med de andra istället för att följa henne. Rätt självständiga individer alltså. "Så tänkt om det blir bråk, Watchen kanske skadar någon."
"Inga problem alls" sa jag, då vi vet att Copy bara är bitchig med ponnyerna, och var lägst i rang på stuteriet.
Blir bra med en häst som kan styra henne lite så vi slipper hennes olater etc.



Oj, så fel vi fick. Watchen och Copy blev kompisar efter en timme och sprang lyckligt omkring i hagen och ömsom pussades ovh kliades. Naturligtvis som alla ston gör, omedelbar brunst. Så efter en liten stund skulle det testas lite, och Copy satte direkt Watchen på plats! Inga skador, behövdes inte. Vartefter dagen gick så blev det pípigare och pipigare i hagen, och en massa skvättande. Lilla prinsessan Maya, blev trött och ville in under taket. Copy började hänga vid staketet och ville in i boxen. Så när regnet öste ner klämde de in sig alla fyra under taket, och det såg riktigt mysigt ut, tills Watchen ville nosa på lilla prinsessan. Då tar denna puttelilla häst och stryker sina långa öron bakåt, och kastar sig fram och biter den ca 650 kg tunga och 170 cm i mankhöjd stora Watchen i nosen!!
??? Watchen blev så paff att hon kastade sig ut. Efter några minuter kom hon fram till att det kan ju inte stämma. Jag försöker igen. Jodå, Maya stryker öronen bakåt igen och just som hon ska göra ett utfall så skriker Watchen till, ( tack och lov, hon kunde ju flugit på den lilla mini Me, och krossat henne) för att varna henne. Maya blev så rädd, så hon sprang bakom mamma Me myself and I, som resolut kastar ut Watchen och Fabbe, ur lösdriften. "Ingen skriker åt min dotter inte!" Vilket Maya direkt lärde sig utnyttja, när Copy sedan blev lite klisugen och Watchen benådades tillträde under taket igen. När Maya tyckte hennes mamma ägnade för lite tid till henne, så såg hon till att köra ut Watchen. För mamma skulle ju ta henne i försvar. Kära jesus, vad ska det bli av den? I en annons för Mayas pappa, Express Lavec, så stod att han var den mest intelligenta häst tränaren Svante Båth har haft, någonsin. "Han hade blivit president om han vore människa, antingen i vita huset eller i någon motorcykelklubb,  beroende på vilken sida om lagen han skulle välja." ungefär så...



Maya och Fabian är som Yin & Yang. Varandras motsvarigheter, men antagligen väldigt nyttiga för varandra.
 Fabian är fuxfärgad, fast räknas som brun då han har svarta inslag i man och svans, samt ett svart ben. De andra är vita. Tecken i pannan, kraftig, bra hull och pyttesmå öron och tycker människor är toppen! Skriker så fort man kommer av ren lycka och går fint med grimma och att leda redan.
Maya är mörkbrun, helt utan tecken,liten och tunn, med långa öron. Hon följer helst mamma och vänder sig bort direkt hon ser en grimma! Helt onödiga grejor, har hon listat ut. Kan aldrig vara bra att bli infångad.

Förhoppningsvis kommer dessa små börja leka om några dygn, och ha glädje av varandra, och lära sig av varann.

Häromveckan sade vår granne Sonja en sådan gullig sak. Jag blev riktigt rörd. I hennes nästa liv, vill hon bli häst hemma hos oss. Det säger ganska mycket. Tyvärr är det väl kanske inte lika kul att tillhöra familjen och inte vara häst, förstås. Ber om ursäkt för det, man kan ju inte vara alla till lags och ni skulle nog tröttna ganska snart om vi envisades med att bortsa er jämt och ständigt. Dessa djur är ju så beroende om ständigt omhändertagande, och vill ni någon gång förolämpa mig, eller såra mig djupt så skulle det väl möjligen vara att jag inte skötte om mina hästar. Basta.
Men som sagt vad Sonja menar, är ju att de är så väl omhuldade att inte ens kungafamiljen skulle klaga på servicen. Det har tyvärr en baksida också. De blir så ohyggligt bortskämda. Det är inte många hästar som har både tillgång till grönbete dagtid, och en perfekt bäddad varm och go box på natten på sommarhalvåret. Gott och näringsrikt foder i krubban två gånger dagligen året runt.
Så igår blev det ett litet break i fölhagen. Copy och Maya skulle ju gå in. De får ju alltid gå in när myggen härjar som värst, regnet kommer och få nattas i den varma mysiga, halmade gigantiska boxen. Watchen och Fabbe har däremot fått gå ute en månad redan, dygnet runt. Så när kvällen kom gick Maya helt enkelt och lade sig under taket, näst bästa alternativ, och Copy vakade. Watchen och Fabbe fick sova utanför, med regnet strilande ner för ryggarna. Fast jag tror inte det bekom dem det minsta. Däremot tyckte de nog att betet lockade nere i hagen, och varför kunde vi inte gå till det gröna istället för att hänga i den här lergropen?
Svar... Copy ville ha sitt hö. Okej då lite då... Det är ju ändå första natten. Men si det var dumt. Då fick ju nämligen inte Fabbe komma in i huset. Copy tyckte inte platsen räckte. Så där stod den lilla krabaten ända till matte fly förbannad knuffade ut Copy i morse och bannade på Watchen att hon inte tog sin lilla i försvar. Men hon hade inte heller fått hö på länge så det var mer intressant. Nu blir det några dygn ute, utan mer hö, basta! ( Hasse får antagligen låsa ytterdörren och kasta bort nyckeln, om jag ska klara av att se dem "lida" där ute.)

Intressant är ju också att Fabbe är mer van vid människor och att pysslas om, men följer inte sin mamma och hon hämtar honom inte, Maya är mer skygg men följer sin mamma perfekt och Copy skulle aldrig lämna henne för någon lång stund. Sedan om det beror på deras kön, eller på att vi hanterat dem olika låter jag vara osagt. Kul ska det bli i alla fall!  Men lite sol tack!

Ha det / professorn!

Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback