Semester, semester...

Som väntat är det ju inte alla som vet att jag har semester, men det har förvånansvärt nog bara  ringt två gånger på telefonen, och det har bara kommit två kartonger med varor, som skulle kommit först vecka 26. Verkar ju lovande, annars brukar det ju dimpa ner två pall. Vädret vet dock att jag är ledig, för härliga 26 plus har vi haft hela dagen i Bjurs. Copy och lilla Maya myser i solen, och är lite sällskapssjuka. Maya är ju lite reserverad just nu, men gör som mamma gör. Så om nu mamma vill klia sig lite mot min rygg, där jag satt på kullen i hagen, så var ju Maya tvungen att göra likadant. Fast hon testar först om jag håller, och biter mig i armen. Aj! Vilket tjuvnyp, fick direkt ett litet lila minne.

Det andra gänget har fått flytta över till lilla hagen, där gräset växt upp lite. De ser ut som tunnor som kommer vaggande när dagen lider mot sitt slut. Det är mest bara Elite som har bus i benen, trots att hon borde vila. Det ser ut just nu som om hon knappast (enligt planen )kommer få någon vagn på sig inom de närmaste veckorna. Hon är alldeles för hovöm, och stel i bakdelen. Hon behöver skor bak, för att komma upp lite, kanske även en liten sula, för att räta ut bakdelsmuskulaturen och inte bli kort i "låren"och krypa med benen under sig. Men eftersom hon är så stel så orkar hon inte lyfta upp bakbenen tillräckligt länge, för att hovslagaren ska kunna arbeta. Snacka om moment 22. Men vi övar varje dag, och hon försöker verkligen. Vi gosar och borstar och hon njuter verkligen, men saknar nog att komma ut på sina små promenader. Men tömkörningen får också vänta, på nya skor. Vi måste först se att hon verkligen är okej, även efter skorna kommit på. Eventuellt kanske det blir röntgen på ATG kliniken, eller genomgång av equiterapeut. Ingen idé att påbörja något om hon inte är frisk. Då blir vi bara så besvikna och ingen häst ska behöva "jobba" om det gör ont i kroppen. Men som sagt hon växer och växer... snart 1,60 passerat... Vi får hoppas att det är skälet, så vi inte köpt grisen i säcken igen. Hon var ju fräsch när hon kom, men hade då stått inne en del pga vädret. Annars har hon ju bara sprungit i hagen, och det ska brukar bara vara utvecklande för unghästar att röra på sig. Vårat lilla hjärta.


Tösen ska inte ut förens den 16 juni, då det är ont om bra lopp för henne, så vi får försöka hålla henne i trim. Gräset sätter sig ju inte bara på magen, utan i huvudet också. Blir lite stirrig och bufflig att hantera, och det gör ganska så ont när hennes 460 kg landar på tårna.

Och så nya EU lagar igen. Alla hästar ska ju enligt lag ha hästpass. Inte endast för att kunna ut och resa, utan för att få finnas till, och naturligtvis för att det har med lagen om slaktkött att göra. Mysigt. Kellie har endast haft sina registreringspapper med en mil lång stamtavla i hundra tusen generationer tillbaka, men det duger nu inte. Jordbruksverket kommer att göra en genomgång och inventera hästar i stallen i Sverige, och du måste inom tre timmar efter anmodan från dem, kunna visa upp ett giltigt pass. Annars väntar böter. Och inte bara det... för att kunna få ett pass, så måste hon även bli identifierad, av en utbildad person med behörighet för att se att hon är hon, samt chipmärkas med ett litet mikrochip. Gissa vad detta kostar.... Passregistrering hos shetlandsföreningen, betalning till kontrollanten samt  övriga kostnader för chipet, milersättning för resa till oss etc. Alldeles gratis!! Så företagsam som jag är funderar jag på om inte Hasse & Jag skulle gå kursen i slutmätning av ponny, chipmärkning och identifikation... värkar bli en lukrativ bransch med väldigt få utbildade här i dalarna. Vi blev ju skinnade tidigare i år också, då vi behövde ett slumätintyg på Piggelin, för att hon ska få tävla, och kunna visa upp att hon är C-ponny. Lite maffiametoder har det skrivit om också, då det är många som köpt dyra ponnyer åt sina tävlingssugna barn, främst på Irland. Sedan visar det sig lustigt nog att dessa fantastiska snabba, långbenta ponnies inte är ponnies, utan runt 1,50 i mankhöjd. Kul. Då blir det helt plötsligt inte värda en krona och har alltså kostat de alldeles för snälla föräldrarna som så gärna vill se sina skyddslingar vinna, 250 000 kr eller så.Så en del mutskandaler förväntas nog dyka upp inom kort.


Jag har idag planterat lite fina blommor i lådorna på stallväggen och i hängamplarna på förstubron. Hoppas det tar sig i värmen nu. Ville ha lite fint för vi blir invarderade av gäster på fredag, som vill uppvakta Robin som tar studenten. Hasse får dock klara sig själv när Stockholm och Borlänge fixat utspring samma dagar, och öven vår Tedde bus går ut, och Sandra och jag reser självklart ner för att fira honom!

Ha det!/Mia




Kommentarer




Kommentera inlgget hr!



Namn  
Epost    
Blogg    


Kom ihg mig?

Trackback